Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η απάντηση Ηλιάδη στους υπαινιγμούς Κούγια για εμπόριο οργάνων – Γκάγκα στην ΕΡΤ: Η λίστα μεταμοσχεύσεων παρακολουθείται πανευρωπαϊκά

Την πλήρη στήριξη προς τον διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΠατρώνΑνδρέα Ηλιάδη, μετά τους υπαινιγμούς που άφησε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, για τη διαχείριση των μεταμοσχεύσεων από τον εντατικολόγο, κατά τη διάρκεια της δίκης της κατηγορούμενης μητέρας από την Πάτρα, εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση που είχαν μαζί του.

«Τεκμήριο αθωότητας δεν έχει μόνο η κατηγορουμένη, έχουν πολύ περισσότερο μάρτυρες γιατροί που πηγαίνουν και μηνύονται επειδή καταθέτουν. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους προστατέψουμε και θα τους προστατέψουμε με κάθε νόμιμο μέσο και εναντίον οποιασδήποτε πράξης γίνεται και κρίνουμε ότι είναι παράνομη», δήλωσε στον Real FM ο Θάνος Πλεύρης.

Το Υπουργείο Υγείας θα αναζητήσει τα πρακτικά της δίκης και αν έχουν ειπωθεί πράγματα που θίγουν θεσμούς του Υπουργείου θα κινηθεί αυτοτελώς.

«Με ποιο δικαίωμα θα ζητήσει τη δικογραφία ο Πλεύρης; Τι είναι; Διάδικος» αναρωτήθηκε ο δικηγόρος της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, με ανακοίνωσή του καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων.

«Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχεται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία», τονίζει ο ΕΟΜ.

Δώρο ζωής

Ο Θωμάς Ιωάννου έκανε μεταμόσχευση καρδιάς τον Ιούνιο του 1998, αλλά δεν είναι ο μόνος στην οικογένεια του που χρειάστηκε να μεταμοσχευθεί. Το 2009 βρέθηκε στην ίδια θέση ο αδερφός του και τον Μάρτιο του 2015 χρειάστηκε να μεταμοσχευθεί και ο γιος του, όταν ήταν μόλις 4,5 ετών.

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και το παιδί χρειάστηκε να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή που διοργανώθηκε από τον ΕΟΜ, στην Ιταλία προκειμένου να μεταμοσχευθεί καθώς μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε παιδιά δεν πραγματοποιούνται στη χώρα μας λόγω του μικρού πληθυσμού.

«Κανένας γιατρός δεν με πλησίασε ποτέ να μου ζητήσει κάτι ούτως ώστε να εξασφαλίσω ένα μόσχευμα πιο γρήγορα και με οποιοδήποτε κόστος. Ο κύριος Ηλιάδης έδωσε έναν τεράστιο αγώνα για να μπορέσει να βρει κάποιο μεταμοσχευτικό στο εξωτερικό μαζί με τον ΕΟΜ, κινήσανε Θεούς και δαίμονες για να βρεθεί να νοσηλευτεί το παιδί», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ιωάννου.

Ο 8χρονος τότε γιος του Γιώργου Μάσσια, νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του Ρίου το 2008 έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί δεν κατέστη δυνατό να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή και οι γονείς του βρήκαν τη δύναμη να προβούν σε δωρεά των οργάνων του.

«Ήμασταν εγώ, ο κύριος Ηλιάδης και η σύζυγός μου στο γραφείο του και σηκώθηκε όρθιος και με δάκρυα στα μάτια μας είπε συγγνώμη που δεν κατάφερα να σώσω το παιδί σας. Αυτό δεν θα το ξεχάσω όσο ζω», ανέφερε ο κ. Μάσσιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ στη χώρα μας τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι ακόμη χαμηλά σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο το 2022 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 40% των δοτών σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Ειρήνη Κυρίτση

Γκάγκα: Το ήδη αυστηρό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων αυστηροποιήθηκε ακόμη περισσότερο

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επεσήμανε ότι οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κάτω από ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο που αυστηροποιήθηκε ακόμη περισσότερο στο πρόσφατο νομοσχέδιο που πέρασε πριν από λίγες ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς διασφαλίζεται η διαδικασία της λίστας ώστε το μόσχευμα να το λάβει ο πρώτος συμβατός δότης, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι η λίστα μεταμόσχευσης κρατείται σε εθνικό επίπεδο στον ΕΟΜ – δεν υπάρχει σε κανένα τοπικό νοσοκομείο – και ότι παρακολουθείται από τον αντίστοιχο ΕΟΜ που υπάρχει πανευρωπαϊκά.

«Η μονάδα, οι γιατροί που διαπιστώνουν τον θάνατο (σ.σ. οι οποίοι όπως σημείωσε η κ. Γκάγκα είναι διαφορετικοί από αυτούς της μονάδας, είναι δηλαδή νευρολόγοι, αναισθησιολόγοι κτλ) δεν ξέρουν με ποιον είναι συμβατός ο άνθρωπος που πεθαίνει, ούτε ξέρουν πού θα πάει το μόσχευμα, δεν ξέρουν τη λίστα, η μεταμόσχευση πηγαίνει με απόλυτη σειρά και είναι απόλυτα διασφαλισμένο», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Κληθείσα τέλος να πει αν υπάρχουν μεταμοσχεύσεις που δεν γίνονται στην Ελλάδα και γιατί, η κ. Γκάγκα ξεκίνησε την απάντησή της με μια ερώτηση:

«Αν θέλετε εσείς ένα γιατρό να κάνει μια επέμβαση, πού θα πάτε, σε κάποιον που κάνει μια επέμβαση το χρόνο ή σε κάποιον που κάνει 3 επεμβάσεις την εβδομάδα και έχει εμπειρία;».

«Υπάρχουν ορισμένα περιστατικά όπως η μεταμόσχευση καρδιάς σε παιδιά, που έχουμε μια κάθε δυο ή τρία χρόνια γιατί δεν έχουμε λήπτες. Δεν υπάρχει κέντρο που να έχει τέτοια εμπειρία που να πάμε με ασφάλεια. Υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία όπου πηγαίνουν τα παιδιά με ασφάλεια να κάνουν τέτοιες μεταμοσχεύσεις: καρδιά, πνεύμονα και ήπαρ. Για αυτές τις μεταμοσχεύσεις δότες μπορούν να είναι από την Ελλάδα ή και από την Ιταλία», εξήγησε η κ. Γκάγκα.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Οι πιο γρήγορες πτήσεις διαρκούν από 2 έως 20 λεπτά στον αέρα, με μία από αυτές να πραγματοποιείται πάνω από τα νερά του Αιγαίου....

ΧΙΟΣ

Ο Δήμος Χίου ενημερώνει ότι στα πλαίσια του έργου «Βελτίωση Ασφαλείας Οδών Δήμου Χίου», θα ξεκινήσει εργασίες στις παρακάτω οδούς: Α) Τμήμα της οδού...

ΧΙΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 27-28/4/2024 SATURDAY – SUNDAY 27-28/4/2024 ΚΑΡΥΕΣ ΧΙΟΣ – KARIES VILLAGE CHIOS  Ημέρα  Δράση  Ώρα  Τοποθεσία Πέμπτη 25/4/2024  Συνέντευξη Τύπου  12:00  Αίθουσα...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση ΠΕΣ-ΝΑΤ Χίου για την εργατική Πρωτομαγιά Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) και των Ναυτεργατικών Σωματείων για την...

Advertisement