Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας σε εκδήλωση με μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες: Να δώσουμε μια μάχη ιδεολογική μέσα στην ελληνική κοινωνία

Για μια «πολύ βαθιά πολιτισμική κρίση» που περνάει, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, γιατί «δεν μετράει το ίδιο η ανθρώπινη ζωή» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους από μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες στον πολυχώρο Σπούτνικ.

Όπως τόνισε, η εν λόγω εκδήλωση είχε προγραμματιστεί πριν το δραματικό ναυάγιο με την απώλεια πάνω από 600 ανθρώπινων ζωών και δήλωσε την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναδεικνύει αυτό το στοιχείο της πολιτικής του: την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής.

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στην «μεγάλη πολιτική και ιδεολογική μάχη» που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, τονίζοντας πως στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνονται στερεότυπα που πλήττουν την αξία της αλληλεγγύης και τις αξίες της ΕΕ που κρατάνε από τον Διαφωτισμό. «Είμαστε εδώ, όχι μόνο για να στηρίξουμε τον αγώνα σας, αλλά και να δώσουμε μια μάχη ιδεολογική μέσα στην ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να βρει το δρόμο της», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την προσφυγική κρίση του ’15-’16 που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι τότε «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς στην Ευρώπη και στον κόσμο» και ότι οι Έλληνες πολίτες, όπως και ολόκληρη η κρατική μηχανή, το Λιμενικό, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, λειτουργούσαν «με ένα μόνο γνώμονα, την ανθρώπινη ζωή». Παρέπεμψε δε, στη διάσημη φωτογραφία των τριών γιαγιάδων στη Λέσβο που κρατούσαν αγκαλιά παιδιά προσφύγων, σχολιάζοντας πως αυτές τις αξίες πρέπει να θυμίσουμε στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Εξάλλου, δήλωσε υπερήφανος για όσα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησής του, όπως την αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας για όσο παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε πως κάνει «αυτοκριτική» για όσα δεν κατάφερε, όπως είναι βασικές μεταρρυθμίσεις για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα ως μετανάστες ή ως πρόσφυγες. «Δεν πείσαμε την ελληνική κοινωνία ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην βλέπει το διαφορετικό ως εχθρό» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτή η χώρα που γερνάει, «πρέπει να εντάξει στην κοινωνία, στον ελληνικό κοινωνικό ιστό το διαφορετικό, γιατί ειναι πλούτος…Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα βρεθούμε πολύ σύντομα μπροστά σε αδιέξοδο, τόσο σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, όσο και σε ό,τι αφορά την δυνατότητα η ελληνική οικονομία να μπορέσει να στηριχθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε επίσης, πως θέλει προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να έχουν όλοι καλύτερες συνθήκες ζωής, τονίζοντας τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι οικονομικοί μετανάστες, που με τη δουλειά τους, στήριζαν όπως σημείωσε, την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και την οικοδομή. Αναφέρθηκε δε, και στις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ήρθαν στην Ελλάδα και έγιναν «καλύτεροι Έλληνες», τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο οι επώνυμοι όπως ο Γ. Αντετοκούμπο, αλλά και οι ανώνυμοι που μας κάνουν περήφανους με την καθημερινή τους δράση.

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας τις συστημικές δυσκολίες πουι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, όπως είναι το διαρκές καθεστώς «ημιπαρανομίας», αλλά και τα στερεότυπα που έχουν να αντιμετωπίσουν, όταν για παράδειγμα γίνεται κάποιο έγκλημα, ότι «κάποιος ξένος φταίει».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι από μεταναστευτικές κοινότητες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Νιγηρία, το Κονγκό κ.ά., οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την ένταξη και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων τους.

Μετά τις παρεμβάσεις, ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε την εκδήλωση τονίζοντας πως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, πρέπει να συνεχιστούν οι μάχες για τις αξίες και τα ιδανικά, της Αριστεράς για «ζωή και αξιοπρέπεια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Με 26 μετάλλια επέστρεψαν οι αθλητές του CHIOS KARATE ACADEMY από το διασυλλογικό κύπελλο καράτε ATTICA SOUTH CUP. 6 χρυσά,10 αργυρά και 10 χάλκινα...

ΧΙΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της δράσης «Άρωμα Χίου» στο Σύνταγμα, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Χίου για 3η συνεχή...

ΧΙΟΣ

Από το Τμήμα Τροχαίας Χίου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα χθες (17-06-2024) στο Βροντάδο της Χίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην κυκλοφορία δίνεται και πάλι η οδός Ιωάννου Χρήστου την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου κ. Κώστα...

Advertisement