Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ιερά Σύνοδος: Με κηρύγματα στους πιστούς και επιστολές στους βουλευτές θα δηλώσει η εκκλησία κατά του γάμου ομοφύλων – Τι είπε ο Ιερώνυμος, η εισήγηση του Μεσογαίας και οι «σκληροί» Ιεράρχες

Με εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος είναι πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής της εκκλησίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην οποία θα καθοριστεί και επισήμως η στάση της εκκλησίας επί του θέματος που έχει προκύψει με την κυβερνητική ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η προσέγγιση που κάνει η ηγεσία της εκκλησίας με βάση και τη σημερινή εισήγηση είναι εξόχως αρνητική και απορριπτική της θέσπισης του γάμου. Ο Μεσογαίας ξεκαθάρισε, όπως αναφέρουν πηγές, ότι η εκκλησία δεν μπορεί να δεχθεί «παρά φύσιν σχέσεις» από τις οποίες θα προκύπτουν και παιδιά, διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις αρχές της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την παρέμβασή του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάλεσε τους μητροπολίτες να τοποθετηθούν με σύνεση επί του συγκεκριμένου πλαισίου, που έθεσε ο Μεσογαίας, ζητώντας να μην επαναληφθούν στη συνεδρίαση τα όσα έχουν πει οι ιεράρχες δημοσίως, διότι δεν έχει νόημα να ειπωθούν τα ίδια και τα ίδια.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν ασφαλείς πηγές, στη διάρκεια των σημερινών εργασιών της Συνόδου, ο Μακαριώτατος θα κάνει αναφορά στην παρένθετη μητέρα και τον κίνδυνο να «εργαλειοποιηθεί» ως «αναπαραγωγική μηχανή» μπαίνοντας σε μία διαδικασία «εμπορευματοποίησης» φέρνοντας στον κόσμο παιδιά «κατά παραγγελία».

Το κλίμα στη συνεδρίαση πάντως μυρίζει μπαρούτι, καθώς οι «σκληροί» ιεράρχες δείχνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα, με τον αρχιεπίσκοπο να προκρίνει μία πιο ήπια στάση και πάντως χωρίς συλλαλητήρια. Επίσης η ιδέα του δημοψηφίσματος που είχε θέσει στο τραπέζι φαίνεται να απορρίπτεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και να κυκλοφορήσει εγκύκλιος με την απόφαση που θα λάβουν οι ιεράρχες και η οποία θα αναγνωστεί στους ναούς την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Θα σταλούν επίσης και επιστολές προς τους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η εκκλησία είναι αντίθετη.

Από τους ιεράρχες που έχουν πιο αρνητική θέση στο νομοσχέδιο ξεχωρίζουν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Φθιώτιδος Συμεών, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο Πατρών Χρυσόστομος, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, ο Καρπενησίου Γεώργιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος κ.ά.

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου χωρίς εξαιρέσεις» λέει ο εκπρόσωπος των κληρικών

Ο πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, Εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 αναφέροντας πως εμμένουν στις αντιθέσεις της σχετικά με την ρύθμιση για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια «βάσει των ευαγγλεικών περικοπών και των διδασκαλιών της θρησκείας μας». Όπως τόνισε, λόγω αυοτύ, οι κληρικοί θα σεβαστούν χωρίς εξαιρέσεις την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα ισχύει για όλους και θα γίνει σεβαστή από όλους.

Όπως επεσήμανε πάντως ο εκπρόσωπος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την Πολιτεία, «εμένα αν μου έρθει ένα ζευγάρι γυναικών και μου ζητήσει μια ευχή θα τους την δώσω, αν μου ζητήσουν να βαπτίσω το παιδί τους, θα το βαπτίσω». Ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου είπε πάντως ότι δεν πρόκειται να ληφθούν «μέτρα» κατά όσων βουλευτών υπερψηφίσουν την σχετική διάταξη, όπως πχ. η απαγόρευση εισόδου τους σε ναούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι »η Εκκλησία έχει τον δικό της τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement