Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την εμπορία ανθρώπων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης φιλοξένησε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας για την εμπορία ανθρώπων (trafficking), ένα πρόγραμμα δια ζώσης εκπαίδευσης που διοργανώνει το ΚΜΟΠ – το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου AMELIE.

Στην έναρξη της εκπαίδευσης, εκ μέρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων κ. Ηρακλής Μοσκώφ και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης κ. Τάσος Μαντάγαρης.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης απευθύνοντας χαιρετισμό, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης, αναφέροντας ότι στην πλειοψηφία τους τα θύματα trafficking δεν το δηλώνουν οικειοθελώς, έτσι η εκπαίδευση σε θέματα εμπορίας ανθρώπων είναι σημαντική, καθώς ενισχύει την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, αυξάνει την κατανόηση του φαινομένου και συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Επιπλέον, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή, αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις, χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας και προσέγγισης των θυμάτων, μπορούν να συμβάλλουν έμπρακτα στον αγώνα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, βοηθώντας ώστε τα θύματα να γίνουν επιζώντες. Σημείωσε ακόμα ότι η φιλοξενία της εκπαίδευσης του ΚΜΟΠ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα της αναγκαιότητας για συντονισμό και συνέργειες μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.

O Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι αποτελεί εξαιρετικής σημασίας η πρωτοβουλία υλοποίησης εκπαιδεύσεων για τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων. Περαιτέρω, τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών πρώτης γραμμής εμπλέκονται στις διαδικασίες αναγνώρισης, παραπομπής των θυτών και αποκατάστασης των θυμάτων. Η ετοιμότητα του προσωπικού που εργάζεται σε δημόσιες υπηρεσίες να αναγνωρίζει τα σημάδια εκείνα που μπορεί να υποδηλώνουν εμπορία ανθρώπων, είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για την καταπολέμηση αυτού του «αόρατου» εγκλήματος».

Εκ μέρους του ΚΜΟΠ απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Γιάννης Παππάς, Διευθυντής Προγραμμάτων και η κ. Νατάσα Αλεξοπούλου, Διαχειρίστρια του Αmelie, η οποία παρουσίασε το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα και τους στόχους της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση για την εμπορία ανθρώπων διενεργήθηκε από τις εκπαιδεύτριες κυρίες Ειρήνη Βλάχου, Μαρία – Έλλη Δουφεξή Καπλάνη και Αγγελική Σεραφείμ.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης συμμετείχαν εβδομήντα τρία (73) άτομα, στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το AMELIE είναι μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να βελτιώσει το σύστημα αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων, αυξάνοντας την ικανότητα των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής να εντοπίζουν, να παραπέμπουν με ασφάλεια και να παρέχουν υπηρεσίες ευαίσθητες ως προς το φύλο και το τραύμα (trauma) σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στις ενήλικες γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement