«Πρέπει να ψάξουμε στην οικογένεια, στο σχολείο, στα ερεθίσματα που παίρνει ένα παιδί πέντε χρονών για να προβεί σε μια τέτοια πράξη», επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update” και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα, εν μέσω πολλών περιστατικών βίας ανηλίκων που σαρώνουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων και στο συμβάν με την κακοποίηση 5χρονου από συνομήλικούς του, στην Αλεξανδρούπολη.
Ανέφερε, ακόμη:
«Είναι άλλο ένα συγκλονιστικό γεγονός σε πολύ μικρή ηλικία σε νήπια, γεγονός το οποίο δείχνει ότι πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα τα αίτια του προβλήματος (…) Όλοι οι αριθμοί και τα στοιχεία και το οποίο αναδεικνύεται και μέσα από τις συλλήψεις που προέρχονται από τους εκτεταμένους ελέγχους που κάνει η Ελληνική Αστυνομία, δείχνουν ότι το φαινόμενο είναι αυξημένο (…) ».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα θλιβερά στατιστικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από έρευνες για τη βία των ανηλίκων, υπογράμμισε την αύξηση. «Και αν συγκρίνουμε αυτό τον αριθμό με τον αριθμό του 2023, όπου εκεί είχαμε 6.000 δράστες, φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν σε τέσσερις συλλήψεις γονέων κάθε ημέρα για παραμέληση. Το τελευταίο οκτάμηνο έχουν γίνει συνολικά κοντά στις 9.000 συλλήψεις ανηλίκων.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόσθεσε, ακόμη:
«Η Ελληνική Αστυνομία έχει αυξήσει τους ελέγχους σε σημεία όπου συγχρωτίζονται – συχνάζουν νέοι. Έχουμε εφαρμόσει ένα σχέδιο ήπιας αστυνόμευσης με αστυνομικούς κυρίως νέους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες με ελαφρύ οπλισμό ή και καθόλου οπλισμό σε ορισμένες περιπτώσεις. Ακριβώς για να υπάρχει η δυνατότητα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή και να αποτρέψουν τέτοια γεγονότα. Έχουν γίνει εκτεταμένοι έλεγχοι και αυτό δείχνει ότι το δείχνουν και τα στοιχεία.
Ταυτόχρονα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 10201 δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παιδί, σε κάθε γονέα να απευθυνθεί και να καταγγείλει τέτοια περιστατικά (…)».
Αναφερόμενος στην εφαρμογή στα κινητά των ανηλίκων γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες ρυθμίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες ακριβώς για να μην υπάρχει κανένα κενό, να μην υπάρχει καμία αστοχία, πριν από τη διάθεσή της.
Είπε, σχετικά: «Όχι μόνο θα δίνει τη δυνατότητα απόλυτης ταυτοποίησης, έτσι ώστε να μην αποδειχθεί καμία χρήση η οποία θα γίνει από άτομο το οποίο δεν έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει (…) Νομίζω ότι είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή που θα είναι στο οπλοστάσιο τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά επαναλαμβάνω υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι (…)».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε:
«Συζητιούνται μια σειρά από μέτρα τα οποία θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Ήθελα να πω ότι αυτά τα μέτρα δεν αφορούν μόνο την αστυνομία, δεν αφορούν μόνο τον Ποινικό Κώδικα. Ήδη υπάρχει μια πρωτοβουλία στα σχολεία με το stop bullying που και αυτό έχει αποδώσει και έχει δώσει τη δυνατότητα να υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες. Το θέμα είναι γενικότερο. Μέσα στην οικογένεια πρέπει να γίνεται. Προφανώς πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα παιδιά. Άρα πρέπει να τονίσουμε και την ευθύνη των γονέων πάνω σ’ αυτό και να τονίσω ότι έχουν γίνει αυξημένες συλλήψεις, πολύ πιο αυξημένες συλλήψεις σε επίπεδο παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων σε γονείς (…)
Υπάρχει λοιπόν μία συζήτηση προκειμένου πρώτον, να ενισχύσουμε την ευθύνη του γονέα. Πρέπει να αντιληφθούν και στις οικογένειες που έχουν παιδιά τα οποία διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, ότι η ευθύνη τους δεν τελειώνει με τη γέννηση ενός παιδιού.
Έχουν μια τεράστια ευθύνη για τη διαπαιδαγώγηση, την ανατροφή τους, τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να δοθούν σε ένα παιδί και πρέπει προφανώς να εποπτεύουν. Να ξέρουν τι κίνδυνοι υπάρχουν από τη συμπεριφορά του παιδιού τους».
Ερωτηθείς για την κατάσταση με οργανώσεις που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπου πλέον φαίνεται ότι 8 στις 10 συμμορίες είναι κατά βάση Ρομά, σημείωσε:
«Έχουν αυξηθεί και εκεί οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχει ξεκαθαριστεί από όλους και από την πολιτική και από τη φυσική ηγεσία, αλλά κυρίως από την πολιτική ηγεσία, ότι δεν υπάρχει κανένα άβατο πουθενά.
Άρα λοιπόν η αστυνομία θα διεξάγει επιχειρήσεις. Την τελευταία βδομάδα έγιναν πάνω από 490 περίπου επιχειρήσεις, ειδικές επιχειρήσεις. Κάποιες αφορούσαν και τέτοιους καταυλισμούς, όχι μόνο όμως τέτοιους.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν και σημαντικές επιτυχίες στον τομέα αυτό. Υπήρξε εξάρθρωση, εξιχνίαση υποθέσεων κλοπών, ληστειών. Εγκληματικές οργανώσεις συνελήφθησαν (…) ».
Για την καθυστέρηση στην έκδοση ταυτοτήτων, επισήμανε:
«Έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι χρόνοι από την αρχή και μάλιστα κάποιος ο οποίος έχει και κάποιον επείγον λόγο, κάποιον ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να υπάρχει διαδικασία όπου μπορεί να προταχθεί το αίτημά του.
Προφανώς κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται διαφορετικά, αλλά υπάρχει όμως και μια διαφάνεια ως προς το σύστημα.
Οι χρόνοι έχουν συντομεύσει αρκετά και με το νέο σύστημα αυτό και με την ταυτοποίηση των στοιχείων νομίζω ότι θα υπάρχει ακόμα καλύτερο και πιο γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία (…)
Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες είναι αρκετά γρήγορες, αρκετά αρκετά αποτελεσματικές και νομίζω ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν αλλάξει τις ταυτότητές τους. Αρκετοί πολίτες έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να τις αλλάζουν.
Θα δοθούν τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν και πρόβλημα οι πολίτες. Αντιμετωπίζονται με κατανόηση όλα τα θέματα».
Ενώ πρόσθεσε, επανερχόμενος στα της εγκληματικότητας:
«Το έγκλημα εξελίσσεται, αποκτά σύγχρονες μορφές και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να προσαρμόζεται και η Ελληνική Αστυνομία, όχι μόνο τεχνολογικά αλλά και οργανωτικά διοικητικά.
Γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη δημιουργείται, συγκροτείται μια νέα Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος, ακριβώς για να μπορέσει να να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει επαρκώς το έγκλημα με τη σύγχρονη μορφή που έχει (…)
Πλέον προχωράμε σε έναν εκσυγχρονισμό και τεχνολογικό, αν θέλετε, της Ελληνικής Αστυνομίας (…)».
Πηγή: ertnews.gr