Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στ. Κελέτσης: Έκκληση στους όμορους δήμους να δέχονται στους ΧΥΤΑ τους τα νεκρά ζώα – Να μην βάζουν προεκλογικά άλλες προτεραιότητες (audio)

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι τα νεκρά ζώα μόνοι τους για ταφή, αντενδείκνυται, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σημειώνοντας πως εκτός από την μέθοδο της καύσης, υπάρχει και η εναλλακτική της υγειονομικής ταφής για την οποία έχουν οριστεί συγκεκριμένοι χώροι στους δήμους.

«Κανένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει, για λόγους καθαρά υγειονομικούς και προστασίας του, να κάνει μόνος του τη συλλογή και τη μεταφορά και ενδεχομένως το θάψιμο των νεκρών του ζώων. Θα πρέπει να επικοινωνεί με τις υπηρεσίες της περιφέρειας, με την περιφέρεια ή με τον δήμο του, αλλά αυτός θα έρθει σε συνεννόηση με την Περιφέρεια προκειμένου να γίνει η περισυλλογή με τον τρόπο που πρέπει, με τους κανόνες που πρέπει τους υγειονομικούς και τους όρους που ορίζουν τα πρωτόκολλα» ανέφερε σχετικά.

Η δημόσια υγεία και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας για τους πολίτες αποτελεί αυτή τη στιγμή την πρώτη χρονικά προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Κελέτσης, σημειώνοντας πως η αρμοδιότητα για την περισυλλογή νεκρών ζώων ανήκει στις Περιφέρειες και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Περιφέρειας Θεσσαλίας με τις Κτηνιατρικές της υπηρεσίες.

Μόλις φεύγουν τα νερά και αποκαλύπτονται νεκρά ζώα, θα πρέπει να ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να μπαίνουν σε προτεραιότητα και να πηγαίνουν τα μηχανήματα, οι φορτωτές για να τα μεταφέρουν στους αντίστοιχους χώρους, εξήγησε ο Υφυπουργός.

Όπως είπε στη συνέχεια, προτιμάται η καύση σε ειδικούς κλιβάνους και σε πιστοποιημένους χώρους με τους οποίους συνεργάζεται η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει αυτό το έργο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ωστόσο επειδή τα σημεία τα οποία στα οποία γίνεται η καύση είναι απομακρυσμένα, δηλαδή άλλο βρίσκεται στην Αρκαδία, άλλο βρίσκεται στην Ημαθία και σε άλλες περιοχές και ο όγκος των φορτίων νεκρών ζώων είναι μεγάλος, εκτός από την καύση και αυτό προβλέπεται έτσι κι αλλιώς, υπάρχει και η μέθοδος με τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες των Κτηνιατρικών υπηρεσιών, της υγειονομικής ταφής.

«Το πιο κοντινό σημείο πιστοποιημένο για να γίνει μία καύση είναι η Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν μπορούν δηλαδή τα φορτηγά να πάνε σε αυτή την περιοχή για να κάνουν την καύση. Όταν, επειδή έχει και μεγάλη δυναμικότητα, ανοίξει η ΒΙΠΕ της Λάρισας, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να διευκολυνθεί η κατάσταση. Αλλά αυτό προϋποθέτει, επαναλαμβάνω, το να έχουμε πρόσβαση, να τραβηχτούν τα νερά, να μπορούμε να μπούμε στη ΒΙΠΕ Λάρισας» ανέφερε ο κ. Κελέτσης, επομένως έχουν οριστεί χώροι και για υγειονομική ταφή.

«Κάποιοι είναι ΧΥΤΑ Δήμων όπου πάλι με όρους συγκεκριμένους υγειονομικούς γίνεται η ταφή και υπάρχει και η περίπτωση όπως μας λέει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου μας, εκεί όπου υπάρχει ασφάλεια και μπορεί να γίνει, να γίνεται επιτόπιο θάψιμο των νεκρών ζώων. Δηλαδή αν είναι σε μια μονάδα που δεν έχει νερά, που το έδαφος είναι κατάλληλο, ανοίγουμε χώρο και γίνεται η ταφή. Θα παρακαλούσα τους δήμους και κυρίως τους κοντινούς δήμους, να είναι πιο συνεργάσιμοι, με την έννοια να δέχονται τα φορτία στους ΧΥΤΑ τους δικούς τους και να μην βάζουν τώρα άλλες προτεραιότητες, γιατί, δυστυχώς είμαστε και σε μια περίοδο προεκλογική και υπάρχουν και αντιλήψεις ή εν πάση περιπτώσει παίζουν και αυτά τον ρόλο τους. Δεν θέλω να πω περισσότερα, γιατί να τα δεχτούμε εμείς και όχι να πάνε αλλού κλπ. Νομίζω ότι όταν συντομεύει το δρομολόγιο της μεταφοράς συντομεύει και ο χρόνος της συνολικής διαδικασίας» ανέφερ χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

