Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα ενημερώνει συμμάχους και εταίρους για τις νέες απειλές Ερντογάν

Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας είναι η ελληνική απάντηση στις διαρκείς προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Αναλυτές θεωρούν ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απευθύνονται προς τους Έλληνες αλλά κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, ωστόσο εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο «ηθελημένο ατύχημα» εκ μέρους της Τουρκίας.

Στo μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται το νέο-οθωμανικό κρεσέντο του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος, με φόντο τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναβάθμισε την ένταση των απειλών που εκτοξεύει.

Η ελληνική πρωτεύουσα απογυμνώνει κάθε ρητορικό βερμπαλισμό της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα και, με όπλο το Διεθνές Δίκαιο, ετοιμάζεται να ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για τις ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας.

«Προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η τουρκική πλευρά να μας παρασύρει σε μια ρητορική έντασης και σε μια παράλογη ερμηνεία, σε μια πολιτική παραλογισμού, σε ό,τι αφορά το status στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα με πολύ σταθερό, πολύ αποτελεσματικό, ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα τέτοια που δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το ανθελληνικό του παραλήρημα, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της λεκτικής του αποχαλίνωσης με στίχους τραγουδιού του 1974 που παραπέμπουν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Ω Έλληνα, κοίτα, κοίτα την ιστορία. Δες πάλι την ιστορία. Αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. (…) Η κατοχή των νησιών (από την Ελλάδα) δεν μας δεσμεύει. Όταν έρθει ο καιρός, η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υποσχόμενα χαρακτηρίζει τα νέα αναφορικά με τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κύπρου», η Ρομπέρτα Μετσόλα επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειές της στα Βαρώσια, καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις, όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τις 157 έφτασαν οι υπερπτήσεις με αυτή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, στα 19.000 πόδια πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΙΟΣ

Μηταράκης: Πιο αισιόδοξος μετά την επίσκεψη του κ. Ταχιάου  Ταχιάος: Όλοι οι φορείς της Χίου να συμπράξουν στην εκτέλεση των έργων Επίσκεψη στα μεγάλα...

ΧΙΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Ταχιάο έστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Χίου. Αναλυτικά...

ΧΙΟΣ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  εργολάβους  ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει πλέον καμία ολιγωρία στα υπό εκτέλεση έργα στο νησί της Χίου, έστειλε...

ΧΙΟΣ

Σε συνέχεια των επιτυχημένων δεντροφυτεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, το Κοινωφελές Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”– Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, προχωρά στην τέταρτη...

Advertisement