Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Greenpeace: Η Ελλάδα επένδυσε υπερτριπλάσια σε δρόμους από ό,τι σε σιδηροδρόμους από το 1995

Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αυξήθηκε κατά 410%, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο συρρικνώθηκε κατά 5% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα η Greenpeace. Η περιβαλλοντική οργάνωση καλεί την κυβέρνηση να μετατοπίσει μαζικά τις επενδύσεις από το οδικό δίκτυο στους εγκαταλελειμμένους σιδηροδρόμους.

Η Ελλάδα επένδυσε πάνω από τρεις φορές περισσότερο στους δρόμους από ό,τι στους σιδηροδρόμους από το 1995 ως το 2021, αποκαλύπτει η έκθεση του Wuppertal Institut und T3 Transportation Think Tank, μετά από ανάθεση από την Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτήν την περίοδο, η Ελλάδα δαπάνησε 41,1 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτοκινητόδρομους και μόνο 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για σιδηροδρόμους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα εθνικά στοιχεία (2018-2021), η αναλογία των επενδύσεων σε δρόμους σε σύγκριση με τις επενδύσεις σε σιδηροδρόμους στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή τάση, με τις επενδύσεις σε δρόμους να είναι υπερδεκαπλάσιες σε σχέση με τις επενδύσεις σε σιδηροδρόμους.

Η έλλειψη επενδύσεων στο ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα συμβαδίζει με την καταστροφή του περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου. Το συνολικό σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 5% από το 1995, με τέσσερις μεγάλες επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές μήκους 389 χιλιομέτρων να έχουν κλείσει προσωρινά ή μόνιμα, καθώς και 97 σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες άνθρωποι αποκόπηκαν από την πρόσβαση στον σιδηρόδρομο. Ωστόσο, οι κλειστές επιβατικές σιδηροδρομικές γραμμές δεν έχουν ακόμη καταστραφεί και θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν.

Παράλληλα, το ελληνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων αυξήθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 410%, δηλαδή 1.724 χιλιόμετρα, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση σε μήκος αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη. Η επέκταση των δρόμων οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για μηχανοκίνητες ιδιωτικές μεταφορές όπως τα αυτοκίνητα. Οι οδικές μεταφορές όμως είναι υπεύθυνες για το 72% των εκπομπών από τις μεταφορές στην Ευρώπη, που βλάπτουν το κλίμα, ενώ οι σιδηροδρομικές μεταφορές ευθύνονται μόνο για το 0,4% των εκπομπών από τις μεταφορές.

«Η Ελλάδα αφαίμαξε συστηματικά το περιφερειακό και τοπικό σιδηροδρομικό της δίκτυο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αφήνοντάς το ερημωμένο σε πολλές περιοχές, ενώ παράλληλα διοχέτευσε τεράστια ποσά σε δρόμους για αυτοκίνητα, που καταναλώνουν πετρέλαιο και τροφοδοτούν την κλιματική κρίση», δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Βλέπουμε τις σοβαρές συνέπειες σήμερα: οι άνθρωποι στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παλεύουν μέσα στο κλιματικό χάος, όπως την ακραία ζέστη, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες, οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές αυξάνονται, χιλιάδες άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές αγωνίζονται να έχουν σωστή πρόσβαση στα μέσα συλλογικής μεταφοράς και ουσιαστικά αναγκάζονται να έχουν αυτοκίνητο ή να μένουν στο σπίτι. Αν η Ελλάδα θέλει να έχει ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον, η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κλείνει περιφερειακές σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς, να επαναλειτουργήσει τις εγκαταλελειμμένες σιδηροδρομικές υποδομές και να μεταφέρει μαζικά τη χρηματοδότηση από το οδικό στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να διασφαλίσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ισότιμη πρόσβαση σε βιώσιμη κινητικότητα για όλους».

Σύμφωνα με την έκθεση, ολόκληρη η Ευρώπη (ΕΕ27, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο) έχει δαπανήσει 66% περισσότερα χρήματα σε δρόμους από ό,τι σε σιδηροδρόμους από το 1995: 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για δρόμους και μόνο 930 δισεκατομμύρια ευρώ για σιδηροδρόμους, κυρίως υψηλής ταχύτητας. Ως αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών προτεραιοτήτων χρηματοδότησης για τις μεταφορές, το μήκος των αυτοκινητοδρόμων της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 60%, σε πάνω από 30.000 χιλιόμετρα, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για μηχανοκίνητες οδικές μεταφορές κατά 29% μέχρι το 2019. Όμως, το συνολικό ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο έχει συρρικνωθεί κατά 6,5%, σε 15.650 χιλιόμετρα.

Ο τομέας των μεταφορών καταναλώνει το 70% του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην ΕΕ. Οι μεταφορές παραμένουν ο μόνος τομέας στην ΕΕ που δεν έχει συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε αντίθεση με άλλους τομείς, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές έχουν αυξηθεί κατά 15% την περίοδο 1995-2019, κυρίως λόγω των πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Ταυτόχρονα, ένα μέσο ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη παράγει 77% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι ένα ταξίδι με αυτοκίνητο ανά επιβατικό χιλιόμετρο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα πυκνό και σωστά ανεπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι το κλειδί για να γίνουν οι δημόσιες μεταφορές προσιτές και ελκυστικές στους ανθρώπους, γεγονός που με τη σειρά του θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στις απαραίτητες συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η Greenpeace καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μετατοπίσουν επιτέλους τις προτεραιότητες χρηματοδότησης από το οδικό στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η διατήρηση καλύτερων σιδηροδρομικών υποδομών και η παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης για οικονομικά προσιτά «εισιτήρια για το κλίμα» για τα τρένα και τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για εγχώρια και διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει μαζικά τα δημόσια κονδύλια που προορίζονται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής υποδομής, ώστε ο σιδηρόδρομος να αποτελέσει μια προσιτή εναλλακτική λύση έναντι των οδικών μεταφορών, μεταξύ άλλων στις διασυνοριακές, περιφερειακές και αγροτικές περιοχές.

Διαβάστε τα κύρια ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα και τα αιτήματα της Greenpeace εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Γιαννης Ν. Παληός  Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα  το «ξεσάλωμα» τραπεζών και των funds εις βάρος των σπιτιών μας. Την ώρα που οι...

ΧΙΟΣ

Στην απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου που αφορά την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη και την κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σ’ όλη τη χώρα, συντάσσεται και...

ΕΘΝΙΚΑ

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα συμμετέχει με την φρεγάτα «Ύδρα» που...

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 10:00 θα προεδρεύσει στην τακτική συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου.. Στις 12:30, ο Πρωθυπουργός...

Advertisement