Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο, τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα

Άρση lockdown: Γύρισε ανάποδα πια η κλεψύδρα για το lockdown και από αύριο τα SMS ο περιορισμός στις μετακινήσεις, τα ραντεβού στο λιανεμπόριο «τελειώνουν».

Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ.

Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Επιπλέον το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Για τον τουρισμό εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι, σε πολύ πιο αχαρτογράφητα νερά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλής τουριστικός προορισμός. Και το ίδιο θα πράξουμε και φέτος, διαβεβαίωσε με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι η ασφαλής υποδοχή, διαμονή και επιστροφή των επισκεπτών μας αποτελούν τις βασικές αρχές του σχεδίου μας για το άνοιγμα του τουρισμού.

Άρση αναστολής κανονικών αδειών από σήμερα σε γιατρούς, προσωπικό νοσοκομείων, υγειονομικούς

Από σήμερα 13 Μαΐου γίνεται άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας

Άρση lockdown: Τι τελειώνει από αύριο

Από αύριο Παρασκευή ξεκινάει και πάλι για την Ελλάδα η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς στο «χρονοντούλαπο» μπαίνουν SMS και μετακινήσεις, ενώ σταδιακά ανοίγουν κι άλλοι τομείς. Αναλυτικά από αύριο τελειώνουν:

  • Τελειώνει ο περιορισμός στις μετακινήσεις
  • Τελειώνουν τα SMS 13033 και το 13032
  • Τελειώνουν οι μέθοδοι click in a shop και click away και οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και χρήση μάσκας

Με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Άρση lockdown: Τι ανοίγει στη συνέχεια

Το «ξεκλείδωμα θα έχει και συνέχεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θα ξεκινήσουν και πάλι βρεφονηπιακοί σταθμοί, θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι. Αναλυτικά ανοίγουν:

  • Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
  • Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι

Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους, αλλά με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.

Δείτε τις ανακοινώσεις όπως μεταδόθηκαν ζωντανά

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement