Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε έξαρση ο κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στις πνευμονολογικές κλινικές – Πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ

Σε ανοδική τροχιά κινούνται τα κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μέχρι και τρεις εβδομάδες μέχρι να αποτυπωθεί στην κοινότητα το επιδημικό κύμα που προκάλεσαν οι συναθροίσεις των εορτών. Εκατοντάδες ασθενείς, προσέρχονται καθημερινά, στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την πολύωρη παραμονή τους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο εμβολιασμός ασθενών με σοβαρές ασθένειες φαίνεται να μην έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε ενώ το μείγμα γίνεται εκρηκτικό με τη συνύπαρξη άλλων ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη. Ο ΕΟΔΥ κρούει καμπανάκι για την επιστροφή των μαθητών αύριο Δευτέρα 8/1 στα σχολεία υπό νέες οδηγίες.

Η Μάρθα Χαρίση παιδίατρος διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής Παίδων Πεντέλης, αναφέρει: «Λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε επιπλέον ιατρεία στις εφημερίες. Το ποσοστό των παιδιών που παραμένει, είναι μικρό και η έκβασή τους καλή. Παιδιά που έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο».

Ανεμβολίαστοι, στην πλειονότητά τους, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, επισημαίνει: «Ένας ασθενής, ο οποίος βρίσκεται υπό θεραπεία, είτε μόλις έχει τελειώσει τη θεραπεία του ή βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, γιατί υπάρχει κίνδυνος υποτροπής ή έχει μεταστατική νόσο ή γενικά εξασθενημένο οργανισμό, δεν το συζητάμε, πρέπει να εμβολιαστεί και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό και, βέβαια, πρέπει να λαμβάνει μέτρα προφύλαξης».

Ο Στέλιος Λουκίδης καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει πως: «Πολλοί πιστεύουν ότι αφού έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, είναι θωρακισμένοι απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για να κάνουν το νέο εμβόλιο όλοι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι άνω των 60 ετών».

Σε ό,τι αφορά τα αντιικά, το Νοέμβριο χορηγούσαμε 500 έως 600 δόσεις, την ημέρα και τώρα έχουμε φτάσει να χορηγούμε 1600 έως 1800 δόσεις, ενώ υπήρξε μέρα που χορηγήθηκαν τα συγκεκριμένα φάρμακα σε 2.300 ασθενείς με κορονοϊό».

Μαζική η εισροή ασθενών στα νοσοκομεία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Στην Ισπανία οι μάσκες επανήλθαν στις υγειονομικές δομές.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δήλωσε πως: «Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους ειδικούς επιστήμονες. Προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, παρότι οι ιώσεις βρίσκονται σε πολύ μεγάλη έξαρση».

Τα σχολεία ανοίγουν, αύριο 8/1 και οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν, με συνέπεια, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για την προστασία τους από τις ιώσεις.

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, επισημαίνει: «Τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να φοράνε μάσκα, γιατί τα συμπτώματα διαρκούν πάρα πολλές ημέρες».

Ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων, στην Αττική, έχει διπλασιαστεί, για να υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, προκειμένου να μπορούν, απρόσκοπτα, να εμβολιάζονται οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 κλιμάκιο της Συμμαχίας Αξιών επισκέφθηκε τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, κ. Αυγερινό Δημήτριο προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ Παναγιώτη Κατσίβελα δέχθηκε στο Γραφείο του, σήμερα, 24 Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής.  Ο...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

Advertisement