Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή 1.561 ακαδημαϊκών και πολιτών για τα δικαιώματα των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς

Με μια σειρά από επιστολές και 1.561 υπογραφές, εκπαιδευτικοί διαφόρων βαθμίδων, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι κ.α. εκφράζουν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Οι υπογράφοντες τις επιστολές απευθύνουν έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν τον καινούργιο νόμο, εφόσον μόνο με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο θα επιλυθούν τα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα ομόφυλα ζευγάρια και οι οικογένειες τις οποίες προσπαθούν ή έχουν ήδη δημιουργήσει.

Κατά κύριο λόγο, οι επιστολές εστιάζουν στην προστασία των παιδιών και επ’ αυτού, ενδεικτικό του πνεύματος που διαπνέει το περιεχόμενο των συγκεκριμένων επιστολών είναι επιχειρήματα όπως τα ακόλουθα: «Τα παιδιά με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς δέχονται διακρίσεις όχι για κάτι που είναι τα ίδια, αλλά λόγω της σεξουαλικότητας ή ταυτότητας φύλου των γονέων τους. Αυτό απαιτεί κοινωνικο-πολιτικές παρεμβάσεις, κατόπιν ενημέρωσης από τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό κόσμο, ώστε τα παιδιά αυτά να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά.

»Είναι αδιανόητο πως σε μία παιδοκεντρική κοινωνία ο νομικός και κρατικός πολιτισμός επιτρέπουν να υπάρχουν παιδιά ‘δύο ταχυτήτων’. Είναι αδιανόητο πως σε μία ελεύθερη κοινωνία τα μέλη της δεν απολαμβάνουν ισονομία και προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής τους ζωής. Είναι αδιανόητο πως σε μια κοινωνία με γνώμονα τη συμπερίληψη υπάρχει ανομία σχετικά με την άσκηση γονικής μέριμνας και επιμέλειας σε οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς».

Επί του ίδιου θέματος υπογραμμίζεται επιπλέον ότι «ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως παιδιά που μεγαλώνουν με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην εκπαίδευσή τους σε σύγκριση με τα αποτελέσματα παιδιών που μεγαλώνουν με μη ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Περαιτέρω, παιδιά που υιοθετούνται από ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς, ως ενήλικες, δείχνουν υψηλά ποσοστά συμπεριληπτικής συμπεριφοράς και σεβασμού προς οποιαδήποτε ετερότητα, μεγαλύτερη κατανόηση προς άλλους ανθρώπους και προς τις εμπειρίες τους, και μεγαλύτερα ποσοστά ενσυναίσθησης, καθώς και αμφισβητούν στερεότυπα».

Και, γενικότερα, οι επιστολογράφοι υπογραμμίζουν στον πρωθυπουργό και την κοινοβουλευτική κοινότητα ότι «τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία δείχνει να έχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και να χαρακτηρίζεται ως περισσότερο δεκτική και συμπεριληπτική απέναντι στα άτομα που αυτό-προσδιορίζονται ΛΟΑΤΚΙ+. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, περιστατικά έντονης εκπροσώπησης ομοφοβίας, τρανσφοβίας και αμφιφοβίας εμφανίζονται στο δημόσιο λόγο και αναπαράγονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέτοια σχόλια προέρχονται κυρίως από πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους αλλά και δημοσιογράφους που για αντίστοιχους λόγους επικροτούν αυτές τις αναχρονιστικές απόψεις. Στο στόχαστρο όλων των παραπάνω έχουν βρεθεί οι οικογένειες με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και κυρίως τα παιδιά αυτών των οικογενειών. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί και οι λεκτικές επιθέσεις προς άτομα που αυτό-προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ και προς τα παιδιά τους σαφώς και αντιτίθενται των αρχών μιας δημοκρατικής και συμπεριληπτικής Ελλάδας. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν ένα κλίμα μισαλλοδοξίας σε μια μερίδα του πληθυσμού και οδηγούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο των ίδιων των ΛΟΑΤΚ+ ανθρώπων όσο και των παιδιών τους. Καθώς και των δικαιωμάτων των παιδιών που αφορούν σε αυτήν τη μερίδα του πληθυσμού».

Τις επιστολές προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη του νομοσχεδίου υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα υπογράφουν πανεπιστημιακοί καθηγητές ιατρικής, παιδαγωγικής, ανθρωπιστικών επιστημών κ.λπ. Μαζί με ερευνητές και επαγγελματίες από διάφορους κλάδους των υπηρεσιών υγείας.

Δείτε εδώ την επιστολή των ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών.

Δείτε εδώ την επιστολή των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement