Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής: «Περιμένω κάτι θετικό από την συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη»

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή και την ερχόμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη. «Περιμένω κάτι θετικό από την συνάντηση αυτή», τόνισε ο κ. Στεφανής μεταξύ άλλων.

Αρχικά, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, εξηγώντας πως: «Έγινε αυτό που έπρεπε, με τον καλύτερο τρόπο και έγινε αυτό που έπρεπε και πριν το ατύχημα και μετά το ατύχημα».

Πρόσθεσε ότι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εμείς αυτό το αντιμετωπίζουμε από το 2014 και μετά. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτό το πράγμα. Σας θυμίζω ότι στην αρχή του 2014 – 15 μόνοι τους οι διακινητές βύθιζαν τα πλοία, έτσι ώστε από μια παράνομη προσπάθεια διείσδυσης στη χώρα, να γίνει μια προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, επεμβαίνοντας η Ακτοφυλακή μας, το Λιμενικό μας για να σώσει τους ανθρώπους αυτούς. Άρα δεν ήταν κάτι άγνωστο σε εμάς η αντιμετώπιση ενός πλοιαρίου αρχικά στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια στα εθνικά.

Είναι κάτι που το Λιμενικό μας το κάνει κατ’ επανάληψη. Εκείνο το οποίο όμως θα πρέπει όλοι να προσέξουμε και ευτυχώς και η ελληνική κοινή γνώμη το πρόσεξε με εξαιρετικό τρόπο, είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Λιμενικό, βγάζοντας απωθημένα επάνω του ή κατηγορώντας το με τρόπους και χειρισμούς οι οποίοι είναι ανεπίτρεπτοι. Οι άνθρωποι πραγματικά σώζουν ζωές στο Αιγαίο. Οι άνθρωποι είναι απόλυτα επαγγελματίες, είναι πιστοί στη διεθνή νομιμότητα και κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Ήρωες είναι οι άνθρωποι του Λιμενικού και έχουν σώσει την Ελλάδα πολλαπλά με τη στάση τους στο Αιγαίο, στάση η οποία είναι θεσμική και εθνική».

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση των δύο ανδρών

Σχετικά με την συνάντηση που αναμένεται ότι θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο κ. Στεφανής είπε: «Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι ήσυχος. Η όποια ανασφάλεια ένιωθε πριν τις εκλογές του έχει φύγει τελείως. Είναι ισχυρός, είναι ήσυχος, αντίπαλο δεν έχει. Άρα λοιπόν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια με έναν διαφορετικό σχήμα μέσα στο μυαλό του απ ό, τι πριν. Πριν ήταν αναγκασμένος να διατηρεί πολύ ψηλά την επιθετικότητα του, την τοξικότητα του, διότι έτσι θεωρούσε ότι τον βόλευε στο εσωτερικό του ακροατήριο. Τώρα αυτό έχει τελειώσει, άρα θα τον δούμε με διαφορετικό ύφος και στυλ.

Έρχομαι όμως στο θέμα τώρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία αποφάσισε λίγο πριν την συζήτηση που θα γίνει στο Βίλνιους να θέσει μια μεγάλη σειρά θεμάτων, έτσι ώστε κατά την προσφιλή της τακτική να να διαπραγματευθεί δέκα θέματα και να πάρει κι αυτή».

Ισχυρίστηκε πως περιμένει να βγει κάτι θετικό από την συνάντηση. Όπως είπε: «Περιμένω ότι θα βγει κάτι θετικό, σεβόμενη η κάθε χώρα τα ισχυρά της σημεία και τις κόκκινες γραμμές της. Και μόνο το ότι θα συζητήσουν, εκεί που πριν μερικά χρόνια έλεγε ο κ. Ερντογάν “Μητσοτάκης γιοκ“, και μόνο λοιπόν ότι έχει διαφοροποιηθεί – διότι το απέδειξε Έλληνας πρωθυπουργός ότι και ισχυρός είναι και λόγο έχει και φροντίζει τη χώρα του και και φροντίζει ώστε η χώρα του να ευημερεί σε πείσμα όλων των αντίπαλων δυνάμεων – κάνει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος να συνομιλεί με τον Ερντογάν από μια θέση ισότιμη. Γιατί μέχρι πριν ο Ερντογάν δεν θεωρούσε τον κύριο Μητσοτάκη ισότιμο του μέσα στο μυαλό του».

Παράλληλα τόνισε σχετικά με την γενικότερη άμυνα της χώρας ότι: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των πυλώνων ισχύος που διαθέτει και όχι μόνο την άμυνα. Έχουμε τη διπλωματία μας, έχουμε την οικονομία μας η οποία πηγαίνει εξαιρετικά. Έχουμε εννοείται την άμυνά μας, έχουμε τη ναυτιλία μας την εμπορική, έχουμε τη διασπορά μας, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει πραγματικά θαύματα στο εξωτερικό υπέρ της πατρίδας. Έχουμε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας και την εξαιρετική φύση μας. Είναι στοιχεία τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στο να έχουμε μια ανθεκτικότητα ως χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά με ευημερία και πρόοδο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Μιχαήλ Αλ. Ξυλοπόδης 29-4-2024       Στις 20 Νοεμβρίου 2017 χειρουργήθηκα στην Αγγεοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου ¨Αττικόν¨, από τον Καθηγητή κ.  Ιωάννη...

ΧΙΟΣ

Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς...

ΧΙΟΣ

Επίσκεψη στο «Σκυλίτσειο» Γενικό Νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή τη δημιουργία της Νέας Μονάδας Μόνιμης Εμφύτευσης στην...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα μοντέλα της DFSK, που συνδυάζουν την αξιοπιστία, την τεχνολογία και την αυξημένη πρακτικότητα με την ακαταμάχητη σχέση ποιότητας-τιμής, είναι έτοιμα να κάνουν δυναμική...

Advertisement