Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας»: Από τα νησιά και τη Χαλκιδική έφτασε στην Αττική – Είδος πολυτελείας οι ξαπλώστρες

Μόλις που καταφέρνουν να φτάσουν στην παραλία οι λουόμενοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας των παράνομων καταλήψεων των ακτών από τις πολυάριθμες ξαπλώστρες που τοποθετούν οι επιχειρηματίες. Όλο και περισσότερους υποστηρικτές έχει το «Κίνημα της Πετσέτας» καθώς αγανακτισμένοι οι πολίτες προχωρούν σε κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική, ενώ στα Φαλάσαρνα της Κρήτης – προστατευόμενη περιοχή απο το δίκτυο “Natura 2000” – οι ξαπλώστρες καλύπτουν σχεδόν το 80% της παραλίας.

Σε μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής στην Ανάβυσσο, όπου βρέθηκε η ΕΡΤ, είναι εμφανές ότι όλη η αμμουδιά έχει καταληφθεί από τους επιχειρηματίες και για όποιον θέλει να κάνει ελεύθερα το μπάνιο του, πρέπει να απλώσει την πετσέτα του πάνω στις πέτρες.

«Εδώ ο κόσμος δεν είναι τουρίστες αλλά είναι οι χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, γιατί εδώ βρίσκουν διέξοδο και παίρνουν μια ανάσα τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές τα 5 εκατομμύρια κόσμος που μένει στην Αθήνα. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να πληρώνει τα 20, 30, τα 100 και 150 ευρώ για να κάνει ένα μπάνιο», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου.

Η Αττική φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο που χαράσσουν τα νησιά, διεκδικώντας την απελευθέρωση του δημοσίου χώρου των θαλασσών με την ισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες παραλίες και τις επιχειρήσεις να μοιάζει δύσκολη.

Χωρίς άδειες επιχειρήσεις στη Φαλάσαρνα

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαιρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Θεοδωράκη, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις “Αγία Παρασκευή” και “Βρωμόλιμνη”, μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση  από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπό Δρ Φιλ. Μαρίας – Ελευθερίας Γ. Γιατράκου Στη χορεία των Μεγάλων Διδασκάλων και αναμορφωτών του Γένους, εντάσσεται και η Αγία Φιλοθέη, η Αθηναία....

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρθρο του Νότη Μηταράκη* στην Απογευματινή της Κυριακής Οι πρόσφατες εικόνες κατά τις οποίες, διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ έριξαν τον...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης τελέστηκε χθες, Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του...

ΧΙΟΣ

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, υπόθεση απάτης, η οποία διαπράχθηκε πριν από δεκατέσσερις μήνες περίπου σε βάρος ημεδαπού – κατοίκου...

Advertisement