Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συμπερίληψη και προστασία ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο – Όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα του ΚΜΟΠ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών το ΚΜΟΠ παρουσιάζει το flash report και τα κυριότερα στιγμιότυπα της εκδήλωσης με θέμα «Συμπερίληψη και προστασία ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο: Η συμβολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών», που πραγματοποίησε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα από 150 άτομα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και φορείς που υποστηρίζουν τα άτομα με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο έλαβαν μέρος και αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις δράσεις για τη συμπερίληψη μεταναστών και προσφύγων.

Τον καταλυτικό ρόλο των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών χαιρέτισαν ο Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και ο Γιάννης Παππάς, Επικεφαλής Προγραμμάτων στο ΚΜΟΠ.

Σε μία διαδραστική συζήτηση, εκπρόσωποι από τις οργανώσεις Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Έλιξ και The Home Project διερεύνησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας τα παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με στα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, 1.834 ασυνόδευτα ανήλικα στεγάζονται σε δομές επείγουσας φιλοξενίας στην Ελλάδα.

«Τα παιδιά που δε μιλάνε τη γλώσσα και προέρχονται από άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα νιώθουν αποξενωμένα στα Ελληνικά σχολεία και αυτό δεν τα αφήνει να κοινωνικοποιηθούν μέσα στο σχολικό περιβάλλον», σημείωσε η Ευαγγελία Κοντοδήμα, Διαχειρίστρια Ευρωπαϊκών Έργων ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. «Είναι σημαντικό να υπάρχουν τάξεις υποδοχής για παιδιά με μεταναστευτικό υπόβαθρο, αλλά τα τμήματα οφείλουν να λειτουργούν από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους και όχι με 2.5 μήνες καθυστέρηση», τόνισε.

Η Αγγελική Σηφάκη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Έλιξ δήλωσε πως πλέον 12,000 παιδιά μεταναστών και προσφύγων είναι εγγεγραμμένα στην τυπική εκπαίδευση, το οποίο αποτελεί βήμα προόδου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, παραμένει υψηλό το στοιχείο σχολικής διαρροής, είπε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Πολλά παιδιά μεταναστών διακόπτουν τη φοίτηση γιατί δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο μάθημα».

«Αν τα παιδιά δουν ότι υπάρχει κάποιος που νοιάζεται για αυτά ώστε να μη νιώθουν εγκατάλειψη, συνεργάζονται καλύτερα», ανέφερε η Έφη Μάνσαλη, Υπεύθυνη Προγράμματος Protection for All Minors του Δίκτυου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Σε μια χώρα που γερνάει, οι πρόσφυγες μπορεί να είναι η λύση στα προβλήματα της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Φώτης Παρθενίδης, Υπεύθυνος Μονάδας Παιδικής Προστασίας The HOME Project.

Στη θεματική της εκδήλωσης «Συμπερίληψη στην πράξη» αναδείχθηκαν καινοτόμες δράσεις από 10 οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών. Συγκεκριμένα, το ACCMR παρουσίασε τον συντονισμό και τη διασύνδεση για μια συμπεριληπτική πόλη, ενώ η ΜΕΤΑδραση, η ActionAid Hellas και οργανισμός Zaatar αναφέρθηκαν σε προγράμματα και δράσεις για τη ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού στην αγορά εργασίας. Για τη συμμετοχή στα κοινά και τη συμπερίληψη μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία μίλησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής «Ορίζοντες». Το πώς ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να προάγουν την κοινωνική συνοχή παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των AntetoKounbros Academy, El Sistema Greece και Refugee Week Greece, αντίστοιχα. Παρουσιάστηκαν επίσης οι δράσεις του ΚΜΟΠ για πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στην εκπροσώπηση.

«Η εκπαίδευση αποτελεί το μόνο τρόπο ενδυνάμωσης και είναι ένας τομέας που διαπερνά τα περισσότερα έργα», δήλωσε η Χρύσα Σωτηρίου, Διαχειρίστρια Έργων του ΚΜΟΠ.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ αναλυτικότερα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση «Συμπερίληψη και προστασία ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο: Η συμβολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο δεύτερος αγώνας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross, στα Τρίκαλα, με 195 συμμετοχές και πλήθος κόσμου – παρότι η βροχή που προηγήθηκε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Ford Pro αποκάλυψε μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range, ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού van της Ευρώπης,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία “form follows function” της AC Schnitzer, σύμφωνα με την οποία τα βελτιωτικά αξεσουάρ είναι κυρίως λειτουργικά και αποτελεσματικά, εκτός από ιδιαίτερα εντυπωσιακά,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην...

Advertisement