Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των υποψηφίων στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται οι δύο διεκδικητές της αρχηγίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ανταλλάσσοντας αιχμηρές αναφορές, ενδεικτικό στοιχείο του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος, ενόψει της δεύτερης και καθοριστικής εκλογικής μάχης για την ανάδειξη προέδρου.

Αχτσιόγλου: “Τα συνθήματα δεν φτάνουν, χρειάζεται ουσία και πολιτικό περιεχόμενο”

Η Έφη Αχτσιόγλου ανέβασε κι άλλο τους τόνους έναντι του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξή χθες στον Αντ1 προτάσσοντας τη δική της πολιτική και κυβερνητική εμπειρία “φωτογραφίζοντας” τη δική του απειρία, έλλειψη πολιτικής πρότασης και δράσης αλλά και βάζοντας στο στόχαστρο πολιτικές θέσεις που εκείνος είχε εκφράσει αρθρογραφώντας στο παρελθόν, ζητώντας παράλληλα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του και για τη στράτευση.

“Τα συνθήματα είναι απαραίτητα στην πολιτική, συμπυκνώνουν κάποιες έννοιες, όμως δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στα συνθήματα, πρέπει να δίνουμε ουσία και περιεχόμενο. Γι’ αυτό κάλεσα τον συνυποψήφιό μου να κάνουμε μία ανοιχτή δημόσια συζήτηση, για να ακούσουν οι πολίτες τις διακριτές μας θέσεις. Στην περίπτωσή του δεν έχουμε ακούσει ένα πολιτικό σχέδιο και συγκεκριμένες θέσεις”, πρόσθεσε.

Η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι “θα ήταν πολύ χρήσιμο ο κ. Κασσελάκης να καταδίκαζε απερίφραστα τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκα, γιατί είναι αναγκαίο για το επίπεδο του δημοκρατικού πολιτικού διαλόγου. Το θεωρώ υποχρέωσή του. Ο ίδιος έχει στο παρελθόν αλλάξει απόψεις, θυμίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν εμείς ήμασταν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογραφούσε στον “Εθνικό Κήρυκα” και παραλλήλιζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Τραμπ. Αυτά έχουν λεχθεί από τον ίδιο. Καλώς έκανε και άλλαξε γνώμη. Γι’ αυτό και σήμερα πρέπει να έχει την καθαρότητα να καταδικάζει ένα επίπεδο διαλόγου και συκοφαντικών επιθέσεων. Και όχι να λέει “δεν ξέρω, δεν ήμουν εδώ”. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά”.

Σημείωσε, ακόμα, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κυβερνητικό κόμμα. Προφανώς έχει ταυτότητα, έχει θεωρητικές επεξεργασίες που βρίσκονται στην Αριστερά, όμως επέλεξε, και ορθώς, να απευθυνθεί στο ακροατήριο που κινείται από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Διότι έτσι μπορεί να σχηματιστεί πλειοψηφικό ρεύμα, πλειοψηφική δυναμική στην ελληνική κοινωνία. Η οποία έχει ανάγκη ένα αντίπαλο δέος σε αυτό που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είναι μία κοινωνία μηδενικών προσδοκιών. Έχει ανάγκη μία προοδευτική διέξοδο, γιατί οι ζωές μας μπορούν να γίνουν καλύτερες για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους αγρότες”.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως “δεν είμαι εγώ αυτή που φέρω το βάρος της απόδειξης για τον ενωτικό μου χαρακτήρα και για τον τρόπο δουλειάς μου μέσα σε αυτόν τον χώρο. Η ενότητα είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής για να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να επιδιώκουμε να κερδίζουμε κάθε μέρα και περισσότερους”.

Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να την ψηφίσουν την Κυριακή γιατί όπως τόνισε “έχω το πολιτικό σχέδιο, έχω την εμπειρία και τον τρόπο δουλειάς που μπορεί να καταστήσει την προοδευτική παράταξη νικηφόρα στις επόμενες εθνικές εκλογές”.

