Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βιβλιοταξίδια: Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους (72ο Mέρος)

ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Γράφει και επιμελείται η δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

 

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΦΗΒΟΥΣ… Λίγα λόγια

Η παιδική λογοτεχνία είναι σημαντική τόσο για την ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, όσο κι επειδή παρέχει στους μαθητές ευκαιρίες να ανταποκριθούν στη λογοτεχνία.  

Δίνει στους μαθητές εκτίμηση για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για εκείνες των άλλων. 

Βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και δημιουργικότητα

Επίσης καλλιεργεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας και των κοινωνικών δεξιοτήτων του μαθητή και μεταδίδει σημαντική βιβλιογραφία και θέματα από τη μία γενιά στην άλλη.

Η πρώτη αξία που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η παιδική λογοτεχνία παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να ανταποκριθούν στη λογοτεχνία και να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με το θέμα. Αυτό ενισχύει το γνωστικό αναπτυξιακό πεδίο καθώς ενθαρρύνει τη βαθύτερη σκέψη για τη λογοτεχνία. Η ποιοτική βιβλιογραφία δεν λέει στον αναγνώστη όλα όσα πρέπει να γνωρίζει αλλά επιτρέπει κάποια διαφορά απόψεων. Ένας αναγνώστης μπορεί να πάρει κάτι εντελώς διαφορετικό από ένα  κομμάτι της λογοτεχνίας από τον επόμενο αναγνώστη, με βάση των  προσωπικών  απόψεων  και εμπειριών των αναγνωστών. 

Οι μαθητές μπορούν να μάθουν να αξιολογούν και να αναλύουν τη λογοτεχνία, καθώς και να συνοψίζουν και να υποθέτουν σχετικά με το θέμα. Επίσης θα μπορούσαν να αναλύσουν τις εικόνες και να αναπτύξουν τον δικό τους διάλογο για την ιστορία. Αυτό ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες των μαθητών στο να είναι σε θέση να διαμορφώσουν απόψεις από μόνα τους και να εκφραστούν μέσω της γλώσσας συνοψίζοντας την πλοκή ενός βιβλίου χωρίς λέξεις.

Δεύτερη αξία, η παιδική βιβλιογραφία παρέχει τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και τους πολιτισμούς άλλων ανθρώπων. Τα παιδιά διαβάζοντας μαθαίνουν για τη διαφορετικότητα και αποδέχονται άλλες φυλές σαν όμοιους τους. Η λογοτεχνία πιστεύω είναι ένας τρόπος να μειωθεί ο ρατσισμός, καθώς αν τα παιδιά εμπεδώσουν την διαφορετικότητα ή τις πολιτιστικές διαφορές και τις αποδεχτούν ως παιδιά, θα γίνουν ενήλικες που αποδέχονται το διαφορετικό. Ωστόσο, θα πρέπει οι δάσκαλοι και οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν ποια βιβλία θα προτείνουν σε νέους αναγνώστες.  

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΚΑΛΚΟΥ – ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ 

 Η Νικολέττα Σκάλκου γεννήθηκε το 1974. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας. Έχει παρακολουθήσει φροντιστήριο στελεχών Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, σε ραδιοφωνικές εκπομπές, σχολεία και βιβλιοθήκες για παρουσίαση βιβλίων κ.λπ. Είναι επίσης υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Ο Θυμιατούλης μάς γνωρίζει την Εκκλησία», Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα, Εκδ. «Ελληνοεκδοτική»

«Παιδιά, ελάτε να σας πω το μεγάλο μυστικό μου… Έχω έναν πολύ καλό φίλο, που τον λένε Θυμιατούλη κι είναι πάντοτε κοντά μου. Βρισκόταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, στα Άνω Πατήσια, τότε που ήμουν μωράκι και βαπτίστηκα. Όταν μεγάλωσα, τον κρατούσα στο χέρι, ευχόμενη να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην Ελληνική Φιλολογία, όπως κι έγινε. Στεκόταν δίπλα μου χαμογελαστός και κατακόκκινος, όταν παντρεύτηκα κι όταν βάφτισα τα τέσσερα παιδάκια μου. Μα και τώρα νιώθω το τριανταφυλλένιο άρωμά του, όταν είμαι με τους μαθητές μου, με τα κατηχητόπουλά μου κι όταν γράφω τα βιβλία μου» γράφει η συγγραφέας και λυρικά σημειώνει:

«Παιδιά, μ’ ακούτε που πλησιάζω;

Χτυπώ τα κουδουνάκια μου

και σας αγκαλιάζω.

Είμαι ο Θυμιατούλης

με την κοιλίτσα την κοκκινωπή,

που καίει από της αγάπης σας

την προσευχή.

Πιαστείτε από τα χέρια μου τα συννεφένια

και μαζί με τους Κερένιους, τους Καντηλένιους

και την Καμπανένια

ελάτε να γνωρίσουμε

την Εκκλησιά μας τη μελένια».

Είναι ένα βιβλίο που με τρυφερό τρόπο φέρνει  τα μικρά παιδιά σε επαφή με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοσή μας και τα ταξιδεύει στην εκκλησία. Με πολύ παιδαγωγικό τρόπο η συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη γνώση και ενσυναίσθηση. 

Το βιβλίο έχει εικονογραφηθεί από την Πέγκυ Φούρκα με ωραία χρώματα και χαριτωμένα σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement