Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Έως τέλη Μαΐου 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην άρση της πανδημίας και η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αναστολή της επιμελούς προσοχής και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα. Και ενώ αυξάνονται τα κρούσματα μεταλλάξεων του κορονοϊού, καθημερινές είναι οι εικόνες με πολίτες που κυκλοφορούν χωρίς μάσκα.
Χωρίς μάσκα στο λεωφορείο, στις στάσεις, στο κατάστημα, μέσα στο αυτοκίνητο. Η σταδιακή άρση των μέτρων σε συνδυασμό με την κόπωση έχει φέρει χαλάρωση σε αρκετούς πολίτες που δεν τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο ακόμη και με τοπικά lockdown ώστε να αποφευχθεί τυχόν πισωγύρισμα με αύξηση της διασποράς του ιού.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπράβελος διευθυντής Β΄ΜΕΘ «Παπανικολάου»: “ανοίξαμε δραστηριότητες με την προϋπόθεση να τηρήσουμε με σεβασμό και προσήλωση τα υγειονομικά μέτρα, διότι η πανδημία και οι δείκτες της είναι ακόμα εδώ”.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους ακόμα και στα καταστήματα εστίασης όταν καθόμαστε στο τραπέζι μας. Σε περίπτωση ελέγχου ο παραβάτης καλείται να πληρώσει πρόστιμο των 300 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο, είχαμε 2812 νέα κρούσματα, 63 θανάτους και 639 διασωληνωμένους.
Οι εικόνες συνωστισμού το σαββατοκύριακο σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μετά τη Βρετανική ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η μετάλλαξη από την Αφρική.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Θάνος πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, τονίζει: “έχουμε αυτή τη στιγμή 1050 γονιδιώματα του στελέχους αυτού, αυτό που λανθασμένα ονομάζουμε αθηναϊκή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το 30% των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας, έχει κάποιο χαρακτηριστικό που το κάνουν ανταγωνιστικό ως προς το βρετανικό”.

Ένα από τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι η παρουσία τριών ατόμων στα αυτοκίνητα καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Ευφάνταστες είναι οι αιτιολογίες για τη μη χρήση μάσκας.
Μετά τις 12.30 που ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας και κλείνει η εστίαση αρκετοί νέοι άνθρωποι συνεχίζουν τη διασκέδαση τους σε σπίτια και πλατείες.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείου Ηρακλείου: “παρατηρείται μια επικίνδυνη ψυχολογία ελευθερίας και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, μεγάλη μάζα ανθρώπων και ενήλικες δεν τηρούν τα μέτρα, όλα αυτά έχουν επιπτώσεις και στην καθυστέρηση της πανδημίας”.

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας σε καταστήματα εστίασης αλλά και σε περιοχές που έχει παρατηρηθεί συνωστισμός και μη τήρηση των μέτρων το τελευταίο διάστημα.

Την εκτίμηση του ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν γίνει περίπου 5,6 εκατ. εμβολιασμοί σε όλη τη χωρά εξέφρασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα.

Το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ένα ποσοστό της τάξης του 20%< αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πάνω από 4 εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι τώρα σε όλη τη χωρά, ενώ την Παρασκευή η ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Παράλληλα στο πλαίσιο της της επιχείρησης γαλάζια ελευθεριά «ομάδα κρούσης» και από εθελοντές θα έχουν ως αποστολή τον καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων 19 μεγάλων νησιών.

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Κοντογεώργης Γ. Γ. Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, αναφέρει: “Διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις νέα εμβολιαστικά εθελοντές μέχρι τέλος Ιουνίου να εμβολιάσουμε στα νησιά”.

Σε αυτά θα μπορούν από σήμερα οι πολίτες άνω των 18 ετών να έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό εμβόλιο της Τζόνσον & Τζόνσον.

“Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα έχουμε τελειώσει με τους εμβολιασμούς με το μονοδοσικό της Τζόνσον”, δηλώνει ο Κώστας Ζορμπάς Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ιονίων Νήσων.

Σε Κέρκυρα και Ρόδο αναμένεται να λειτουργήσουν το αργότερο μέχρι τέλος Μάιου, μέγα εμβολιαστικά κέντρα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημάρκος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου: “Ο στόχος είναι μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί όσοι το θελήσουν και να θωρακιστεί όχι μόνο η υγεία των κάτοικων και των επισκεπτών αλλά και ο τουρισμός”.

Ο Γιώργος Καμπούρης Διοικητής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης δήλωσε πως: “Όπως προβλέπουμε μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% και θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας”.

Στην περαιτέρω ενίσχυση πάντως του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών και βοηθών προχωρά το Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον skai 100,3 ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: “Και να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών που μαζί με μένα υλοποιούμε η δέσμευση του πρωθυπουργού για 4. 000 προσλήψεις. Ξεκινά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το Σεπτέμβριο”.

Τρία περιστατικά θρομβώσεων και θρομβοπενίας σε δύο γυναίκες, μία 44χρονη και μία 47χρονη καθώς και σε έναν 35χρονο στην Κρήτη εξετάζονται για τυχόν συσχέτιση με τον εμβολιασμό τους.

Στα σχολεία

Συνεχίζονται τα self test από την Τετάρτη 19/5 έως και το Σάββατο 22/5, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, ενώ από ένα test θα γίνεται και τις επόμενες δύο εβδομάδες. Με SMS θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι οι χώρες μέλη της ΕΕ που ολοκλήρωσαν την Τρίτη 18/5 με επιτυχία την διαδικασία προσομοίωσης για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό σύμφωνα με Εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι επιτυχημένο ήταν και το τεστ από την πλευρά της Ελλάδας όσον αφορά στον κωδικό QR.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την δέσμευση ότι ο Δήμος Χίου θα συμβάλει επικουρικά όπου μπορεί για να ολοκληρωθούν τα έργα που υλοποιούνται στο νησί μας από το Υπουργείο...

ΧΙΟΣ

Στις 30 και 31 Μαρτίου 2024 θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο και ώρα 20:30 η καινούργια παραγωγή της θεατρικής ομάδας της «Βοκαριάς Νενήτων» με το έργο «Ο...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 30ῆς Μαρτίου 2024 καί ὥρα 17.30, στόν Ἱ. Ναό Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αφορμή την επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκου Ταχιάου στο Φράγμα «Κόρης Γεφυρι» θέλησε να τοποθετηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής...

Advertisement