Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Άμεση απάντηση στην Τουρκία – Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της (video)

Ηχηρή ήταν απάντηση του πρωθυπουργού στην πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής. Χωρίς να κατονομάσει τον Τούρκο πρόεδρο τόνισε ότι τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα, τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα, η ιστορία διδάσκει ότι όποιος παραβιάζει τα σύνορα τιμωρείται.

Τη στρατηγική ραγδαίας επιδείνωσης που επέλεξε η τουρκική ηγεσία υπηρετεί με νέες του δηλώσεις ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορεί την Ελλάδα για στρατικοποίηση της Λέσβου και της Σάμου και απειλεί με λήψη μέτρων.

Αυστηρή απάντηση του Πρωθυπουργού στις νέες ευθείες απειλές της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν. Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου “Υποπλοιαρχος Βλαχάκος”.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί. Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά: τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν».

Η επιθετική ρητορική της Άγκυρας είχε αποτυπωθεί χθες το βράδυ στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε επί 4 ώρες, υπό την προεδρία Ερντογάν. Όπως αναφέρει στην απόφασή του: «Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να αναπτύξει όπλα σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς έχουν κληθεί να υιοθετήσουν την κοινή λογική. Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της, ήταν η άμεση και κατηγορηματική απάντηση της Αθήνας, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει: «Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Απάντηση στο τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας έδωσε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την αναφορά σε “νόμιμα μέσα”, ως αναγνώριση, έστω και έμμεση, από την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς, υπογράμμισε, αυτό περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, του περιβόητου casus belli.

Eπίσης υπογράμμισε εκ νέου την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετέχει πάντα σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε μια σταθερή βάση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Σκυτάλη στη σειρά των μηνυμάτων, που εκπέμπονται προς την Άγκυρα από την διεθνή κοινότητα, πήρε εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει μπροστά στις κάμερες ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Η Νεντ Πράις εκπρόσωπος τύπου του State Department, δήλωσε: «Καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Την ίδια ώρα, σε προκλητικό τόνο, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turkκ, συνέχιζε τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρό του και την Ουάσινγκτον: «Υπάρχουν 5+4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Η προσδοκία μας από την Αμερική είναι να μην βάζει να κάνει λάθους υπολογισμούς την Ελλάδα και να μην επιτρέψει τη χειραγώγηση τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε όλα αυτά τα γεγονότα βήμα-προς βήμα. Αυτά τα νησιά (ελληνικά) είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, δυστυχώς η Αμερική δεν υπολογίζει ούτε τη Λωζάνη, ούτε τη Συμφωνία του Παρισιού και κάνει αυτά τα βήματα».

Δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η αποστολή τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφήνοντας αιχμές για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας: «Φυσικά, όσο η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια».

«Παρακολουθούμε τον ρητορικό παροξυσμό σε επίπεδο υστερίας- η χώρα ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η Ελλάδα είναι πανίσχυρη, οι Έλληνες είναι ενωμένοι, υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας και κινούμαστε πάντα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Δήλωση του Γ. Τσίπρα, αναπλ. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «Στα ερωτήματα των 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 2/8/2022 για το “Turkagean”, η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε έμμεσα ότι δεν έχει γνώση για πρωτοβουλίες σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο της κυβέρνησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποσιωπά πότε ενημερώθηκε από τις διπλωματικές αρχές της χώρας μας για το “Turkagean”, ενώ από τον Νοέμβριο του 2021 το θέμα είχε αναδειχθεί δημοσιογραφικά. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν κατέθεσε τα έγγραφα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ώστε να προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Η υπεκφυγή απάντησης του Υπουργείου Εξωτερικών, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση γνώριζε έγκαιρα για το θέμα και δεν έκανε τίποτα ώστε να αποτρέψει την κατοχύρωση του “Turkagean” στον τουρκικό κρατικό οργανισμό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παραπέμπει στο Υπουργείο Ανάπτυξης για απαντήσεις ως προς τις νομικές ενέργειες στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργού Ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έμμεσα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα έως σήμερα για την κατοχύρωση του σήματος “Turkagean” σε τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), καθώς σε κάθε σχετική νομική πρωτοβουλία κρατικού οργανισμού το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνεται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη και η υποβάθμιση του θέματος με την ελπίδα να «ξεχαστεί» με την πάροδο του χρόνου, και όχι η αντιμετώπιση του θέματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Η κυβέρνηση ενώ παρακολουθεί Έλληνες πολιτικούς και δημοσιογράφους για «εθνικούς λόγους», απέτυχε να παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου με αναφορά στο “Turkagean”. Στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά, ενδιαφέρεται μόνο για την συγκάλυψη των λαθών της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement