Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Δωρεάν οι μελέτες για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας

Δωρεάν, θα γίνουν και οι μελέτες για τις νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο Mega, καθώς οι γεωπόνοι – μελετητές θα πληρώνονται από πρόγραμμα Τεχνικών Συμβούλων του ΥπΑΑΤ, ενώ, όπως υπενθύμισε κατά 100% θα καλυφθεί η δαπάνη και για την αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν.

Ο ΥπΑΑΤ στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή των προκαταβολών στους πληγέντες για τη ζωική και τη φυτική παραγωγή. Υπενθύμισε ότι, μόλις ανοίξει η Βουλή από τη διακοπή εργασιών που έγινε για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα ψηφισθεί η τροπολογία που έχει καταθέσει με τον κ. Χατζηδάκη για τη μεταφορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό της απαιτούμενης δαπάνης για τις αποζημιώσεις αλλά και το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Αμέσως θα υπογραφεί η ΚΥΑ που έχει προετοιμασθεί για τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατ΄ αρχάς 150 εκατ. ευρώ,  ώστε να γίνει άμεσα η εκταμίευσή τους από τον ΕΛΓΑ και η έναρξη πληρωμής της προκαταβολής εντός τριημέρου, σε 2.366 κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Υπενθύμισε ότι η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων, μετά από αίτημα των ιδίων των πληγέντων, αλλά και φορέων που τους εκπροσωπούν, έληξε πριν από εννέα ημέρες, στις 20 Οκτωβρίου, μετά και από νέα παράταση που είχε δοθεί.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων για την απώλεια φυτικής σε 30.088 γεωργούς, θα δοθεί πριν το τέλος του τελευταίου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Το τελικό ποσό των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι παραγωγοί, διευκρίνισε ότι θα καθορισθεί μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς που για το μέγεθος της καταστροφής, δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι για τις πλημμυρισμένες περιοχές της Κάρλας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο, επί πλέον, πρόγραμμα, για να καλύπτεται η απώλεια εισοδήματος των αγροτών που αυτή τη στιγμή δεν έχουν καν γη να καλλιεργήσουν.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι ήδη από την Κρατική Αρωγή έχουν καταβληθεί σε 8.489 γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις 19,8 εκατ. ευρώ., ενώ επίσης η Κρατική Αρωγή έχει ανακοινώσει ότι καλύπτει τη δαπάνη για τη μεταφορά φερτών υλικών από χωράφια που είχαν πλημμυρίσει, σε συγκεκριμένες περιοχές που έχει υποδείξει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Τέλος ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με κλιμάκια επιστημόνων, θα ενημερώσει δήμο – δήμο τους καλλιεργητές στο Θεσσαλικό Κάμπο, ώστε να δοθούν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπισθεί η γη που είχε πλημμυρίσει και χρειάζεται φροντίδα, αν και το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών αυτών είναι άμεσα καλλιεργήσιμο από την παρούσα περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος υποδέχθηκε εγκαρδίως, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιόππης κ. Δαμασκηνό, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,...

ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας. Οι...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπό Δρ Φιλ. Μαρίας – Ελευθερίας Γ. Γιατράκου Στη χορεία των Μεγάλων Διδασκάλων και αναμορφωτών του Γένους, εντάσσεται και η Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία....

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Εκατοντάδες γυμνοί άνδρες συμμετείχαν σε ένα τελετουργικό χιλιάδων ετών στην Ιαπωνία, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά. Το φεστιβάλ «Sominsai», που θεωρείται ένα από τα...

Advertisement