Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο: Νέα ναυάγια με μετανάστες σε Λέσβο και Σάμο με 5 νεκρούς- Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές

Νέα ναυάγια με μετανάστες, 4 μέσα σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν στα νερά του Αιγαίου, σε Λέσβο και Σάμο. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι διακινητές έσκισαν τις βάρκες που επέβαιναν. Το λιμενικό με τιτάνια προσπάθεια κατάφερε να περισυλλέξει σώους 135 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. 

Συγκεκριμένα, νέο ναυάγιο σημειώθηκε το πρωί ανοιχτά του Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο. Ο τραγικός απολογισμός είναι 4 νεκροί, ενώ διασώθηκαν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Το ναυάγιο έγινε 3 ναυτικά μίλια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκλήθηκε όταν οι διακινητές έσκισαν τη βάρκα.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που περιπολούσε στην περιοχή ενημέρωσε τις τουρκικές λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν.

Στη συνέχεια ενημέρωσαν το θάλαμο επιχειρήσεων που έδωσε εντολή για τη διάσωση, καθώς ανθρώπινες ζωές βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Οι διασωθέντες όπως και οι 4 νεκροί περισυνελέγησαν από σκάφος του λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ 80 συνολικά άτομα διασώθηκαν σε 3 επιχειρήσεις διάσωσης από το πρωί.

Ακόμα ένα ναυάγιο έγινε τα ξημερώματα ανοιχτά της Σάμου στην περιοχή Νησάκια. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ ένα μωρό σώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και με ΚΑΡΠΑ ανέκτησε τις αισθήσεις του. Και οι δύο ήταν ανάμεσα στους 37 επιβαίνοντες της λέμβου, η οποία προσπάθησε να περάσει από τα τουρκικά παράλια.

Για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και συνολικά προς την Ευρώπη, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευστης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. «Έρχονται περίπου 150 με 200 την ημέρα. Αποτρέπουμε εκατοντάδες, στον Έβρο μόνο 800 με 900 καθημερινά. Την περίοδο 2019-2023 καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τις ροές. Στα νησιά έχουμε το πρόβλημα των τεχνητών ναυαγίων, όπου οι διακινητές σκίζουν τις βάρκες. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη γρήγορα να προφυλακίζει τους διακινητές» σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, μόνο τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου, μέσω θαλάσσης διασώθηκαν 1.172 πρόσφυγες και μετανάστες σε 63 περιστατικά, ενώ συνελήφθησαν 35 διακινητές. Τον Ιούλιο διασώθηκαν 789 άνθρωποι σε 35 περιστατικά με 17 συλλήψεις και τον Ιούνιο 608 σε 23 περιστατικά με 39 συλλήψεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την αρχή του χρόνου έφτασαν τις 10.790, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (5.216).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

Advertisement