Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι φωτιές σε Ροδόπη και Όλυμπο «ζωντανεύουν» ξανά τον εφιάλτη των πυρκαγιών – Υψηλός κίνδυνος λόγω ανέμων από Δευτέρα

Η ενίσχυση των ανέμων σε συνδυασμό με τη διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών επαναφέρουν τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 50 ώρες η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 76 φωτιές σε όλη την επικράτεια.

Η πιο ανησυχητική από όλες είναι αυτή που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Πάτερμα στον Δήμο Αρριανών Ροδόπης.

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα της πυροσβεστικής, καθώς το σημείο είναι δύσβατο. Οι άνεμοι το απόγευμα ήταν έντονοι, κάτι που τώρα έχει βελτιωθεί αρκετά με τον καιρό να είναι πλέον μεγαλύτερος «σύμμαχος». Από την φωτιά δεν απειλούνται μέχρι στιγμής οικισμοί.

Από τα υπόλοιπα μέτωπα σε εξέλιξη είναι ακόμη η πυρκαγιά που καίει σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή στην Καρυά Ολύμπου. Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 στον Όλυμπο, στην πλευρά της Λάρισας πάνω από την τοποθεσία Μπεχτέσι, στην κοινότητα Καρυάς Ελασσόνας σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή.

Στην μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος τρεις ομάδες πεζοπόρων με 22 άτομα5 οχήματα με 10 άνδρες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις Λάρισας και Κατερίνης καθώς και εθελοντές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη όλη νύχτα για να σβήσουν τις φωτιές στη Τζιά και τον Ασπρόπυργο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι από την αρχή του χρόνου έχουν συλληφθεί 123 άτομα για εμπρησμό, οι 110 από αμέλεια και οι 13 από πρόθεση.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Δευτέρα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ο κίνδυνος είναι υψηλός για διάφορες περιοχές.

Αναλυτικά ο χάρτης:

Β. Κικίλιας: Ιδιαίτερη προσοχή την επόμενη εβδομάδα

Δύσκολη χαρακτήρισε την επόμενη εβδομάδα ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ζήτησε ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση που οφείλουν να καθαρίζει τους ανοικτούς χώρους από τα ξερόχορτα.

Στον Άγιο Στέφανο το πρωί  συνελήφθη 87χρονος, για απόπειρα εμπρησμού. Είχε μαζί του μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό για να βάλει φωτιά σε χόρτα. 

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά ανθρώπινο χέρι παίζει το ρόλο του, πολύ σημαντικό ρόλο. Στις 1.670 πυρκαγιές μέσα στον Ιούλιο…χθες συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία και έγινε προσαγωγή, εμπρηστή ο οποίος προσπάθησε να βάλει φωτιά σε μία περιοχή στον άγιο στέφανο Αττικής», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Του ασκήθηκε δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα για εμπρησμό από αμέλεια. Με τα νέα μέτρα από το Σεπτέμβρη ο εμπρησμός από αμέλεια θα τιμωρείται με φυλάκιση.

«Έχουν δοθεί τη χρονιά που διανύουμε σημαντικά κονδύλια στους δήμους και στους δημάρχους προκειμένου να προβούν σε αυτό το βασικό κομμάτι, δηλαδή σε ότι έχει να κάνει με τις ζώνες ή δρόμους που πρέπει να καθαριστούν, να ξεχορταριαστούν, αλλά και ιδιωτικά οικόπεδα και σπίτια, φυσικά υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των πολιτών. + 08:30:22 υπάρχουν και κάποιοι όμως, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους, δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκυμμένου να υπάρξει πρόληψη», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για τις φυσικές καταστροφές που σημειώνονται σε όλο τον πλανήτη κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

37 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 37 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement