Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

O. Ζώρας – Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης: Τι να περιμένουμε από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα μας

Ο Οδυσσέας Ζώρας, Γ.Γ Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ένα βήμα που η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει άμεσα, αρχικά μέσα από διακρατικές συμφωνίες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες πως: «Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρα: «Στο άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο όπως διαμορφώθηκε από την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, προβλέπει τις διακρατικές συμφωνίες και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αν θέλετε νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με το ελληνικό αντίστοιχο. Οπότε, όπως και εμείς μπορούμε, οι Έλληνες μπορούν να ιδρύσουν παραρτήματα δικών τους πανεπιστημίων στην Ευρώπη, έτσι και η Ευρώπη μπορεί να ιδρύσει δικά τους πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχει ήδη συμβεί. Υπάρχουν ήδη παραρτήματα ελληνικών πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αντιστοίχως θα γίνει και στην Ευρώπη».

Ο κ. Ζώρας τόνισε επίσης πως: «Πρέπει να καλύψουμε την Ευρώπη, την απόσταση που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να τρέξουμε λίγο παραπάνω. Τρέχουμε λοιπόν παραπάνω λίγο αυτή την περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και οι ανακοινώσεις για την Παιδεία, άρα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Ήδη οι φοιτητές μας φοιτούν σε πανεπιστήμια ξένα στο εξωτερικό, οπότε αυτό θα διευκολύνει και τους Έλληνες φοιτητές».

Όσο για το αν έχουν γίνει κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με ξένα πανεπιστήμια, ο κ. Ζώρας είπε: «Ένα χρόνο πριν ήρθαν 10 – 15 πανεπιστήμια αμερικάνικα από τα μεγάλου κύρους πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Κάνανε τον γύρο όλων των πανεπιστημίων και είχαν επαφές με τα δικά μας πανεπιστήμια σε συζήτηση για κοινά προγράμματα ανάπτυξης μεταπτυχιακών αλλά και προπτυχιακών προγραμμάτων. Πολλά δε από αυτά ήταν δωρεάν. Συνεπώς, προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε πως: «Άρα υπάρχει το κλίμα και θα ενταθεί και το κλίμα το ευρωπαϊκό με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και στο ευρωπαϊκό κλίμα, ούτως ώστε τα πανεπιστήμια αυτά να έρθουν. Παράλληλα να πω ότι ενισχύεται ο ρόλος του δημοσίου πανεπιστημίου για τους υπάρχοντες φοιτητές, τους Έλληνες. Αυτή τη στιγμή ενισχύεται ο ρόλος του του κρατικού πανεπιστημίου, του δικού μας πανεπιστημίου, το οποίο όπως ξέρετε όλοι μας το ξέρουμε, είναι ένα πολύ δυνατό πανεπιστήμιο, ένα πολύ ισχυρό πανεπιστήμιο, άρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από έναν ανταγωνισμό τέτοιου τέτοιου είδους. Συνεπώς μάλλον, μια άμιλλα καλής πρόθεσης και ακαδημαϊκής σύγκρισης μπορεί να υπάρχει, παρά οτιδήποτε άλλο παρά ανταγωνισμός παρά οτιδήποτε άλλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει η Ευγενία Γάλλου Πολλές φράσεις, προερχόμενες από τα δυνατά αφηγηματικά κείμενα των Ευαγγελίων και από την υψηλή ποίηση που χαρακτηρίζει την υμνολογία της Μ....

ΧΙΟΣ

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει το δημιουργικό εργαστήρι «Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά!» για παιδιά, ηλικίας 6...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές...

ΧΙΟΣ

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Χίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης με αφορμή την έντονη δυσαρέσκεια των ναυτικών για τις αδικαιολόγητες...

Advertisement