Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση Ειρήνη: Ρεσάλτο Ελλήνων βατραχανθρώπων του ΠΝ σε ύποπτα πλοία ανοιχτά της Λιβύης

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από την Επιχείρηση «Ειρήνη» και το ρεσάλτο Ελλήνων βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού σε πλοία ανοιχτά της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες για μεταφορά όπλων ή συναφούς υλικού προς και από τη συγκεκριμένη χώρα.

Η Επιχείρηση «Ειρήνη» έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.

Δευτερεύοντα καθήκοντα της επιχείρησης είναι να παρακολουθεί και να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τις παράνομες εξαγωγές ορυκτού πετρελαίου, αργού πετρελαίου και διυλισμένου πετρελαίου από τη Λιβύη, να συμβάλει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στην εκπαίδευση της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης σχετικά με τα καθήκοντα επιβολής του νόμου στη θάλασσα, καθώς και να συμβάλει στην εξάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων μέσω της συλλογής πληροφοριών και αεροπορικών περιπολιών.

Της Επιχείρησης «Ειρήνη» ηγείται ο υποναύαρχος Fabio Agostini ως διοικητής επιχειρήσεων της ΕΕ και η έδρα της βρίσκεται στη Ρώμη, στην Ιταλία. Συμμετέχει η «αφρόκρεμα» των ειδικών δυνάμεων χωρών της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και επίλεκτες μονάδες της ΟΑΠ (Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου) που υπάγονται στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών.

Πρόκειται για τους εμπειρότερους Έλληνες κομάντο, ό,τι καλύτερο διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο και φωτογραφικό υλικό, οι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν είτε με σκάφος, είτε με ελικόπτερο και κατεβαίνουν με fast drop.

Πρώτα καταλαμβάνουν την γέφυρα και μετά ξεκινούν το ψάξιμο για παράνομα όπλα κι άλλα πιθανά ύποπτα ευρήματα. Κάθε επιχείρηση εκτελείται υπό το άγρυπνο βλέμμα ενός ελεύθερου σκοπευτή ο οποίος βρίσκεται είτε πάνω στο ελικόπτερο, είτε στη φρεγάτα. Οι βατραχάνθρωποι φέρουν βαρύ οπλισμό, όπως MK18, Glock17, πολυβόλο minimi, MK11 sniper, RPG και οπλοβομβίδες.

Το μπλόκο στα στρατιωτικά οχήματα

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα περίπου οι κομάντο που συμμετείχαν στην επιχείρηση Ειρήνη εντόπισαν και κατέσχεσαν φορτίο με μετασκευασμένα οχήματα που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς κρίθηκε ότι υπήρξε παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη χώρα που έχει επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που κατάσχεται φορτίο σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αριθμό 2292 που ελήφθη το 2016».

Τα στρατιωτικά οχήματα εντοπίστηκαν στο φορτηγό πλοίο MV MEERDIJK ενώ αυτό έπλεε ανοιχτά της Λιβύης από στρατιωτικό πλοίο που μετέχει στην Επιχείρηση «Ειρήνη».

«Μετά από αίτημα της Επιχείρησης ”Ειρήνη” και βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ η Ολλανδία υπό τη σημαία της οποίας ταξίδευε το πλοίο έδωσε την συναίνεσή της, χωρίς καθυστέρηση, για τον έλεγχο και στις 11 Οκτωβρίου μια ομάδα επιβιβάστηκε στο πλοίο για να διακριβώσει τη φύση αυτών των οχημάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέλη της Επιχείρησης «Ειρήνη» ανακάλυψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που πιθανότατα παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λίβυη και προχώρησαν στην κατάσχεσή τους.

Παράλληλα δόθηκε εντολή το πλοίο να αλλάξει πορεία και να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό λιμάνι όπου ξεφορτώθηκαν τα οχήματα για περαιτέρω έλεγχο με την ιστοσελίδα Marinetraffic.com να δείχνει ότι το εν λόγω πλοίο βρίσκεται στον Αλμυρό Βόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμώνει η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής emails Ελλήνων του εξωτερικού, που οδήγησε στην απόσυρση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και τις παραιτήσεις που...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός (Juliette Binoche) παίρνει την σκυτάλη από την Πολωνή σκηνοθέτιδα Αγκνιέσκα Χόλαντ (Agnieszka Holland) και αναλαμβάνει την...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο χωριό τους, στους πρόποδες του βουνού Κατσίκα, υπήρχε μια...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι προσπάθειες για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα και τα μηδενικά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, θα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι...

Advertisement