Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το χρονικό της πτώσης του F-16 – Εξιτήριο για τον πιλότο που νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους

Στο σπίτι του επιστρέφει ο 29χρονος χειριστής του μαχητικού F16 που κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης, νότια της Χαλκιδικής, παρέμεινε για προληπτικούς λόγους για ένα 24ωρο στο 251 ΓΝΑ. Με εφόδιο την ψυχραιμία αλλά και τη σωστή εκπαίδευση που είχε λάβει ο πιλότος του F-16 έσωσε τη ζωή του χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, εγκαταλείποντας το αεροσκάφος.

Το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33. Αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του, που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό, ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του F-16. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Λάρισα μαζί με άλλα τρία μαχητικά.

Ο πατέρας του πιλότου δήλωσε: Τον περισυνέλεξαν και αυτή τη στιγμή είναι στο 251. Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου».

Η συντήρηση των εκτινασσόμενων καθισμάτων απαιτεί υψηλή ακρίβεια καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση και επιβίωση του πιλότου όταν εξαντληθούν οι επιλογές του

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος και αμυντικός αναλυτής μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», δήλωσε: «όλα τα αεροσκάφη ανεξάρτητα της παλαιότητας συντηρούνται όπως ακριβώς πρέπει και στη συνέχεια δίνονται για πτήση».

Ο πιλότος προσάρμοσε το κάθισμα στην κατάλληλη θέση για να εξασφαλίσει την ασφαλέστερη δυνατή εκτίναξη κι ενεργοποίησε τη διαδικασία εκτίναξης αφού βρέθηκε στο κενό ενεργοποιήθηκε το αλεξίπτωτο έπεσε στη θάλασσα περιμένοντας τη διάσωσή του.

Επίσης ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, συμπλήρωσε πως: «μέχρι να απογειωθεί από τη Λήμνο, μέχρι να εντοπιστεί και στη συνέχεια να τον περισυλλέξουν σαφώς παίρνει κάποιον χρόνο, ο χειριστής χρησιμοποίησε και τη βάρκα, μπήκε μέσα γιατί στον χειριστή όταν εγκαταλείπει υπάρχει το κυτίο διάσωσης».

Ο Ιωάννης Βαμβακός, αντιπτέραρχος, ιπτάμενος εν αποστρατεία, ανέφερε ότι: « Ο ιπτάμενος ενεργοποίησε την χειρολαβή στο κάθισμα του, το κάθισμα του F-16 είναι AST-2 η κατηγορία του,30 μοίρες οπισθόκλιση οπότε κατευθείαν εντός 1,2 δευτερολέπτων, φεύγει πρώτα η καλύπτρα, εν συνεχεία φεύγει το κάθισμα και βρέθηκε να κρέμεται και να πάει κατευθείαν προς τα κάτω».

Οι διασώστες κατάφεραν να επιβιβάσουν τον υποσμηναγό στο Super Puma που είχε απογειωθεί από τη Λήμνο και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

«Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F – 16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής έσπευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο, τρία εναέρια μέσα και μια φρεγάτα.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής επικρατείας και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε πως: «το ευχάριστο είναι ότι ο πιλότος διεσώθη είναι ασφαλής 15.15.33 να τους πούμε να συνεχίσουν την αποστολή τους και την προσπάθεια που κάνουνε ώστε να διατηρηθεί η αεροπορία και οι ένοπλες δυνάμεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης για τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 block 52 plus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement