Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Πολύ ανησυχητική η «αθηναϊκή» μετάλλαξη – Τι είναι και τι σημαίνει

Προβληματισμένος για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και κυρίως για τη «αθηναϊκή» μετάλλαξη όπως τη χαρακτήρισε, εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Real FM Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων, αλλά και περιορισμού της διασποράς της μετάλλαξης που έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.

«Υπάρχουν κι άλλες μεταλλαγές, μια συγκεκριμένη θα μπορούσαμε να την πούμε Αθηναϊκή μετάλλαξη, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων της στο κέντρο της Αθήνας, σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες σε συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο» επισήμανε.

«Πρέπει να πάρουμε στοχευμένα μέτρα άμεσα» σημείωσε, προτείνοντας στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών ομάδων στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της «αθηναϊκής» μετάλλαξης. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, εφόσον η μετάλλαξη εντοπίζεται στο κέντρο και μπορούμε να ορίσουμε το κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εμβολιασμό σαν επιθετικό μέτρο με στόχο να σταματήσει η διασπορά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, αν δεν προσέξουμε στη διαχείριση της αύξησης της κινητικότητας με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και του τουρισμού, ο κίνδυνος για πισωγύρισμα στον αριθμό των κρουσμάτων είναι υπαρκτός. Αν, όμως, τηρηθούν τα μέτρα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ αναμένει πραγματική πτώση των κρουσμάτων μετά τις 2-3 Ιουνίου.

Ερωτηθείς για το αίτημα των κέντρων δεξίωσης για κατάργηση του ορίου των 100 ατόμων ο κ. Σαρηγιάννης όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπει το όριο των 100 ατόμων και στα μεγάλα εστιατόρια.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά, ενώ επανέλαβε την ανάγκη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα στους εσωτερικού χώρους, καθώς -όπως έχει αποφανθεί και ο ΠΟΥ- η παραμονή σε έναν χώρο για πάνω από 1,5 ώρα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τι είναι η «αθηναϊκή μετάλλαξη»

Σύμφωνα με όσα εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούνται νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και συγκεκριμένα ένα στέλεχος το οποίο φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

«Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής» δήλωσε και όπως εξήγησε «αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο ιός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται».

Παράλληλα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εστίασε στη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς όπως δήλωσε βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τις φοράμε στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία. «Τα εμβόλια αποδίδουν στις μεταλλάξεις» συμπλήρωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μήνυμα Δημάρχου Χίου κ. Ιωάννη Μαλαφή για τη Θύελλα Χαλκειούς Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες, τον προπονητή, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του διοικητικού...

ΕΛΛΑΔΑ

Ενα απίστευτο ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/04 στην Π.Ε.Ο Κορίνθου – Άργους, στην Κόρινθο, όταν γερανός φορτηγού χτύπησε σε γέφυρα, με αποτέλεσμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμη μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, την 14η από το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν, κατά το προηγούμενο πενθήμερο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, του Τμήματος Τροχαίας Χίου...

Advertisement