Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον 20χρονο στο Άργος κατά τη διάρκεια καταδίωξης, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.
Η απόφαση έρχεται μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε περίπου εννέα ώρες, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, έως ότου ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση και κριθεί η υπόθεση επί της ουσίας.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο δημόσιο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του νεαρού όσο και λόγω των ερωτημάτων που εγείρονται για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε χρήση όπλου.
Το τι ακριβώς συνέβη στα τελευταία λεπτά της καταδίωξης, και ειδικά στο σημείο όπου εντοπίστηκε ο 20χρονος, αναμένεται να απαντηθεί μέσα από κρίσιμα ευρήματα, αλλά και από τις καταθέσεις που ήδη έχουν δοθεί.
Τι υποστήριξαν στην απολογία τους
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να αντικρούσουν τα βασικά στοιχεία της κατηγορίας. Τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν, αμφισβητώντας την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου. Η θέση τους, όπως μεταφέρεται, είναι ότι οι πυροβολισμοί έγιναν με σκοπό τον εκφοβισμό, στο πλαίσιο μιας έντονης και επικίνδυνης καταδίωξης.
Οι κατηγορούμενοι περιέγραψαν το τελευταίο στάδιο της καταδίωξης, υποστηρίζοντας ότι ο οδηγός του οχήματος επιχείρησε να τους χτυπήσει τουλάχιστον δύο φορές, ενώ ανέφεραν και φθορές σε υπηρεσιακά οχήματα. Όπως είπαν, η κίνησή τους στο πεδίο ήταν σε διαφορετικά επίπεδα και με τρεξίματα, γεγονός που —κατά τον ισχυρισμό τους— επηρέασε την οπτική επαφή και τον τρόπο αντίδρασης.
Χαρακτηριστικά φέρονται να ανέφεραν: «Οι βολές μας ήταν προειδοποιητικές, για να τον εκφοβίσουμε και να τον υποχρεώσουμε να σταματήσει, ώστε να τον δεσμεύσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν στοχεύσαμε προς το μέρος του υπόπτου με πρόθεση να τον τραυματίσουμε. Τρέχαμε και εμείς και εκείνος». Παράλληλα, από την πλευρά τους φέρονται να υποστηρίζουν ότι, σε χρονικό σημείο που δεν είχαν οπτική επαφή, ενήργησαν προειδοποιητικές βολές με στόχο να αναγκάσουν τον καταδιωκόμενο να ακινητοποιηθεί.
Τι είπε η μητέρα του 20χρονου
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται και η μαρτυρία της μητέρας του 20χρονου, η οποία δίνει μια διαφορετική οπτική για τα γεγονότα και τις συνθήκες που ίσως οδήγησαν στην εξέλιξη της καταδίωξης. Η ίδια ανέφερε πως το παιδί της είναι αυτιστικό, με αναπηρία 89%, και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επικοινωνία, κάτι που —όπως υποστηρίζει— μπορεί να εξηγεί τη συμπεριφορά του εκείνο το βράδυ.
Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο 20χρονος πήρε το αυτοκίνητο κρυφά ενώ εκείνη κοιμόταν, με πρόθεση, όπως εκτιμά, να πάει για μπάνιο. Υποθέτει ότι όταν οι αστυνομικοί του έκαναν σήμα να σταματήσει, αγχώθηκε, καθώς είχε αφήσει το δίπλωμα οδήγησης στο σπίτι, και για τον λόγο αυτό δεν ανταποκρίθηκε στο σήμα και συνέχισε την πορεία του.
Η υπεράσπιση της οικογένειας επιμένει ότι η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του νεαρού, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες επικοινωνίας, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αξιολογηθεί τι πραγματικά συνέβη και πώς κλιμακώθηκε η ένταση.
Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του – Τι θα δείξουν βαλλιστική και ιατροδικαστική
Ο 20χρονος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές, ενώ οι εξετάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να ρίξουν φως σε καίρια σημεία της υπόθεσης.
Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής και της ιατροδικαστικής εξέτασης, που θα κληθούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τόσο την κατεύθυνση και τη θέση των βολών όσο και τα χαρακτηριστικά των τραυμάτων. Το τι πραγματικά συνέβη στο εγκαταλελειμμένο κτήριο, στον παράδρομο της Εθνικής οδού στο Άργος, δεν θα κριθεί μόνο από μαρτυρίες, αλλά και από τα ευρήματα που μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν βασικούς ισχυρισμούς των εμπλεκομένων.
Οι αστυνομικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει 13 κάλυκες από το σημείο, ενώ αναφέρεται ότι βρέθηκε και ένα αεροβόλο όπλο στο αυτοκίνητο του νεαρού άνδρα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ανασύνθεση της καταδίωξης, αναμένεται να αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί το πλαίσιο κινδύνου που επικαλούνται οι αστυνομικοί, αλλά και το κατά πόσο η χρήση όπλου ήταν αναλογική.
Οι θέσεις των δικηγόρων
Ο δικηγόρος υπεράσπισης των αστυνομικών, Πέτρος Κουκούλης, υποστήριξε ότι οι εντολείς του σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται τον όρο «ενδεχόμενος δόλος», επιμένοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση πρόκλησης θανατηφόρου αποτελέσματος και ότι η ενέργεια εντάσσεται σε προειδοποιητικό πλαίσιο.
Από την άλλη πλευρά, η δικηγόρος της μητέρας του 20χρονου, Μαρία Σφέτσου, αναφέρει πως «το παιδί έχει κάποια προβλήματα ελαφράς διανοητικής αναπηρίας» και τονίζει, όπως έχει πει η μητέρα, ότι δεν είχε κανένα όπλο μαζί του, αμφισβητώντας οποιαδήποτε εκδοχή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει κλιμάκωση με χρήση πυροβολισμών.






















