Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα μέτρα και εντατικοποίηση προηγούμενων για την κάλυψη των αναγκών

Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν για δεύτερη συνεχή μέρα την παρέμβαση του υπουργού Υγείας. Οι λύσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών, περιλαμβάνουν νέα μέτρα και την εντατικοποίηση άλλων, που είχαν, ήδη ληφθεί, τους δύο προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα:

Το ΙΦΕΤ, προχωρεί σε αύξηση των παραγγελιών για τις δραστικές ουσίες με την παγκόσμια έλλειψη, ανεξαρτήτως κόστους – χωρίς να επιβαρύνεται, πάντως, ο πολίτης- προκειμένου οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να παρασκευάζουν περισσότερα φάρμακα.

  • Ο ΕΟΦ θα ενημερώνει καθημερινά τους γιατρούς για τα διαθέσιμα φάρμακα, ώστε να προσαρμόζουν τη συνταγογράφηση, με σκευάσματα ίδιας δραστικής ουσίας.
  •  Με τη συνεργασία ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ και με σχετικές οδηγίες προς τους γιατρούς , θα υπάρχει ευελιξία κατά την εκτέλεση μιας συνταγής από τους φαρμακοποιούς, ώστε να δίνεται ένα φάρμακο με την ίδια δραστική ουσία, ελλείψει ενός άλλου.
  •  Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκρινόμενη στο αίτημα του υπουργείου Υγείας συνεχίζει την εντατικοποίηση στην παρασκευή φαρμάκων, έχοντας περιορίσει, ήδη, σημαντικά το πρόβλημα των ελλείψεων, το οποίο σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Δανία έχει μεγαλύτερες διαστάσεις.
  •  Αναμένεται να υπάρξει ανατιμολόγηση ορισμένων φθηνών φαρμάκων, προκειμένου να μη λείψουν από την ελληνική αγορά, (και ανα αντικατασταθούν από άλλα ακριβά) καθώς οι παρασκευάστριες φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν πως είναι επιζήμια για τις ίδιες η διάθεσή τους στη χώρα μας.

Πάντως, μετά τη χθεσινή δέσμη μέτρων, ο Θάνος Πλεύρης ζητεί τη λήψη συλλογικών  αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν, ακόμα και από σκευάσματα ευρείας χρήσης, ενώ το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει μπαράζ ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες.

Λίστα φαρμάκων με επιλογές από αναλγητικά, αντιβηχικά και φάρμακα για το κρυολόγημα αναμένεται να αναρτήσει τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΦ. Την ώρα που οι ιώσεις σαρώνουν, τα φαρμακεία στερεύουν και οι πολίτες ψάχνουν απεγνωσμένα για να εφοδιαστούν με το κατάλληλο σκεύασμα.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την μακρινή Κίνα και Ινδία, όπου η παραγωγή των πρώτων υλών είναι μειωμένη κατά 60 εως 70% και η οποία εφοδιάζει την Ευρώπη.

Με βάση τα διαθέσιμα φάρμακα οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες με άλλα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας.

Επιστολή στην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε ο υπουργός Υγείας, ζητώντας να υπάρξει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων, που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη-μέλη.

Έντονη κριτική εξαπολύει η αντιπολίτευση για την διαχείριση του προβλήματος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε φαρμακαποθήκες και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΦ για την καταγραφή των αποθεμάτων τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών σε φάρμακα για ένα τρίμηνο.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η BMW X5 θα είναι το πρώτο πολυτελές plug-in υβριδικό μοντέλο που θα παράγεται στη Νότια Αμερική από το τελευταίο τρίμηνο του 2024. Μετά...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντικές εμπειρίες αλλά και σκέψεις που τον συνόδευσαν σε διάφορα στάδια της ζωής του μοιράστηκε σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με απολύτως ισορροπημένες αναλογίες, αισθησιακή σχεδίαση με προσοχή στη λεπτομέρεια, την τελευταία γενιά MBUX και μια σειρά εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού που μπορούν να...

ΧΙΟΣ

Στο πλαίσιο της Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και στον άξονα Σχέσεις σχολείου – οικογένειας εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για το Γυμνάσιο Κάμπου με θέμα: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ...

Advertisement