Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Η Άγκυρα συντηρεί την ένταση (video)

Το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο καταγγέλλει και επισήμως η Αθήνα, με επιστολή της στον ΟΗΕ. Απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησής του για έρευνες υδρογονανθράκων θα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Αθήνας ότι ενδεχόμενη απόπειρα εφαρμογής επί του πεδίου των Τουρκολυβικών Μνημονίων από την Τουρκία είτε την Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων που θα παραβιάσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση την περιοχή διατυπώνεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβεως Μαρίας Θεοφίλη προς τον ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού.

Με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες και θέμα τις συνέπειες των Τουρκολιβυκών μνημονίων, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβυς, Μαρία Θεοφίλη, προειδοποιεί ότι κάθε ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας είτε της Λιβύης που θα βασίζεται σε αυτά τα παρανόμως υπογραφέντα κείμενα θα δημιουργήσει προϋποθέσεις έντασης στην περιοχή. «Η Αθήνα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου» τονίζεται σχετικά και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι κάθε ενέργεια για την εφαρμογή του Μνημονίου της Τουρκίας που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή».

Μετά τις νέες απειλές από το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας την σκυτάλη έλαβε ο Υπουργός Άμυνας Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ: «Μαζέψτε τα μυαλά σας, μην παίρνετε αέρα λόγω δηλώσεων τρίτων με κανέναν τρόπο, κρατήστε τα δικά σας πόδια στο έδαφος. Να είστε έξυπνοι και λογικοί. Να μιλήσουμε, να έχουμε ειρήνη και ησυχία. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα ανακατώνουν την κατάσταση με εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς και εντείνουν την ατμόσφαιρα. Υπάρχει αυτή η ένταση και η μάταιη προσπάθεια εξοπλισμού. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες κούρσας εξοπλισμών είναι εναντίον της ευημερίας του Ελληνικού λαού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε πως: «Είναι ένα ακόμα επεισόδιο από αυτά που μας έχει συνηθίσει η τουρκική πλευρά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο διευρύνει την απήχηση των απόψεων της και πάντα με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση αντιμετωπίσουμε και αυτήν την απόπειρα διαστρέβλωσης της Τουρκίας και την οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων».

Την ίδια ώρα μια καινοφανή θεωρία για τα σύνορα της Ευρώπης παρουσίασε σε συνέντευξή του στην Ρώμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Τα σύνορα της Ευρώπης δεν αρχίζουν στην Ελλάδα, στον Νότο. Υπάρχει μία διευρυμένη Ευρώπη, (υπάρχουν σύνορα με) την Ρωσία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, κάποια σημεία του Καζακστάν ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη. Τα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ αρχίζουν στα σύνορα της Τουρκίας».

Στην Ρώμη ο Μ. Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι πριν ο Ιταλός ΥΠΕΞ φθάσει στην Αθήνα, όπου συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Παρακάμπτοντας τις απειλές, η Ελλάδα κινείται με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και με μόνο οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Το πρωί ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis ενώ ο Ν. Δένδιας υποδέχθηκε την ΥΠΕΞ της Αλβανίας Όλτα Χάτσκα, Το βράδυ ο πρωθυπουργός δεξιώνεται τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Σωκράτης Συριώδης Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για την χώρα μας, ίσως η σκέψη για την...

ΧΙΟΣ

Το Εργατικό Κέντρο Χίου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Ρωμανιά. Ο Γιώργος Ρωμανιάς φίλος του Εργατικού Κέντρου Χίου συνέβαλε καθοριστικά με...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η περιοδεία της παράταξης «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο». Την Κυριακή (1/10) ο Σταμάτης Κάρμαντζης και υποψήφιοι του συνδυασμού...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν, ὃτι τήν  Παρασκευήν, 6ην  Ὀκτωβρίου 2023, ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τήν Ἱεράν Μνήμην τοῦ Ἁγίου Ἐνδόξου Ἀποστόλου Θωμᾶ...

Advertisement