Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Καταγραφή των ζημιών – Εντός της εβδομάδας η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την οικονομική ενίσχυση των πυροπλήκτων ως προς τη στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευής και επιχορήγηση επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, ως πρώτη αρωγή θα δοθούν 10.000 ευρώ στα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και 5.000 ευρώ σε αυτά που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».

Η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών ολοκληρώθηκε σε Αττική και Κορινθία, με τους πληγέντες πλέον να περιμένουν τις πρώτες αποζημιώσεις. Οι μηχανικοί πραγματοποίησαν αυτοψία σε 344 κτιριακές εγκαταστάσεις στο δήμο Σαρωνικού, Μεγάρων, Μάνδρας, Τανάγρας και Λουτρακίου, όπου συνολικά 112 κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα.

Στη Ρόδο από τις 45 αυτοψίες σε κτίρια, 6 χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», 22 «κίτρινα» και 17 «πράσινα».

Εν τω μεταξύ, με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η αποκατάσταση των ζημιών στο ηλεκτρικό και τηλεφωνικό δίκτυο στην Κέρκυρα. Η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ συνεχίζεται για τις καλλιέργειες, ενώ ξεκινάει και η καταγραφή για τις ζημιές σε ιδιωτικές υποδομές, σπίτια και επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, για προχειρότητα στο θέμα της αντιμετώπισης της πυρκαγιών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, στηλιτεύοντας την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για παροχή δωρεάν διακοπών σε όσους τις έχασαν στη Ρόδο. 

Την 112 πτέρυγα μάχης επισκέφθηκαν οι Σωκράτης Φάμελλος και Διονύσης Καλαματιανός και εξέφρασαν το σεβασμό τους στο σπουδαίο έργο που επιτελούν πιλότοι και μηχανικοί των πυροσβεστικών αεροσκαφών. «Η Ελλάδα πρέπει να έχει επάρκεια και να στηρίζει αυτό το σημαντικό έργο που παρέχουν οι πιλότοι μας. Από εκεί και μετά όμως για όλους μας το σημαντικό είναι η πρόληψη. Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να ανοίξουμε δύο μεγάλες συζητήσεις. Η πρώτη είναι για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Για το εάν πράγματι γίνεται πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τα εργαλεία που έχουμε και πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση εστιάζει στην επικαιροποίηση του προγράμματος πολιτικής προστασίας «Αιγίς», με σκοπό την αναβάθμιση των υφιστάμενων αεροσκαφών πυρόσβεσης και την προμήθεια νέων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κώστας Νούσης, Γιάννης Ανδριώτης, Ρένα Βενιανάκη

Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιωτικός οδηγός κατέγραψε αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων  του Iron Dome και έστειλε τις φωτογραφίες στο ψεύτικο  προφίλ μιας...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Σε μια εποχή όπου ο σεβασμός στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες δυστυχώς υποχωρεί μπροστά στους εγωισμούς και τις ιδιοτέλειες, στην πλεονεξία και την απληστία,...

Advertisement