Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολική ψήφος: Πώς θα αποτρέπονται οι διπλοψηφίες

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου. Αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικράτειας. Οι Έλληνες, κάτοικοι του εξωτερικού, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που εξασφαλίζουν την μυστικότητα της ψήφου και δεν επιτρέπουν κάποιος να διπλοψηφίσει.

Μέχρι τις 29 Απριλίου πρέπει να εγγραφεί κάποιος στην πλατφόρμα και καταχωρείται πλεον στους ειδικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου ενώ στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου δίπλα στο όνομά του μπαίνει η σημείωση επιστολικη ψήφος.

Πώς εξασφαλίζεται η μυστικότητα της επιστολικής ψήφου

Μαζί με τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο κάθε εκλογέας θα στείλει και έναν δεύτερο φάκελο με την υπεύθυνη δήλωση οτι έχει ψηφίσει επιστολικά.

Οπότε όταν οι δικαστικοί παραλάβουν τους φακέλους θα ανοίξουν μόνο τον φάκελο με την δήλωση και όχι το φάκελο με το ψηφοδέλτιο. Η ψήφος παραμένει μυστική. Ο δεύτερος φάκελος που ανοίγεται βλέπει ο δικαστικός ότι έχει ψηφίσει κάποιος και έτσι διαγράφεται το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Στην περίπτωση που παρότι έχει γίνει εγγραφή στην πλατφόρμα, δεν στέλνει όμως κάποιος που είναι εντός επικράτειας επιστολική ψήγο γιατί άλλαξε γνώμη και θέλει να πάει στο εκλογικο τμήμα να ψηφίσει δια ζώσης, θα μπορεί να το πράξει μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου, όταν διασταυρωθεί ότι δεν έχει ψηφίσει ηλεκτρονικά.

Αυτό ισχύει μόνο για τους εντός Ελλάδος εκλογείς καθώς θα εκδοθούν συμπληρωματικοί κατάλογοι με την προϋπόθεση βέβαια οτι δεν έχει παραληφθεί επιστολική ψήφος, μέχρι και την παραμονή των εκλογών Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement