Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Eπιτάχυνση της διαδικασίας έρευνας και απόδοσης ευθυνών

Με τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, με επικεφαλής τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι το “Ποτέ ξανά” που άκουσε στη Λάρισα, θα γίνει πράξη.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Μόλις επέστρεψα από τον τόπο μιας τραγωδίας που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Δεκάδες συμπολίτες μας, οι πιο πολλοί νέα παιδιά, έχασαν εκεί τη ζωή τους, σε ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα χωρίς προηγούμενο στην πατρίδα μας.

Ευχαριστώ από καρδιάς τις γυναίκες και τους άνδρες του κρατικού μηχανισμού που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Πυροσβέστες και διασώστες, στελέχη του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης, όπως και τους γιατρούς και υγειονομικούς και τους ψυχολόγους στα νοσοκομεία μας. Έκαναν και κάνουν το καλύτερο δυνατό σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, υπέβαλε αμέσως την παραίτηση του. Το ίδιο και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος.

Μεταβατικός Υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Ταυτόχρονα, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός. Σας το υπόσχομαι».

Με μία γραπτή δήλωση 160 λέξεων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Όπως ανέφερε: «Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος».

Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε βρεθεί στον τόπο της τραγωδίας. Eμφανώς συντετριμμένος «έσπασε» μπροστά στις κάμερες, την ώρα που αναφερόταν στα θύματα του φονικού δυστυχήματος, λέγοντας: «Ό,τι πούμε τώρα είναι πρώιμο και με αυτόν τον τρόπο θα σας έλεγα ότι στην ουσία βεβηλώνουμε τους νεκρούς που χάθηκαν. Επομένως, θα ήθελα να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και να μείνουμε σε αυτό που σας είπα».

«Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα αίτια της παραίτησής του. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά ότι η συζήτηση για τα αίτια της τραγωδίας δεν θα αποφευχθεί με την παραίτηση του υπουργού του, αλλά καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Στην ώρα της όμως, όχι την ώρα του πένθους», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στον τόπο του μοιραίου δυστυχήματος βρέθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός. «Πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε και δεσμεύθηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Η σκέψη μας σήμερα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα με τους συγγενείς των θυμάτων. Υποχρέωσή μας είναι να περιθάλψουμε τους τραυματίες και από εκεί και πέρα να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Από εκεί και πέρα, ένα πράγμα μπορώ να εγγυηθώ: θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρισκόταν όλο το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημερώθηκε επί τόπου για τις επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων και την πορεία των ερευνών. Η κινητοποίηση από το βράδυ ήταν τεράστια.

Ακολούθησε σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το γενικό νοσοκομείο Λάρισας, ενημερώθηκε από το ιατρικό προσωπικό και συνομίλησε με συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων.

Λίγα λουλούδια στα συντρίμμια ενός βαγονιού στη μνήμη των θυμάτων άφησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία διέκοψε την επίσημη επίσκεψή της στη Μολδαβία και προσγειώθηκε στη Λάρισα. Όπως δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Αναγκάζομαι να διακόψω γιατί η σκέψη μας είναι στους νέους ανθρώπους που ταξίδευαν και έχασαν τη ζωή τους, οι συνθήκες είναι τραγικές. Είμαι περήφανη για τους συμπατριώτες μας, γιατί στη συμφορά η αλληλεγγύη είναι το πιο σημαντικό, ο καθένας από την πλευρά του να προσφέρει αυτό που μπορεί».

Συντετριμμένη, η Κ. Σακελλαροπούλου άκουσε τους πυροσβέστες να τις περιγράφουν τις δραματικές προσπάθειες απεγκλωβισμού των επιβατών, επισκέφθηκε και τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ βρέθηκε και στον υπαίθριο χώρο αιμοδοσίας που έχει στηθεί στην Κεντρική Πλατεία.

Για αδιανόητη τραγωδία έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε, επίσης, στο σημείο του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος: «Τούτη την ώρα που μετράμε ακόμη τους νεκρούς μας και πενθούμε δεν θέλω να μιλήσω για ευθύνες. Αυτά θα τα πούμε στην ώρα τους. Θέλω μονάχα να εκφράσω την βαθύτατη οδύνη και τη συμπαράστασή μου στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αίμα στο κέντρο αιμοδοσίας. Νωρίτερα, επισκέφθηκε και εκείνος το νοσοκομείο της Λάρισας, ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και συνομίλησε με τους συγγενείς τραυματιών και θυμάτων.

Στον τόπο του πολύνεκρου δυστυχήματος βρέθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων: «Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία και στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο “γιατί;” Γιατί ενώ υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες εδώ και πολλά χρόνια, να κρέμονται τόσες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι».

Την πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, ζητά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Κλιμάκιο του Κομμουνιστικού Κόμματοςβρέθηκε από νωρίς στα Τέμπη. Όπως δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης: «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι και η εταιρεία, δεν απάντησαν τίποτα. Να, το αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε: «Παραίτηση τώρα όλης της κυβέρνησης, δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης, δεν φταίει μόνο ένας. Φταίνε τα τρία κόμματα».

«Σήμερα είναι μέρα θλίψης και αλληλεγγύης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια να βρουν εξιλαστήρια θύματα μεταξύ εργαζόμενων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Τη βαθιά λύπη του εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συλλυπητήριο μήνυμά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

Μπαράζ τηλεφωνημάτων για συλλυπητήρια δέχθηκε από τους ομολόγους του, ο Νίκος Δένδιας. Μεταξύ αυτών ο Άντονι Μπλίνκεν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ ανεστάλησαν οι κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει συντετριμμένος. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα στην Περιφέρεια 57 μαθητές και 4 καθηγητές από το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement