Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τα γεωπολιτικά και διπλωματικά κέρδη από το «μπαράζ» διεθνών επαφών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τις προκλήσεις, τις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής διπλωματίας. Μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να κάνει εκτενή αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη, στο Ηράκλειο.

Διεθνοποίηση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας

Το ορόσημο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περνάει στο παρελθόν, με την Αθήνα να μετράει γεωπολιτικά και διπλωματικά κέρδη από το μπαράζ των διεθνών επαφών στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός, που χάραξε ως «κόκκινες γραμμές» την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα έναντι της Τουρκίας, με την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τη λόγω και έργω αποχαλίνωση της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα.

Κυρ. Μητροτάκης: Οι τουρκικές αξιώσεις είναι αβάσιμες και απαράδεκτες

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: «Οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. (…) Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν (…) Με έχετε ακούσει να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφορών με ανοιχτό τρόπο, με σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η θέση μου εξακολουθεί να ισχύει».

Στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη έχουν σημειωθεί τέσσερις ημερομηνίες και ισάριθμοι σταθμοί που θα αποτελέσουν τα επόμενα κομμάτια στο «παζλ» της ελληνικής διπλωματικής αντεπίθεσης.

Οι επόμενοι σταθμοί θα είναι οι εξής:

  • 27 Σεπτεμβρίου, Ηράκλειο: Ετήσια Συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
  • 30 Σεπτεμβρίου, Αλικάντε: Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ε.Ε.
  • 6-7 Οκτωβρίου, Πράγα: Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας-Άτυπη Σύνοδος της Ε.Ε.
  • 20-21 Οκτωβρίου, Βρυξέλλες: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Κρεσέντο» προπαγάνδας από την Άγκυρα

Στο «παιχνίδι των απειλών» από κορυφαίους αξιωματούχους της, η Άγκυρα επιστρατεύει και την προπαγάνδα, μέσα από τη διασπορά fake news. Το πρακτορείο Anadolu ισχυρίζεται πως διέρρευσαν φωτογραφίες από στρατιωτικές πηγές, στις οποίες φαίνονται ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στη Λέσβο και τη Σάμο.

«Τεντώνοντας το σχοινί» των προκλήσεων στο τηλεγράφημά του, το Anadolu υποστηρίζει ότι «οι δραστηριότητες αυτές της Ελλάδας είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να λέει επί το θέματος ότι «η Ελλάδα παλεύει, ζορίζεται, αλλά δυναμώνει. Και η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε την Ελλάδα να δυναμώνει. Κι ας ενοχλείται όποιος θέλει. Η Ελλάδα θα δυναμώσει και δυναμώνει».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απειλές κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι ενωμένες. Η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν οι χλιαρές θετικές δηλώσεις των εταίρων μας».

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν παραληρεί, θέτοντας απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η τούρκικη αστική τάξη προετοιμάζει τον γειτονικό λαό, που πεινάει, για πόλεμο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Παρασκευή ο κ. Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθεί την Κύπρο, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο ανεξαρτησίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement