Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Μάτι: Ευθύνες σε Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. – Τι υποστήριξε στην απολογία του ο Παντελεάκος

Τις «ελλείψεις και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να διαχεριστεί» την πυρκαγιά στο Μάτι, με αποτελέσμα να χαθούν 104 ανθρώπινες ζωές, παραδέχτηκε, κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο τότε διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της Πυροσβεστικής, Φίλιππος Παντελεάκος ο οποίος καταλόγισε ελλιπή «ανταπόκριση» στο Λιμενικό και στο Στρατό εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Ο κ. Παντελεάκος, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του, επικαλούμενος όσους διαλόγους έχουν καταγραφεί μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών και τα σχετικά emails που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Μίλησε δε για ημέρα «ορόσημο» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και διαχώρισε την εποχή πριν και μετά το Μάτι. «Η τραγική ημέρα στο Μάτι ήταν τραγική για όλους», είπε και συναισθηματικά φορτισμένος, ιζήτησε συγνώμη από τους πολίτες και κυρίως από τα θύματα και τους συγγενείς τους για όσα δεν έγιναν.

«Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που δεν μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Όπως αποδείχθηκε, το Κράτος την περίοδο πριν από το Μάτι δεν είχε την απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντεπεξέλθει. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσπαθήσαμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό».
Ιδιαίτερα, στις πρώτες φάσεις της πυρκαγιάς, όπως τόνισε ο κατηγορούμενος, παρότι ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς, υπήρξε «μικρός βαθμός απόκκρισης» από αυτούς. Ο κ. Παντελεάκος υποστήριξε πως αν και το Λιμενικό είχε ειδοποιηθεί για εγκλωβισμένους σε ξενοδοχείο στο Μάτι που έπρεπε να απομακρυνθούν διά θαλάσσης, έδειξε αδράνεια και καθυστέρηση. Έδινε μάλιστα διαφορετική από την πραματική εικόνα, καθώς διαβεβαίωνε το ΚΕΠΠ ότι έχουν αναλάβει δράση τα πληρώματα σε Ραφήνα και Λαύριο και ότι σπεύδουν στο σημείο σκάφη.
«Τους μεταφέραμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τους λέγαμε «SOS – SOS, τι έγινε με τους ανθρώπους στο ξενοδοχείο» και μας έλεγαν «θα σας καλέσουμε σε λίγο»….Θεωρούσαμε ότι θα έχουν αποκριθεί και το βράδυ στις 21.15 διαπιστώνουμε ότι δεν είχαν ανταποκριθεί, παρά στο ελάχιστο.. Τους ενημερώνουμε ότι «χρειάζονται σκάφη στην παραλία. Μεγάλη ανάγκη στο Μάτι, έχει μαζευτεί πολύς κόσμος, υπάρχουν τραυματίες, δώστε μας εικόνα». Η απάντησή τους; «Στο Μάτι είναι το APOSTOLΙS STAR» Προσέξτε τώρα τι θα σας πω. Συνέχισαν λέγοντας: «Ξεκινάει τώρα από τα Στύρα και θα είναι μετά τις 22.30 στο Μάτι!». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εξέφρασα τη συγγνώμη μου στους πολίτες της περιοχής», είπε στην απολογία του ο κ.Παντελεάκος

Αναφερόμενος στην Αστυνομία, ο κατηγορούμενος είπε ότι τις κρίσιμες στιγμές κατά την έναρξη της φωτιάς διέθεσε πολύ μικρή δύναμη, δεν ενημέρωνε επαρκώς και ότι μετά τις 19.30 κινητοποιήθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή 700 αστυνομικοί. Είπε ωστόσο, ότι συνέδραμαν για να διευκολύνουν τη γρήγορη μετάβαση ασθενοφόρων, όταν τα ζήτησε το ΚΕΠΠ.

Όσον αφορά το ΓΕΕΘΑ, ο κ. Παντελεάκος είπε πως δεν μπόρεσε καν να στείλει 13 λεωφορεία των 50 ατόμων για την εκκένωση των κατασκηνώσεων στο Ζούμπερι όπου υπήρχαν 700 άτομα, στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. «Ζήτησα να μου το στείλουν εγγράφως από το Στρατό, γιατί δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Ενημέρωσα αμέσως την υπηρεσία μου γι’ αυτή τη συνθήκη. Λίγο πριν τις 21.00 το ΓΕΕΘΑ ακύρωσε το αίτημα για τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα μάθαμε από πληροφορία ότι στις εγκαταστάσεις στον Άγιο Ανδρέα ήταν ακόμα 60 άτομα. Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι είχε γίνει εκκένωση».

Τι υποστήριξε ο τότε επικεφαλής του 199 της ΠΥ Χρήστος Γκολφίνος

Νωρίτερα ο τότε επικεφαλής του 199 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χρήστος Γκολφίνος υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς ζητώνας να συνδράμουν αλλά υπήρχαν ταυτόχρονα και άλλα πύρινα μέτωπα.
«Το σχέδιο δασοπυρόσβεσης ήταεν το Ευαγγέλιό μου. Θα το λέω πάντα για εκείνη την ημέρα», είπε νωρίτερα στην απολογία του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Ο πρώην αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος είπε πως , όταν ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης έστειλε αμέσως 31 οχήματα μόνιμα και εθελοντικά. «Ακολούθησα πιστά το σχέδιο δασών του 2018. Ο κ.πραγματογνώμονας αναφέρθηκε στο σχέδιο του 2019 που είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Όσον αφορά τα εθελοντικά οχήματα θέλω να σας τονίσω ότι στο σχέδιο δασών του 2018 είναι κανονικότατα ενταγμένα. Βάσει αυτού του σχεδίου μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα υπηρεσιακά με τα εθελοντικά», ανέφερε στην απολογία του και τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν σε συνεννόηση με τον Υπαρχηγό Β.Ματθαιόπουλο.
Ο κ.Γκολφίνος έκανε λόγο για αδράνεια του Λιμενικού ισχυριζόμενος : «Ζητήσαμε να κινητοποιηθεί ο θάλαμος του Λιμενικού. Δεν μπορώ να καταλάβω τόσος καπνός υπήρχε, το λιμενικό δεν είχε πάρει είδηση;»

Ο κατηγορούμενος έδωσε απάντηση και στις καταγγελίες πολιτών ότι καλούσαν στο 199 και δεν απαντούσε λέγοντας: «εκείνη την ημέρα πράγματι έπαιρναν οι πολίτες τηλέφωνο, όμως λόγω της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου, όταν μία γραμμή ήταν απασχολημένη δεν έθετε την κλήση σε αναμονή, αλλά φαινόταν ότι χτυπά και δεν απαντά. Τώρα έμαθα ότι βγάζει πλέον αναμονή».

Ο κατηγορούμενος κλείνοντας την απολογία του απευθύνθηκε στους συγγενείς των θυμάτων και κλαίγοντας είπε: «Να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήριά στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου περιστατικό με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Παλεύω με τον εαυτό μου πεντέμισι χρόνια αν έκανα κάτι λάθος».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement