Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα ψυχρή εισβολή: Με αναμμένες μηχανές εκχιονιστικά και αλατιέρες – Υποχρεωτικές οι αλυσίδες από τη Δευτέρα

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει ήδη τη χώρα και θα κορυφωθεί την Δευτέρα και την Τρίτη. Χαρακτηριστικά του η παγωνιά και τα χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι. Περιφέρειες και δήμοι βρίσκονται επί ποδός ενώ συνιστάται στους πολίτες να παίρνουν να συνήθη μέτρα αυτοπροστασίας και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που τυχόν προκληθούν από τον χιονιά και στην Αττική. Για τον λόγο αυτό συνεδρίασε η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια ακολούθησε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια για να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους γιατί βλέπετε και εσείς ότι ανά έξι και δώδεκα ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε περίπτωση χιονοπτώσεων εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.

Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων

Στην Αττική λόγω χιονοπτώσεων ήδη προληπτικά έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στην περιοχή των Αχαρνών.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η αστυνομία, ενώ συστήνεται η τακτική ενημέρωση των πολιτών για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα οφείλουν να είναι, με απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, από την 22.00 ώρα αύριο Δευτέρα 29-01-2024 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών. Σημειώνεται ότι αυτό ισχύει εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα, καθώς και ικανή ποσότητα καυσίμων,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Τη Δευτέρα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγα σύννεφα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά Στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά έως 09 βαθμούς, στα δυτικά  και τα νησιά έως 12 βαθμούς Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement