Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Γεωργαντάς: Η αγροτική παραγωγή εγγυάται επάρκεια – Ενισχύσεις και για ενεργειακή αυτονομία (video)

Το αργότερο τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση για τα λιπάσματα ενώ για τις ζωοτροφές τα 89 εκατομμύρια συνδέονται με την Κομισιόν, οπότε αναμένεται μικρή καθυστέρηση, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». Αναφέρθηκε επίσης  στο πρόγραμμα αυτονομίας των αγροτών με φωτοβολταϊκά, το πρόγραμμα επιδότησης οικίσκων, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για να μη χάσουμε την ευκαιρία από το εμπορικό ισοζύγιο που με τις εξαγωγές δείχνει την προοπτική», τονισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ),  Παύλος Σατολιάς.

Στα λιπάσματα η επιδότηση θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ στην κτηνοτροφία θα δοθεί επιστροφή λαμβάνοντας υπ ‘όψη και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

H ελληνική παραγωγή,  δημιουργεί ασφαλεις προϋποθέσεις για επάρκεια, άρα οι ανησυχίες των πρώτων μηνών Απριλίου – έχουν λήξει. Ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, πρόσθεσε.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο πραγματικός παραγωγός και όλοι συμφωνούμε σε αυτό», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την ενίσχυση επί των ζωοτροφών με το 2% του τζίρου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιδότηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών

Με  διακύβευμα το ενεργειακό κόστος, η αυτονομία ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο, θα ενισχυθεί με φωτοβολταϊκά σε 75.000 μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε πρώτη φάση, με συνολικό αριθμό 250.000. Ακολουθεί πρόγραμμα για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Επιδότηση οικίσκων – όμορων αγροτεμαχίων

«Ανακοινώσαμε χθες νέα σχέδια βελτίωσης ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων,  για τα οποία ανοίγει η πρόσκληση τον Δεκέμβριο και με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται επιδότηση οικίσκων για στέγαση εργατών γης.

Με δεύτερη παρέμβαση επιδοτείται η αγορά γης όταν αφορά όμορα αγροτεμάχια, ως κίνητρο στο να ενωθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Το μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική ύπαιθρο είναι η κατάτμηση του αγροτικού κλήρου», υπενθύμισε ο υπουργός.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του μεγαλύτερου προγράμματος νέων αγροτών , προϋπολογισμού 525 εκατομμυρίων, εκ των οποίων δόθηκε ήδη το 75% με 40.000 στον κάθε αγρότη, για πρώτη φορά στη χώρα, είπε επίσης ο υπουργός πριν αναφερθεί στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Προσπαθούμε να βρούμε χώρες με δυναμικό που προσφέρεται και να δημιουργήσουμε συνθήκες άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων», είπε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον πρέσβη του Βιετνάμ και σε διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές.

«Θέλουμε εδώ και τη βοήθεια τω συνεταιρισμών», είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για πολύ καλή συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) .

Παύλος Σατολιάς: Ανάγκη για πρωτογενή τομέα ισχυρό για εγγύηση επάρκειας

Το στοίχημα είναι να κρατήσουμε όρθιο τον κλάδο και στο κύμα ακρίβειας ευαίσθητοι κρίκοι είναι ο παραγωγός και ο καταναλωτής, άρα τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα , είπε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.

«Εμείς επιδοτούμε την ανεργία, όχι την εργασία άρα δεν θα έχουμε ποτέ εργάτες, είπε επίσης ο κ. Σατολιάς μιλώντας για απαραχαιωμένη νομοθεσία για τους εργάτες γης.

Κλείνοντας οκ. Γεωργαντάς απάντησε σε ερωτήσεις τηλεθεατών. Σχετικά με επιδότηση πετρελαίου για αλιευτικά, είπε ότι «οφείλουμε περαιτέρω ενίσχυση και δεν θα αργήσουμε».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement