Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Τα Ελευθέρια της πόλης τιμά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

Εκατόν ένδεκα χρόνια ελευθερίας συμπληρώνονται σήμερα για την πόλη των Ιωαννίνων. 111 χρόνια ελευθερίας από το πρωινό της 21ης Φεβρουαρίου 1913 όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε θριαμβευτής στην πόλη των Ιωαννίνων αποτάσσοντας οριστικά τον τουρκικό ζυγό.

Οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια 2024» κορυφώθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, με την μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Μάλιστα η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμμετείχε μετά από πολλά χρόνια στην παρέλαση με δύο πεζοπόρα τμήματα. Ένα από την 5η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων Ιωαννίνων (Μονάδα Δασοκομαντος) και ένα από την 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 το πρωί με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της Μπάντας της VIIIης Μεραρχίας. Συνεχίστηκαν με Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ ακολούθησε δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας σε δηλώσεις του με την λήξη της παρέλασης επισήμανε ότι «η 21η Φεβρουαρίου 1913 αποτέλεσε ημερομηνία σταθμό για την νίκη του ελληνικού στρατού στους Βαλκανικούς πολέμους και επισφράγισε την προσάρτηση της Ηπείρου στο ελληνικό κράτος. Η σημερινή επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε την πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία της Ηπειρου» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μετά την παρέλαση, που λόγω και του καλού καιρού παρακολούθησε πλήθος κόσμου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελαροπούλου βρέθηκε στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ησιόνη η Πρόνοια. Η προνοιακή πολιτική του ελληνικού κράτους στην Ήπειρο κατά τον 20ο αιώνα».

Χθες το απόγευμα η κ. Σακελαροπούλου επισκέφτηκε την «Οικία» – Μουσείο και Χώρο Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Φρόντζου, η οποία μετά από τέσσερις 10ετίες, άνοιξε πλήρως ανακαινισμένη και πάλι τις πόρτες της. Το υπέροχο κτήριο, αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, ένα από τα λιγοστά σωζόμενα κτήρια στην πόλη μας ανακαινίσθηκε πρόσφατα, με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και εγκαινιάσθηκε στις 27 Οκτωβρίου, από τον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Τασούλα.

Την κ. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Ιστορίας Κωνσταντίνος Πέτσιος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρευρέθη και στην πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Νωρίτερα είχε φτάσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement