Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Εύβοια: Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες – Προβληματισμός για το άγνωστο ρήγμα

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 4,8 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως, για προληπτικούς λόγους, κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία της Καρύστου. Ο σεισμός προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα, ώστε να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι κάτα πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν το κύριο γεγονός, δεδομένου, όπως είπε, ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 35 μετασεισμοί, πολλοί πάνω από τα 4 Ρίχτερ. Σημείωσε ότι η δραστηριότητα είχε ξεκινήσει προ διμήνου με μικρά γεγονότα, ενώ το ρήγμα ήταν άγνωστο, δεν έδινε σεισμούς και δεν είχε αποτυπωθεί. “Πιστεύω, από το μέγεθος του κυρίου σεισμού, αν ήταν ο κύριος, ότι έχει μικρές διαστάσεις“, σημείωσε.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός.

Βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε” τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Δεν είναι μια περιοχή με υψηλό ιστορικό, δηλαδή με σεισμούς σημαντικών μεγεθών, όπως είναι άλλες περιοχές της χώρας. Όμως ούτε και αυτό αποτελεί μια απόλυτη εγγύηση, για τον απλούστατο λόγο ότι γνωρίζουμε αρκετές περιοχές στη χώρα στις οποίες δεν είχαμε καμία ένδειξη από το ιστορικό παρελθόν ότι μπορεί να γίνει ισχυρός σεισμό και όμως έγινε. Βασικό παράδειγμα είναι ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999 με μέγεθος 6 Ρίχτερ” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Από πλευράς του ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι η περιοχή θεωρείται χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και ως εκ τούτου δεν είχε απασχολήσει ποτέ ιδιαίτερα τους σεισμολόγους. “Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερα έχει μια ακολουθία που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, ενώ προηγήθηκε μια προσεισμική ακολουθία δύο εβδομάδες πριν” πρόσθεσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement