Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδήλωση συμπαράστασης στη Χειμάρρα για τον Φρ. Μπελέρη – Κ. Μπακογιάννης: Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται

Στη Χειμάρρα, η ομογένεια της Αλβανίας οργάνωσε μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης στον φυλακισμένο επί τρεις μήνες εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη, ζητώντας την άμεση αποφυλάκισή του. Ο ίδιος ο Μπελέρης μέσα από τη φυλακή δήλωσε αποφασισμένος να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Να σημειωθεί πως η αλβανική αστυνομία προσπάθησε να ματαιώσει τη συγκέντρωση αλλά χωρίς να τα καταφέρει. Μέχρι τις 21 Αυγούστου ο Φρέντι Μπελέρης θα πρέπει να έχει αναλάβει καθήκοντα διαφορετικά εκπίπτει.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Βασίλης Σιώμος, «το μήνυμα είναι μόνο ένα. Η άμεση αποφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας που για 90 ημέρες βρίσκεται στη φυλακή. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε και μήνυμα από τον φυλακισμένο δήμαρχο που ζήτησε από τους φίλους του και όλους τους Χειμαρριώτες να είναι δυνατοί».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης βρέθηκε στη Χειμάρρα και από την πλευρά του έστειλε το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν φυλακίζεται, η φωνή των πολιτών δεν φιμώνεται, η εντολή του λαού δεν νοθεύεται. «Η Χειμάρρα έχει δήμαρχο τελεία και παύλα. Έχει όνομα και επώνυμο. Και αυτός ο δήμαρχος είνα ο Φρέντι Μπελέρης».

Ακόμα ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ο Φρέντι Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη ενώ η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας.

Όσον αφορά τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στη Χειμάρρα, είπε στην ΕΡΤ, όπως είπε ο Βασίλης Σιώμος, ότι εμείς στις εκλογές δεν προβήκαμε σε καμία νοθεία, δεν κλέψαμε. Όμως ήρθε το αλβανικό κράτος και μας έκλεψε τον δήμαρχο.

Λίγα 24ωρα πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες απ’ την παράνομη κράτηση του Φρέντι Μπελέρι στις φυλακές Τιράνων κι ενώ η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει ν’ αγνοεί ακόμα και τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελληνική εθνική ομογένεια διαδηλώνει στο κέντρο της Χειμάρρας ζητώντας την απελευθέρωση του εκλεγμένου δημάρχου της πόλης.

«Αν αναλογιστούμε ότι ο Φρέντι είναι στην φυλακή 3 μήνες με ψεύτικες κατηγορίες θα επρέπε να είναι ράκος. Είναι όμως με αντοχές» τόνισε ο αδερφός του Φρέντι Μπελέρη, Λεονάρδος Μπελέρης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση που να αναιρεί τη βούληση του λαού[ …] Δεν θα επιτρέψουμε κανένα σχέδιο του Έντι Ράμα» υπογράμμισε ο βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Βαγγέλης Ντούλες.

Παρόντες, Έλληνες αυτοδιοικητικοί, με κορυφαίο τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ο ίδιος ο Μπελέρης εμφανίζεται αισιόδοξος.

«Είναι μία μάχη τόσο δικαστική όσο και πολιτική που θα την δώσουμε μέχρι το τέλος με πίστη και την συμπαράσταση όλων αυτών των φίλων. Η δικαιοσύνη πάντα κερδίζει άλλοτε αργά, άλλοτε πιο γρήγορα, αλλά στο τέλος νικά» τόνισε ο Φρέντι Μπελέρη στον ΑΝΤ1

Μήνυμα απήθυνε και ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς: «Έστω κι αυτή την ώρα θα μπορέσει ο Φρέντι να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Χειμάρρας και καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση αστυνομικοί επιχείρησαν να παραδώσουν στους διοργανωτές έγγραφο για τη μη διεξαγωγή της. Καθώς οι ομογενείς δεν παρέλαβαν το έγγραφο, η Αστυνομία συνέστησε προσοχή ώστε να τηρηθούν τα μέτρα τάξης.

«Είναι μεθοδεύσεις του αλβανικού εθνικισμού που θέλει να διασπάσει την κοινότητα της Χειμάρρας» τόνισε ο συνεργάτης του Φρέντι Μπελέρη, Νέστορας Βάρφης.

Ο Μπελέρης θα μπορούσε εν πρώτοις να ορκιστεί ακόμα και μέσα στη φυλακή, με τα Τίρανα να μην δείχνουν προς το παρόν διάθεση υποχώρησης.

«Το θέμα των περιουσιών είναι που τους καίει γιατί λένε για ξένους επενδυτές ενώ είναι Αλβανοί κατασκευαστές» σημείωσε ο Λεονάρδος Μπελέρης.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει την προφυλάκιση Μπελέρη ως παράνομη, καθώς αγνοήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας, με τις αλβανικές δικαστικές αρχές να έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει τη δήθεν ενοχή του.

«O κύριος Ράμα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό[…] το ένα μήνυμα είναι προς την Ελλάδα[..] Μας λέει ότι η ελληνική εθνική μειονότητα δεν μπορεί να εκλέξει τον δήμαρχο της επιλογής της αν αυτός δεν είναι αρεστός του κυρίου Ράμα[…] Η Αλβανία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων» ανέφερε ο Αλέξανδρος Μαλλιάς πρέσβης επί τιμή και πρώην πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα.

Στόχος της αλβανικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η επαναπροκήρυξη των εκλογών στη Χειμάρρα, με τον Μπελέρη μέσα στη φυλακή. Τελική ημερομηνία θεωρείται η 21η Αυγούστου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Αποστολή: Βασίλης Σιώμος

Σχετικό Άρθρο: Κανονικά η συγκέντρωση για τον Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Automated Shift Assistant βασίζεται σε μια έξυπνη τεχνολογία με δύο ηλεκτρομηχανικούς ενεργοποιητές να αυτοματοποιούν τη λειτουργία του συμπλέκτη και την αλλαγή σχέσεων στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μια τελευταία ρύθμιση στο ζήτημα έκδοσης στοιχείων κυκλοφορίας για χρήση οχημάτων κατηγορίας Ο1 και Ο2 (ρυμουλκούμενα – τρέιλερ), συμπεριλαμβανομένων και των ειδικής χρήσεως ειδικού...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

H κατασκευή μιας μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών υψηλής τάσης έχει ξεκινήσει, μαζί με έργα επέκτασης των χώρων κατασκευής αμαξωμάτων, συναρμολόγησης και logistics. Συνολικά 800 εκατομμύρια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο Cupra Formentor έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες, βαδίζοντας στα χνάρια του επιτυχημένου προηγούμενου SUV. Το Cupra Formentor είναι το best seller της εταιρείας...

Advertisement