Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Διπλασιάστηκε ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης του rescEU – Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με δελτίο τύπου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης ανακοινώνεται πως η χώρα μας χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης του rescEU για τη φετινή περίοδο των πυρκαγιών – που αποτέλεσε επίσημη Ελληνική πρόταση – ως ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω θωράκιση της Ευρώπης έναντι πυρκαγιών, την ουσιαστική ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič, το απόθεμα του εναέριου στόλου πυρόσβεσης του rescEU για το 2023 διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 24 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 10 κρατών-μελών που συμμετέχουν με διάθεση εναέριων μέσων, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 4 αεροσκάφη (2 μεσαίου τύπου και 2 ελαφρού τύπου Air Tractor) και 1 ελικόπτερο. Πρόκειται για πτητικά μέσα το λειτουργικό και επιχειρησιακό κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Αποτελούν μέρος της εναέριας δύναμης πυρόσβεσης της Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και θα διατίθενται για χρήση από το rescEU κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη σε εθνικό επίπεδο.

Η Ελληνική συνεισφορά επιβεβαιώνει και ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως «κόμβος» (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζεται και για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων για πρόληψη και προετοιμασία-ετοιμότητα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πρώτη η Ελλάδα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ελληνικές προτάσεις κατατέθηκαν επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2022 στην έκτακτη συνάντηση Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αλλά και σε σειρά από ευρωπαϊκά fora και συναντήσεις που ακολούθησαν.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει μια νέα Μεθοδολογία Αξιολόγησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που βοηθά τις χώρες να αξιολογήσουν την ικανότητά τους να αποτρέπουν και να προετοιμάζονται για τις πυρκαγιές και την ίδια ώρα υποστηρίζει την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζεται η δημιουργία Ομάδας Υποστήριξης του Κέντρου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) για την παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών, από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών. Έτσι, φέτος 450 πυροσβέστες από 11 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) θα εγκατασταθούν κατά τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν πρόταση της Ελλάδας και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στη χώρα μας με απόλυτη επιτυχία.

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ουσιαστική ενίσχυση της απόκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του rescEU στις δασικές πυρκαγιές, κάτι που αποτελεί διακηρυγμένη θέση της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τηλεφωνική απάτη: Καινούργια κόλπα βρίσκουν οι απατεώνες προκειμένου να πάρουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες της Χίου. Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες που δέχθηκε η...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Κ.Ε. Φραγκομίχαλος Σε επιστολή του (Καθημερινή 9-9-2023) με τίτλο «Η πολυκέφαλη ανομία φυτρώνει παντού» ο κ. ΄Αρης Μισούλης, αφού εκθέτει πλήθος απροκάλυπτων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φετινή Ελληνική Mobility, η οποία διεξάγεται στον προαύλιο χώρο του Golden Hall και θα παραμείνει έως το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, έχει προσελκύσει το...

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

Αυτά τα δύο κουτάβια βρέθηκαν εγκαταλειμμένα σε έναν κάδο απορριμμάτων, στον Ελαιώνα της Χίου. Όταν βρέθηκαν ήταν πολύ αδύναμα και φοβικά, όμως πλέον έχουν...

Advertisement