«Θα πρέπει κυρίως και κάνω έκκληση στους δημάρχους των γύρω περιοχών των όμορων περιοχών να είναι συνεργάσιμοι με την περιφέρεια της Θεσσαλίας και να διαθέτουν τους ΧΥΤΑ, προκειμένου, επαναλαμβάνω, με όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση από το πρωτόκολλο, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία» τόνισε ο κ. Κελέτσης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει σχετική συνδρομή του στρατού, απάντησε «με τον στρατό συνεργαζόμαστε, υπάρχει ειδική μονάδα στο στρατό που έχει αυτό το έργο, η οποία θα συνδράμει όταν χρειαστεί, με απόλυτους όρους ασφάλειας και για τους στρατευμένους, για τους στρατιώτες που θα μπούνε σε αυτή τη μάχη προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το έργο».

«Εμείς από την πρώτη στιγμή, αυτό που κάναμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να την κάνουμε πιο γρήγορη ως υπουργείο, πήραμε την απόφαση ο ΕΛΓΑ που είναι ο οργανισμός που θα αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους για το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο, να μην κάνει επιτόπιο έλεγχο και καταμέτρηση των νεκρών ζώων, αλλά να στηριχτούμε σε στοιχεία» προσέθεσε ο Υφυπουργός. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο θα στηριχθεί στις βάσεις δεδομένων που έχει η κτηνιατρική υπηρεσία και αυτές θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις που θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι και με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ. «Γι’ αυτό πρακτικά λοιπόν πήραμε αυτή την απόφαση, υπερβαίνουμε τον κανονισμό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε και νομοθετική ρύθμιση εκ των υστέρων να ρυθμίσουμε» συμπλήρωσε.

Ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις οποιασδήποτε μορφής επιχειρήσεων, είτε είναι αγροτικής, κτηνοτροφικής ή άλλης, ανήκουν στην κρατική αρωγή, διευκρίνισε. «Εκεί θα καταγραφούν από τα συνεργεία, εφόσον βέβαια αποκαλυφθεί όλο το σκηνικό και αποτραβηχτούν τα νερά, συνεργεία της κρατικής αρωγής θα καταγράψουν τις ζημιές και θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις» περιέγραψε.

Ερωτηθείς για τις συνέπειας της καταστροφής σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κελέτσης επισήμανε ότι «η Θεσσαλία είναι ο τόπος όπου παράγεται ένα μεγάλο, το μεγαλύτερο κομμάτι ίσως της αγροτικής μας παραγωγής, είτε γεωργικής και κτηνοτροφικής. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η καταστροφή είναι τεράστια, με μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία της περιοχής, αλλά και στην εθνική οικονομία και την αγροτική μας οικονομία συνολικά. Έχουμε επίγνωση ως κυβέρνηση, του μεγέθους της καταστροφής. Γνωρίζετε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός, ακριβώς γιατί έχουμε επίγνωση, βρίσκεται στην Ευρώπη για να διεκδικήσει από εκεί τη στήριξη με μεγάλα ποσά, προκειμένου να μπορέσουμε να ανασυντάξουμε την οικονομία μας».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα, τη γοητεία, τη χρηστικότητα και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα του νέου SUV της Volvo. Η επιτροπή...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 85-83 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Χάλα Πιονίρ, όμως έχει μεγάλα παράπονα για τις αποφάσεις των διαιτητών στο φινάλε...

ΧΙΟΣ

Ο Παγχιακος Εκπολιτιστικός Συλλογος Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, θα ήθελε να ευχηθεί θερμές ευχες για το Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!! Το Άγιο Πνεύμα...

Advertisement