Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πελώνη: Δεν έχει υπάρξει αίτημα από την τουρκική πλευρά για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (audio)

«Είναι σαφές ότι γίνεται ένα παιχνίδι με αυτά τα ζητήματα με το βλέμμα στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, η γειτονική χώρα πηγαίνει σε εκλογές και υπάρχουν και άλλες στοχεύσεις, ωστόσο όλο το τελευταίο διάστημα είναι μια ακραία ρητορεία, επιθετικές δηλώσεις, ένας παροξυσμός και ένα παραλήρημα επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, μια προσπάθεια πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στην οποία η τουρκική ηγεσία επιδιώκει να εμφανίζει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη και την Τουρκία ως αμυνόμενη».

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η Αριστοτελία Πελώνη, αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το νέο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπήρξε άλλωστε και η επίσημη τοποθέτηση του Υπ. Εξωτερικών, σημείωσε η κ. Πελώνη. «Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή τα οποία και θα υπερασπιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα με πλήρη σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Υπάρχει μια νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου άρα αυτό είναι ένα ζήτημα αφού γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες» επισήμανε η κ. Πελώνη.

«Το περίφημο Τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο για εμάς. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το επικαλείται, κάθε ενέργεια που προκύπτει από αυτό είναι παράνομη. Να τονίσω ότι υπήρξε χθες βράδυ επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου εκπροσώπου της ΕΕ, υπάρχουν ευρωπαϊκές αποφάσεις του 2019 που έχουν καταδικάσει αυτή την άκυρη συμφωνία ως μια συμφωνία που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.


Στο ερώτημα εάν θα ενημερώσει σχετικά και με τις τελευταίες εξελίξεις ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι διαρκώς ενημερώνονται οι εταίροι και οι σύμμαχοι της χώρας μας για το σύνολο αυτής της συμπεριφοράς της γείτονος. «Κάθε εβδομάδα προστίθεται και ένα πετραδάκι σε αυτό το ψηφιδωτό της πραγματικότητας. Θα ενημερώσει και για όλη αυτή την συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς. Αποδομούμε τα τουρκικά επιχειρήματα σε εταίρους και συμμάχους και σε όποιο φόρουμ χρειάζεται και γραπτώς στον ΟΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά θα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο και στην συνεννόηση. «Η προϋπόθεση για τον διάλογο και την συνεννόηση είναι μία, το πλαίσιο είναι ένα και συγκεκριμένο, υπάρχουν κανόνες που είναι και ευρωπαϊκοί και είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας» προσέθεσε.

«Περιέγραψε και ο Πρωθυπουργός πολύ πρόσφατα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της ασφάλειας και έχει πει πολλές φορές ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων όσο υπάρχει αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Το πλαίσιο δεν το αναφέρω τυχαία, γιατί και το πλαίσιο της Πράγας είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί ή είναι υποψήφια ή επαμφοτερίζουσα. Θα καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί τρίτες χώρες να προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, να αμφισβητούν κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα κρατών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας  σε αυτή την συγκυρία μια εν δυνάμει εστία έντασης στην περιοχή» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα από την τουρκική πλευρά για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν ήταν η Ελλάδα εκείνη που έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν είπαμε εμείς “Μητσοτάκης γιοκ”, ο κ. Ερντογάν το είπε. Αν θέλει να υπάρξει συνεννόηση θα πρέπει η άλλη πλευρά να το ζητήσει και θα βρεθούν στον ίδιο χώρο σε κάθε περίπτωση όπως και να έχει στην Πράγα» κατέληξε η κ. Πελώνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement