Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες με το βλέμμα στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης είναι η «ώρα μηδέν» για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς η 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει και επεξεργάζεται την επιστολή με τα εννιά κρίσιμα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες, διαμηνύοντας ότι έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια των παροχών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου με πράξεις. Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση.

Οι αγρότες στα Μάλγαρα έκλεισαν συμβολικά, όπως λένε, το απόγευμα το ρεύμα της ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη. Επιχείρησαν να βγουν στην εθνική οδό με τρακτέρ αλλά η ΕΛ.ΑΣ έφραξε με κλούβα το δρόμο και δεν τους επέτρεψε να βγουν ούτε πεζοί. Σε ένδειξη καλή θέλησης, οι αγρότες αποφάσισαν ότι δεν θα βγουν και έκαναν στο σημείο σύσκεψη.

Αγρότες της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων ώστε να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα. Από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας οι αγρότες ήθελαν να ανεβάσουν πάνω στη γέφυρα τέσσερα τρακτέρ με ελληνικές σημαίες. Τα τέσσερα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα έφτασαν στην άλλη πλευρά της γέφυρας από την πλευρά του Ρίο, προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά, έχοντας ανοιχτές τις μπάρες. Στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο δήμαρχος Πατραίων προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του σε αγρότες και μελισσοκόμους.

Επέστρεψαν στον κόμβο Πλατυκάμπου οι Θεσσαλοί αγρότες οι οποίοι εμμένουν στα αιτήματά τους.

Στον Έβρο, πριν την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, οι αγρότες της περιοχής, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το χωριό Καστανιές, στη γέφυρα του ποταμού Άρδα. Δεσμεύτηκαν πως δεν θα κλείσουν δρόμους και δεν θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο.

Επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Εν αναμονή λοιπόν της συνάντησης του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών με τους αγρότες την Τρίτη, η κυβέρνηση έχει προλειάνει το έδαφος και δεσμεύτηκε για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο συνολικού ύψους 82 εκατ. ευρώ και φέτος και μάλιστα πολύ νωρίτερα από τα ειωθότα.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

«Οι αγρότες τους οποίους έχω συναντήσει πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα, και χτες εδώ στην Περιφέρεια, βιώνουν μια τεράστια αδικία. Πουλούν προϊόντα κάτω από το κόστος παραγωγής τους. Δεν μπορούν καν να συναντήσουν την κυβέρνηση χωρίς προϋποθέσεις, εκβιαστικές προϋποθέσεις που τους θέτουν. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τους αγρότες μας, για τους κτηνοτρόφους μας είναι απολύτως δίκαιες, κοστολογημένες. Και είναι καιρός η κυβέρνηση αντί να δίνει ψίχουλα και να κερδίζει χρόνο, επιτέλους να υιοθετήσει τα αυτονόητα» είπε από την Λάρισα ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Αναποτελεσματική η κυβέρνηση της ΝΔ. Κάνει διαχείριση πολιτικού κόστους μπροστά στις διαμαρτυρίες των αγροτών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και την στριμώξατε εσείς με τον αγώνα σας» είπε στους αγρότες της Θεσσαλίας ο Δημήτρης Κουτσούμας.

«Να καταλάβουν οι αγρότες οτι ακόμα κι αν τους δώσει 400 εκατομμύρια δεν λύνεται το πρόβλημά τους» δηλώνει ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος.

«Έχουν δίκιο οι αγρότες αλλά απευθύνονται σε λάθος άτομα» δηλώνει ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.

«Σε δεινή θέση οι αγρότες. Δεν βλέπουν μέλλον για τα παιδιά τους» σημειώνει η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα με ζεστές τις μηχανές τους, συνεχίζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων μέχρι να βρεθούν λύσεις στα αιτήματά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

Advertisement