Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θερμική καταπόνηση εργαζομένων – Χρήσιμες οδηγίες από το EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

«Συναγερμό» έχει προκαλέσει σε συνδικάτα και άλλους φορείς ο επερχόμενος καύσωνας, σε σχέση με τους χώρους εργασίας. To EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Eλληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Με πολύχρονο επιστημoνικό έργο αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο θέμα της θερμικής καταπόνησης.

Όπως αναφέρει: «Η θερμική καταπόνηση ή αλλιώς θερμικό στρες είναι η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στην εξωτερική θερμοκρασία, όταν αυτή είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από την επιθυμητή.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων, η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 0,85°C. Το αποτέλεσμα αυτής της κλιματικής αλλαγής, είναι η επικράτηση εξαιρετικά θερμών ημερών και νυχτών με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, εγείροντας, όλο και πιο συχνά, το θέμα της θερμικής καταπόνησης στους χώρους εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, που διατρέχουν κίνδυνο θερμικής καταπόνησης, είναι αυτοί που εκτίθενται σε εξωτερικές θερμοκρασίες (π.χ. αγρότες, αλιείς, εργάτες σε οικοδομικά/τεχνικά κατασκευαστικά έργα, δασοκόμοι) ή όσοι εργάζονται σε ιδιαίτερα θερμά περιβάλλοντα (π.χ. πυροσβέστες, αρτοποιοί, εργάτες σε χυτήρια, υαλουργεία κ.ά.). Η θερμική καταπόνηση εκφράζεται με προβλήματα που σχετίζονται είτε με την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, όπως η θερμοπληξία, η συγκοπή από τη θερμότητα, η θερμική εξάντληση και οι θερμικές κράμπες είτε με αυτήν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία όπως υποθερμία ή βλάβες από το κρύο και το πάγωμα ως επακόλουθο της διατάραξης του φυσιολογικού ρυθμού θερμορύθμισης του οργανισμού.

Επιπλέον, με συνθήκες θερμικής καταπόνησης συνδέονται και επαγγελματικά ατυχήματα, ως έμμεση επίδραση της έκθεσης στη θερμότητα ή στο κρύο. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι που η ηλικία τους ξεπερνά τα 65 έτη, έχουν υποκείμενα ή χρόνια νοσήματα ή λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή. Η εκτίμηση πραγματοποιείται από τον γιατρό εργασίας της επιχείρησης.

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης και προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ανατρέχουμε στη νομοθεσία και στις διεθνείς οδηγίες εξειδικευμένων φορέων (όπως της Αμερικανικής Εταιρίας Κυβερνητικών Υγιεινολόγων Βιομηχανίας ή σχετικών προτύπων ISO), εστιάζοντας, τόσο στις ομάδες εργαζομένων υψηλού κινδύνου όσο και στα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα που προκύπτουν από τον προσδιορισμό του θερμικού περιβάλλοντος (μικροκλιματικοί δείκτες) και αποτυπώνονται στην απαιτούμενη από τον νόμο γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου».

Πρίν λίγες ημέρες τo ΕΛΙΝΥΑΕ σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: Θερμική καταπόνηση εργαζομένων. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η παροχή επίκαιρης γνώσης για την αξιολόγηση και πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε Επιθεωρητές Εργασίας, Τεχνικούς Ασφάλειας, Ιατρούς Εργασίας, Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας, εργαζόμενους, στελέχη επιχειρήσεων που έχουν στις δραστηριότητές τους υπαίθριες εργασίες ή παραγωγικές διαδικασίες με θερμικές κατεργασίες και με έκθεση σε θερμική καταπόνηση.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σταύρος Παπαγιαννάκης Σήμερα, θα διερευνήσουμε ένα θέμα που αγγίζει τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και του πνεύματος: την Ανάσταση του Κυρίου και...

Advertisement