Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κινητοποιήσεις των αγροτών – Έκκληση για διάλογο απευθύνει η κυβέρνηση

Εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών για τις υψηλές τιμές στο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να προλάβει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ικανοποιώντας κάποια από τα αιτήματά τους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας που δίνει διετή αναστολή πληρωμών για τα τιμολόγια ρεύματος.

Δικαιολογημένες χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις των αγροτών για το αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι κινητοποιήσεις προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν “πυρά” κατά της κυβέρνησης.

Αγρότες τοποθέτησαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μπάλες με άχυρο και έχυσαν γάλα για να δείξουν πόσο έχει απαξιωθεί όπως λένε το προϊόν τους.

Πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κλειστή έμεινε για λίγη ώρα η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Πλατύκαμπου, καθώς οι αγρότες πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο σημείο. Στους δρόμους βρίσκονται συνάδελφοι τους σε κεντρική και δυτική Μακεδονία. Οι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας έδωσαν ραντεβού την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με συλλαλητήριο έξω από την έκθεση Αγρότικα.

Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει σύγκρουση με τους αγρότες, τους σέβεται και λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξής τους επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και απευθύνει εκ νέου πρόσκληση σε διάλογο.

Παρεμβάσεις δρομολογούνται από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς με τροπολογία στη βουλή, όσοι αγρότες επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντανιέλ, θα έχουν 2 χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

Μιλώντας στο Σκάι ο Θόδωρος Σκυλακάκης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Στο μεγάλο πρόγραμμα Απόλλων για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών θα μπουν και οι ΤΟΕΒ ΓΟΕΒ θα μειώσουμε το κόστος άρδευσης που είναι βασικό κόστος για το αγροτικό ρεύμα».

Μακροχρόνια λύση πάντως για το αγροτικό ρεύμα σύμφωνα με τον κ. Σκυλλακάκη είναι περισσότεροι αγρότες να στραφούν στην αυτοκατανάλωση. Ανοιχτό είναι ακόμα επιδοτούμενο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στα χωράφια.

Πρώτο μεγάλο τεστ αντοχής για το Μέγαρο Μαξίμου, επτά μήνες μετά την εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου. Οι αντιδράσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που έχουν ως σημείο αναφοράς το σχέδιο νόμου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων συμπορεύονται με το θερμό μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και το σκηνικό συμπληρώνεται από τους πολιτικούς διαξιφισμούς κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο της χθεσινής διευρυμένης σύσκεψης στην Ηρώδου Αττικού 19, η κυβέρνηση δείχνει εξακολουθητικά στον αγροτικό κόσμο την οδό του διαλόγου. Χαρακτηριστικό το σήμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των τακτικών του συναντήσεων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαστε μία κυβέρνηση πάντα ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα, ακούμε την κοινωνία, ακούμε και τους αγρότες οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Εμείς ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, έναν πρωτογενή τομέα -και να κλείσω με αυτό- ο οποίος βέβαια, τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ».

Όλα τα αιτήματα των αγροτών αξιολογούνται από την κυβέρνηση, σημείωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών είναι συνεχείς γιατί είναι συνεχείς και οι ανάγκες. Η πόρτα υπουργείου είναι ανοικτή, δε θέλουμε να υπάρχει ένταση».

Ομαδικά τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Βασίλης Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) δήλωσε: «Η κυβέρνηση προσέφερε συμπόνοια και διαπιστώσεις…Οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις περιμένουν απαντήσεις για το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων».

Για συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης: «Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί. Και τα χρέη αυξάνονται. Το 2023 η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων. Ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει. Στεκόμαστε στο πλάι του αγροτικού κόσμου. Έχει χρέος η κυβέρνηση να δεχθεί τα δίκαια αιτήματά τους».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αμπατιέλος, μιλώντας στο Open, δήλωσε: «Ένα κράτος το οποίο αποδεικνύεται ανίκανο να προστατεύσει τις λαϊκές περιουσίες. Ανίκανο να δώσει τις αποζημιώσεις».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Καλό θα ήταν οι ψηφοφόροι, που θα πάνε τον Ιούνιο να ψηφίσουν, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό τι ακριβώς αντιαγροτικό, αντικτηνοτροφικό και αντιαλιευτικό, ψήφισε ο ίδιος ή συμφώνησε στο Νταβός».

«Οι παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών είναι συνεχείς, γιατί είναι και πολύ μεγάλες οι ανάγκες των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement