Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορική συμφωνία για την ΑΟΖ Ισραήλ και Λιβάνου – Τη δική της ερμηνεία δίνει η Άγκυρα (video)

Νέα ιταμή πρόκληση από τον Ερντογάν, ο οποίος, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, τη φωτογράφισε ως πιόνι των ιμπεριαλιστών που επιβουλεύονται την Τουρκία. «Μοναδικό καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε γαλλικό περιοδικό.

Η συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί ουσιαστικό βήμα εδραίωσης της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η Αθήνα έχει ήδη χαιρετίσει την εξέλιξη που επετεύχθη με μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Συμβούλου για την ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein.

«Η συμφωνία καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνο μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μια υποκριτική ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλείται την ιστορική Συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ ως πρόσχημα για αναβάθμιση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, παραπλανώντας ως προς τις παράνομες, αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Αυτό το μοντέλο, που έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Θεωρούμε ότι αυτό που συνέβη και είχε ως αποτέλεσμα την ειρηνική εξεύρεση λύσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πραγματικό πρότυπο. Αυτοί που παραβιάζουν τα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία που αμφισβητεί το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στις Τουρκικές προκλήσεις ανέλυσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο γαλλικό «Le Point», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει: «Δεν θα δεχτώ καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μοναδικό καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο».

Στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του με αφορμή τον λεγόμενο «αιώνα της Τουρκίας», επανέλαβε το όραμα του χωρίς να αποφύγει υπαινιγμούς και προσβολές. Συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τη χώρα μας δεν έλειψαν ποτέ. Τα πιόνια που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτούς τους βρώμικους υπολογισμούς δεν έλειψαν ποτέ, υπήρχαν χθες, υπάρχουν και σήμερα».

Σε ανάρτησή του στο facebook, για την εθνική επέτειο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως: «Σε μια εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών. Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο Twitter: «Η Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση και υπερήφανη για τις ιστορικές της επιλογές, θα λέει πάντα “Όχι” σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Ελλάδα από την Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε την παρέλαση έστειλε το δικό του μήνυμα για την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Όπως δήλωσε ο Τζώρτζ Τσούνις: «Είμαι πολύ υπερήφανος ότι η Ελλάδα και ΗΠΑ συνεχίζουν να συμπορεύονται Να προστατεύουν την Δημοκρατία. Την εδαφική ακεραιότητα Γιατί στεκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

 

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Υποχρεωτικές είναι από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τον Απρίλιο οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όπως χιονοκουβέρτες, σε όλα τα οχήματα,...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Βία, έρωτας και παράδοξα στον ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο. Αναγνώσεις από τους πρόσφατους τόμους της σειράς Διάλογοι με την...

ΕΘΝΙΚΑ

Έναν πυροβολισμό φέρεται να δέχθηκε ένας Ελληνοκύπριος από Τουρκοκύπριους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Ποταμιάς, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ. Βάσει των πρώτων πληροφοριών...

ΕΘΝΙΚΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται ο προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της γείτονος. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας επέκρινε τα εξοπλιστικά προγράμματα της...