Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ – Στόλτενμπεργκ: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας

Τέσσερις μήνες μετά την τελευταία συνομιλία τους, εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και παρά το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν αυτός που ήθελε να διατηρήσει κλειστό κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Χουλουσί Ακάρ. Η συζήτηση κράτησε 40 λεπτά, χωρίς την παρουσία μεταφραστή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», όπως ανέφερε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Κάθε συνάντηση, κάθε βήμα διαλόγου είναι και ένα βήμα εκτόνωσης της έντασης και μία νομίζω έμπρακτη απόδειξη ότι συνειδητοποιούν οι γείτονες το αδιέξοδο αυτής της προκλητικής τακτικής», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Εν μέσω των νέων δεδομένων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Κι ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η σκληρή διαπραγμάτευση για την επανενεργοποίηση του προγράμματος για τα τουρκικά F-16 βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ επανέρχεται, υπενθυμίζοντας με αυστηρότητα το δικαίωμα του βέτο.

«Δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτήν την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Με αφορμή τις επαφές του με Ιάπωνες επιχειρηματίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στη νομιμότητα και τη σύμπλευση με το Τόκιο στην επίλυση των διαφορών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Έχουμε επίσης τομείς κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινή κατανόηση για το πόσο σημαντικό είναι το Διεθνές Δίκαιο στην επίλυση διαφορών σε θαλάσσιες ζώνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επίλογος», ο Γερμανός πρέσβης επιχειρεί να αποδραματοποιήσει την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, καλώντας όμως την Άγκυρα να μην κλιμακώνει τη ρητορική της.

«Αν η Τουρκία αυξάνει την ένταση στα δημόσια μηνύματά της και γίνεται ολοένα και πιο απειλητική, αντίστοιχα και η Γερμανία γίνεται πιο ξεκάθαρη απορρίπτοντας τέτοιες απειλές», είπε ο Ερνστ Ράιχελ.

Το ηθικό και τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων εξήρε από τη Χίο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τουρκική επιθετικότητα να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Παναγιωτόπουλος: Διάλογος στο πλαίσιο των ΜΟΕ – Ακάρ: Υπάρχουν διαφορές αλλά πρέπει να συζητάμε

Το βασικό μήνυμα είναι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

Αυτό που διεμήνυσε ο κ. Παναγιωτόπουλος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι αν είναι να πάνε σε μία επαφή, εκείνος στην Τουρκία και ο Ακάρ στην Ελλάδα, να ξανασυναντηθούν οι ηγέτες, να υπάρξει κάποιος διάλογος στο πλαίσιο των ΜΟΕ – για παράδειγμα βασική προϋπόθεση είναι είναι να σταματήσουν οι απειλές διότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όταν ένας ηγέτης εκτοξεύει απειλές κατά της εδαφικής κυριαρχίας.

Από την πλευρά του και ο Ακάρ είπε ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι καλύτερες, υπάρχουν διαφορές, αλλά πρέπει να συζητάμε. Βέβαια, και στο παρελθόν έχει υπάρξει διάθεση για θετική προσέγγιση αλλά δεν τηρήθηκε. Οπότε κρατάμε μικρό καλάθι.

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι έχουν ο ένας το κινητό του άλλου και να μιλάνε όταν είναι σκόπιμο. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, αν ανοίξει ένα μικρό παράθυρο μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει και μεγαλύτερο.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εχθές ο Γενς Στόλτενμπεργκ για πρώτη φορά είπε ότι είναι απαράδεκτο η αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υποδέχτηκε σήμερα φοιτητές δημοσιογραφίας από το Πολιτικό ίδρυμα  Konrad – Adenauer Stiftung (KAS) της Γερμανίας, κατόπιν αιτήματος των...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση ΛΑΣ Δήμου Χίου Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό από το δήμαρχο της Χίου στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, προσκαλεσμένος της ομογένειας , από...

ΧΙΟΣ

Ανακοίνωση Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ “ΚΑΤΑΡΓΕΙ” 113 ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ...

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μαθητές και καθηγητές από το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου «Γιώργος Σεφέρης» υποδέχτηκε σήμερα 24 Απριλίου 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής στο κτήριο της ΠΕ...

Advertisement