Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σε έξαρση ο κορονοϊός – Αναμένεται κορύφωση σε τρεις εβδομάδες

Σε ανοδική πορεία ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο του κορονοϊού όσο και των αναπνευστικών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οι συναθροίσεις των γιορτών ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ «καμπανάκι» έχει χτυπήσει ο ΕΟΔΥ, που έχει απευθύνει ήδη ισχυρές συστάσεις ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα.

Ήδη 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται, σε κλινικές κόβιντ στα νοσοκομεία της χώρας και 95 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πίεση δέχονται τα νοσοκομεία, στα Τμήματα Επειγόντων, κατά τις εφημερίες. Οι εισαγωγές ασθενών ανέρχονται σε 250, καθημερινά, με αντίστοιχο, ωστόσο, αριθμό εξιτηρίων.

Σε έξαρση είναι και τα κρούσματα γρίπης και των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού. Νοσηλεία χρειάζονται, κυρίως, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς με σοβαρά νοσήματα.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ: «Πρέπει να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και κυρίως να φορούν, πάντα τη μάσκα τους. Στην περίπτωση νόσησης πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό για να λάβουν αντιική θεραπεία».

O Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει ότι: «Αναφορικά με τον κορονοϊό, έχουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση των νέων νοσηλειών, τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξητική τάση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Σε πολλές περιπτώσεις, συμπτώματα, όπως το συνάχι και ο βήχας διαρκούν πολλές ημέρες, από την έναρξη της νόσησης.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, επισημαίνει: «Όταν το ανοσοποιητικό μας είναι καταπονημένο, μπορεί ένας άλλος ιός να κάνει επιλοίμωξη».

Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης, η κορύφωση του επιδημικού κύματος αναμένεται σε 2-3 εβδομάδες

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, αναφέρει: «Κατά πάσα πιθανότητα, για τον κορονοϊό θα δούμε την κορύφωση, μέσα στον Ιανουάριο.. Παρόμοια θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες λοιμώξεις».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, τονίζει: «Και στα λύματα υπάρχει αύξηση 90% στην Αθήνα, 50% στη Θεσσαλονίκη και σε αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες πόλεις. Θα υπάρξει, πραγματικά, μια κορύφωση μέχρι τις 24 Γενάρη».

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τσιούφης καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ, επισημαίνει: «Εκείνο το ποσοστό των καρδιοπαθών, που δεν έχουν φροντίσει να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να σπεύσουν τώρα».

Σε εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι οι μαθητές με κορονοϊό μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, χωρίς να προσμετρηθούν οι απουσίες τους έως πέντε ημέρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Στo νησί της Χίου έρχεται το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο για την φετινή τουριστική σεζόν. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Star Clipper», το οποίο αναμένεται να φθάσει...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΚΚΕ Χίου Στην πρόσφατη αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ την επιστολή της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Β. Αιγαίου ΑμεΑ, ζητώντας να διερευνηθούν οι...

ΧΙΟΣ

Επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, με θέμα: «Καθυστέρηση υλοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027». Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Τον Μάρτιο του 2023...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημέρα της θλιβερής Επετείου της Αλώσεως της Πόλης, στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου Χίου, θα τελεστεί...

Advertisement