Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εξεταστική: Απορρίφθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για άρση του απορρήτου – Στην ολομέλεια η ΠΝΠ για την ΕΥΠ

Σε εξέλιξη ειναι η συνεδρίαση της Εξεταστικής επιτροπής ενώ ήδη συμπληρώθηκαν τρεις ώρες κατάθεσης για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στο διάστημα 2012-2015, Θεόδωρο Δραβίλα. Θα ακολουθήσει ο Γιάννης Ρουμπάτης, επικεφαλής της ΕΥΠ, στο διάστημα 2015-2019.

Η καθυστέρηση στις καταθέσεις οφείλεται στην παρατεταμένη συζήτηση για το διαδικαστικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το αίτημά τους για άρση του απορρήτου «για να χυθεί άπλετο φως» προτείνοντας μάλιστα να ζητηθεί γνωμοδότηση απο την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο η πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε το σχετικό αίτημα.

Την ίδια ώρα στην Ολομέλεια συζητείται η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ακεραιότητα στην λειτουργία της ΕΥΠ, που περιλαμβάνει την γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το διορισμό διοικητή στην ΕΥΠ και την υπογραφή ενός δεύτερου εισαγγελέα για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει την κύρωση της ΠΝΠ, θεωρώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία της ΕΥΠ.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε μάλιστα ενοχική την συμπεριφορά της κυβέρνησης με αφορμή την καταστροφή του φακέλου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι πλέον οι ευθύνες δεν είναι μονο πολιτικές.

Την ανάγκη να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων για το θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και του κράτους δικαίου, υπογράμμισε στην εεκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος των μαρτύρων που θα κληθούν.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για απόπειρα παγίδευσής του με το λογισμικό Predator επέρριψε, μιλώντας στην ίδια εκπομπή της ΕΡΤ, ο Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει εννιαίο κέντρο παρακολουθήσεων».

Aπό το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι στόχος της παρακολούθησής της του από την ΕΥΠ, ήταν η αυτονομία της παράταξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό «ως προϊσταμενος των μυστικών υπηρεσιών να άρει το απόρρητο».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια και να γίνει γνωστός ο λόγος της παρακολούθησής μου, αντί να συνεχίζει να δηλητηριάζει και να διχάζει τον ελληνικό λαό με θεωρίες συνωμοσίας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε ότι «στις δημοκρατίες, καμμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο σκοτάδι. Το απόρρητο πρέπει να σταματάει εκεί που ξεκινάει η ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΤΕΕΝΣ) εκφράζουν τη βαθειά τους...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Symbioz εντάσσεται σε μια πραγματικά αξιόλογη γκάμα οικογενειακών μοντέλων, 60 χρόνια σχεδόν μετά την κυκλοφορία του Renault 16, με τη μοντέρνα, ευρύχωρη και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, το θερινό PremiumContact 7 βρέθηκε στην κορυφή ανεξάρτητων δοκιμών από περιοδικά αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σκανδιναβία και στην Πολωνία. Οι αξιολογήσεις...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με το DS 3 Hybrid, οι πελάτες της DS Automobiles μπορούν να επωφεληθούν από την αυτοφορτιζόμενη υβριδική τεχνολογία, αφού σε σύγκριση με έναν βενζινοκινητήρα,...

Advertisement