Κασσελάκης: Να ρίξουμε τους τόνους – Έχω βγάλει ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις

“Έχω πολιτικές προτάσεις“, απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης, από το Αιγάλεω όπου βρέθηκε σε κομματική εκδήλωση. “Να θυμίσω σε όλους ότι έχω βάλει στην κρίση του κόσμου από τα μέσα Αυγούστου ξεκάθαρες προτάσεις. Είμαι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος έχει βγάλει προτάσεις. Το να λέμε ότι δεν έχω πολιτικό περιεχόμενο, όταν έτσι άρχισε η υποψηφιότητά μου από την έγκριση του κόσμου για το περιεχόμενο που έβγαλα μπροστά, πολύ απλά δεν σέβεται την νοημοσύνη του κόσμου. Έχω βγάλει ξεκάθαρες προτάσεις” είπε και συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν ένας υποψήφιος να κάνει κοστολογημένο πρόγραμμα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Ζήτησε από τα μέλη του κόμματος να πέσουν οι τόνοι. “Να συνειδητοποιήσουμε ότι στα χέρια μας έχουμε τη ζωή των ανθρώπων αυτού του τόπου και πρέπει ο καθένας μας να δρα, με σύνεση, συγκρότηση και πάντα με ηρεμία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτήρισε “απαράδεκτο” το εργασιακό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι χθες κατά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ και φορείς συνειδητοποίησε τις μεγάλες αδικίες στα εργασιακά, διευκρινίζοντας πως ο συνδικαλισμός θα έχει θέση στα όργανα του κόμματος και στην παραγωγή πολιτικής. “Είναι υποχρέωσή μας να παράγουμε πολιτική μαζί με τον κόσμο της εργασίας. Θα προστατεύουμε τα δικαιώματά τους, δεν πρόκειται να πάμε σε προ Σικάγο εποχή”, δήλωσε.

Για το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει η πρώτη γραμμή του στρατού να είναι επαγγελματική “οι άνθρωποι να έχουν οικογενειακό σχεδιασμό οι στρατιωτικοί μας και να έχουν πολύ καλές απολαβές”.Για τη δεύτερη γραμμή είπε πως πρέπει να υπάρχει κοινωνική θητεία για “να μπορούν και αγόρια και κορίτσια να προσφέρουν στην Ελλάδα, στον τόπο τους με τον πιο παραγωγικό τρόπο”.

“Ο σκοπός είναι ένας νέος να μην χάνει εννιά μήνες από τη ζωή του να κάνει σκοπιά μη παραγωγική. Ο σκοπός είναι, βεβαίως και η κοινωνική θητεία να έχει και αμυντικό προσδιορισμό. Όλη η κοινωνία πρέπει να έχει τεκμηρίωση και να είναι έτοιμη για όλα τα θέματα άμυνας. Αλλά, ο χρόνος που ξοδεύει ο καθένας του όταν είναι ενήλικας και μπαίνει σε μια θητεία, πρέπει να είναι παραγωγικός για τη ζωή του. Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να είναι κάτι το συνταρακτικό. Πρέπει να το συζητήσουμε νηφάλια. Το ζητάνε οι νέοι” είπε.

Γλωσσικό ολίσθημα από Στ. Κασσελάκη για τα Κατεχόμενα – Τι απάντησε

Ο ίδιος χαρακτήρισε “απαράδεκτο” και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ ο Ερντογάν, όπως είπε, μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, παραδέχτηκε ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι μουσουλμανική. “Η Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση θα προστατεύσει πλήρως και στο ακέραιο, και την εθνική κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της”, είπε.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κασελάκης υπέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα αποκαλώντας εκ παραδρομής “κρατίδιο δικό τους” και “βόρειο τμήμα” τα Κατεχόμενα, αντι για ψευδοκράτος, κάτι που προκάλεσε σχόλια αλλά και τοποθετηση αργότερα από τον ίδιο μέσω X. “Δε θα με δείτε ποτέ να κρύβομαι. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δε βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους” ανέφερε.

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι απηύθυναν και γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Με μία κοινή δήλωση η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ,Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, πήραν για πρώτη φορά θέση για την ένταση των ημερών τονίζοντας ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις, “όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο – ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο». Και διαμηνύουν πως «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις, fake news και ύβρεις”. “Είναι αναγκαίο να επικρατήσει ο πολιτισμένος διάλογος, η νηφαλιότητα και το αίσθημα ευθύνης, όπως και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Δεν πρέπει ούτε λεπτό να ξεχνάμε ότι αντίπαλός μας, είναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Γιατί, παρά τις διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις, όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο. Ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο” τονίζουν.

Χθες συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντρικό θέμα πώς θα προλάβουν να εντάξουν στο σύστημα ενόψει της Κυριακής περίπου 8000 με 8500 μέλη που δεν είχαν ψηφίσει την περασμένη Κυριακή και επιθυμούν το πράξουν την ερχόμενη Κυριακή, έχοντας όπως τους ζητήθηκε αποστείλει και τα στοιχεία τους, οπότε πρέπει να γίνει η πιστοποίηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Ν. Παληός Η 1η Μάη  κατοχυρώθηκε ως απεργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλον τον κόσμο, στον...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

Advertisement