Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Τι αναφέρει το πόρισμα της Αρχής για τη σύμβαση 717

Στην ογκώδη δικογραφία, 185 σελίδων, για την τραγωδία στα Τέμπη προστέθηκε και το πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών της αρχής Διαφάνειας για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και την πορεία της επίμαχης σύμβασης 717.

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κάτια Νιάκαρη, την έκθεση συνλενταξαν δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και το τελικό πόρισμα συντάχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2021

Αντικείμενου ελέγχου ήταν η εξέταση της υλοποίησης της σύμβασης έργου 717 με τίτλο: «Ανάταξη και αναβάθμιση του Συστήματος Σηματοδότησης –Τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς στον Άξονα Αθήνα –Θεσσαλονίκη –Προμαχώνας»

Η υπογραφή σύμβασης ήταν στις 26/9/2014 και όριζε:

  • ολοκλήρωση μέσα 2 χρόνια -24 μήνες-, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016.
  • 7 τμηματικές προθεσμίες, ως σταθμοί ενδιάμεσου ελέγχου της προόδου του έργου: 8 παρατάσεις για την τελική ημερομηνία παράδοσης και για τμηματικές προθεσμίες.

Συμπέρασμα επιθεωρητών:

  • Ο προϊστάμενος διεύθυνσης έργων και οι επιβλέποντες μηχανικοί, δεν μερίμνησαν για την εμπρόθεσμη επανυποβολή από τον ανάδοχο των επί μέρους μελετών και για την εμπρόθεσμη έγκριση τους.
  • Παρέλειψαν να τηρήσουν την υποχρεωτική προθεσμία εγκρίσεως των μελετών αυτών
  • Δεν μερίμνησαν για την τήρηση των εφαρμογής του Συστήματος Σηματοδότησης με ηλεκτρονόμους.
  • Δεν προέβησαν σε περαιτέρω ενέργειες κατά του Αναδόχου για καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Για την τηλεδιοίκηση Αθήνα – Λάρισα – Θεσσαλονίκη

Για την τηλεδιοίκηση Αθήνας και Λάρισας, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «σφάλματα στη δημοπράτηση οδήγησαν στην υποχρέωση αντικατάστασης παρωχημένου και μη ασφαλούς εξοπλισμού τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, προκειμένου να αποκατασταθεί η διασύνδεση και η συμβατότητα του νέου ηλεκτρονικού εξοπλισμού με τον υφιστάμενο».

Τέλος, το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα έπρεπε να επιδείξει την απαιτούμενη επιμέλεια την εμπρόθεσμη υλοποίηση των διαδικασιών του έργου αφενός για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και αφετέρου για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή τους.

Από την Δευτέρα 27/3 οι απολογίες

Στην ασφαλή επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του, υπογραμμίζει ότι έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του ΟΣΕ για να επιτηρεί καλύτερα τα συστήματα και να προχωρήσει γρήγορα η αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Δέσμευσή μας να ξεκινήσουν και πάλι σταδιακά τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων με αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα… Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ξανακερδίσει ο ελληνικός σιδηρόδρομος την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκοπός ζωής έχει γίνει για τον Αντώνη Ψαρόπουλο, που έχασε την 20χρονη κόρη του στα Τέμπη, η διερεύνηση των αιτιών του πολύνεκρου δυστυχήματος: «Πιστεύω ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρχει ένα καταρχήν πόρισμα επειδή όμως οι παράμετροι αυτής της υπόθεσης είναι πάρα πολλοί θα γίνει ενδελεχέστατη διερεύνηση των πάντων όχι μόνο των συνθηκών του ατυχήματος αλλά και άλλων παραμέτρων».

Τη Δευτέρα (27/3) και την Τρίτη (28/3) απολογούνται οι δύο σταθμάρχες που κατηγορούνται για διατάραξη των συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή. Την Πέμπτη (30/3) απολογείται ο προϊστάμενος επιθεωρητής.

Για προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση, μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, τον τερματικό σταθμό του επιβατικού τρένου που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, αναγνώσθηκαν μέσα σε κλίμα οδύνης τα ονόματα των θυμάτων, νέων ανθρώπων στην πλειονόητα.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς της 26χρονης σοπράνο, Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, η οποία σκοτώθηκε σε ένα από τα μπροστινά βαγόνια, μαζί με την γάτα της. Δρομείς από τη Φαλάνη έτρεξαν από την πόλη της Λάρισας μέχρι το σημείο της τραγωδίας, όπου πολίτες, εναποθέτουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στη μνήμη των 57 θυμάτων

Η δεύτερη φάση επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου θα καθυστερήσει. Οπότε στις 27 Μαρτίου δεν θα δεν επανεκκινήσουν τα δρομολόγια του προαστιακού από Αθήνα προς Κιάτο και Αίγιο, αλλά ούτε και τα υπεραστικά δρομολόγια στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν διακοπεί προσωρινά.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρουσιάστηκε η νέα πεζοπορική διαδρομή της Χίου «Λιθί-Αγιάσματα», μία διαδρομή 92 χιλιομέτρων η οποία βρίσκεται πλέον στη φάση της οριστικής της ολοκλήρωσης. Δημοσιογράφοι από το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Piaggio Style Center δημιούργησε ένα μοντέλο στο οποίο οι συλλέκτες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα τους επειδή θα κατασκευαστεί σε περιορισμένο αριθμό για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το δεύτερο μοντέλο που κατασκευάζεται στην πλατφόρμα Large Architecture της Mazda μετά το CX-60, το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο αυτοκίνητο που διαθέτει...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η Kosmocar- Volkswagen παρουσιάζει τα “Volkswagen Deals” και καθιστά την απόκτηση κάθε ετοιμοπαράδοτου μοντέλου Volkswagen πιο εύκολη από ποτέ. Με το πρόγραμμα “Volkswagen Deals”,...

Advertisement