Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Από τις 6 και μετά η γη χοροπηδούσε», λένε οι κάτοικοι στο Λεωνίδιο για τα 4,8 Ρίχτερ – Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Αισθητός ακόμα και στην Αττική έγινε ο σεισμός που αναστάτωσε το πρωί το Λεωνίδιο και ταρακούνησε τον Αργολικό κόλπο.

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Λεωνιδίου, με τους κατοίκους να αναφέρουν στην ΕΡΤ χαρακτηριστικά πως «από τις 6 και μετά η γη “χοροπηδούσε”».

Ακολούθησαν πάνω από δέκα μετασεισμοί από 1,8 Ρίχτερ έως 3,3 Ρίχτερ, αλλά οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό κι αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα που δεν έχει δώσει ιστορικό σεισμών.

«Ο σεισμός έγινε στην μέση περίπου του Αργολικού κόλπου, μεταξύ Αρκαδίας και Σπετσών. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα που περιμένουμε πως θα εξελιχθεί, εάν δηλαδή θα παραμείνει η ακολουθία αυτή ή θα συνεχίσει», δήλωσε ο Αθανάσιος Γκάνας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Μνήμες του 2008 ξύπνησαν από τις σεισμικές δονήσεις και με απόφαση του Δήμου Ν. Κυνουρίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει μεταξύ των κατοίκων για σχολική δομή, που δεν λειτουργεί και έχει κριθεί ακατάλληλη μετά από σεισμική δόνηση του 2008.

Κλιμάκια του δήμου έκαναν έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια, και στην συνέχεια ενημέρωσαν το Υπουργείο πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης, μηχανικοί του οποίου θα επισκεφτούν τις επόμενες ώρες την περιοχή.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, αν και στην περιοχή διέρχονται μεγάλα ρήγματα, δεν υπάρχει έντονη σεισμικότητα.

«Αν εξαιρέσουμε ένα σεισμικό γεγονός το 2013 μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, η περιοχή δεν έχει δώσει άλλους μέτριας ισχύος σεισμούς. Υπήρχε μια έντονη προσεισμική δραστηριότητα με μεγέθη γύρω στο 3 που κατέληξε στον σημερινό σεισμό», δήλωσε ο Βασίλης Καραστάθης, Αναπληρωτής Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας αναμένουν οι επιστήμονες προκειμένου να αποφανθούν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

«Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Το βάθος είναι 14 χλμ. το ρήγμα αυτό είναι μεγάλο, μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, δεν έχουμε όμως ιστορικό για την δραστηριότητα αυτού του ρήγματος», εξηγεί ο Αθανάσιος Γκάνας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές στην περιοχή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement