Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Α. Συρίγος: Διεκδικήσιμες στο σύνολό τους οι ελληνικές αξιώσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις

«Οι ελληνικές αξιώσεις παραμένουν ενεργές, απαράγραπτες και διεκδικήσιμες, στο σύνολό τους, μέχρι την οριστική τους ικανοποίηση», υπογράμμισε για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο οποίος απάντησε νωρίτερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε διαμαρτυρία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σε σχέση με διαδικτυακή ημερίδα, του χρηματοδοτούμενου από το υπουργείο Εξωτερικών προγράμματος MOG «Μνήμες από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα».

«Όλοι επισημαίνουν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές της Γερμανίας υπηρετούν την προκλητική και αδιάλλακτη στάση του γερμανικού κράτους απέναντι στις νόμιμες, τεκμηριωμένες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για τα δεινά που υπέστη ο λαός μας. Χωρίς να κάνουν βήμα από αυτήν τη στείρα αρνητική στάση τους, προχωρούν άλλες διαδικασίες με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα και την ιστορική μνήμη», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής είχε καταθέσει στη Βουλή, τον Μάρτιο του 2021, καταγγελία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σχετικά με το πρόγραμμα MOG «Μνήμες από τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα». «Ήταν μια επιστολή – καταγγελία που απευθυνόταν προς τον πρόεδρο του ΙΕΠ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

«Έχει υπάρξει σχετική έκθεση και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων από τις 17 Απριλίου του 2019 και από το 1996, με τελευταία αυτή του 2020, έχουν επιδοθεί ρηματικές διακοινώσεις από την Ελλάδα, από την ελληνική κυβέρνηση προς τη γερμανική, με τις οποίες η Ελλάδα καλεί τη Γερμανία να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας για τις οφειλές της Γερμανίας από τους δύο παγκόσμιους πολέμους», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

«Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδοτεί εκδηλώσεις και προγράμματα που έχουν ως αντικείμενο την κατοχή. Ναι, αβροφροσύνη. Δεν είναι το ίδιο Υπουργείο που αρνείται και απορρίπτει συνεχώς τις ρηματικές διακοινώσεις μας; Άρα, πώς λέτε ότι δεν συνδέεται; Είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι δεν συνδέονται;», επέμεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Λέτε να ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια που θα τεκμηριώνει την ανάγκη για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων ή για την άμβλυνση της ιστορικής αλήθειας και τη διαστρέβλωσή της, ούτως ώστε να δικαιολογεί τη μη καταβολή από τη σύγχρονη Γερμανία;».

Ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «σε αυτή τη δράση συμμετέχει ο Αργύρης Σφουντούρης, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στον μακροχρόνιο νομικό αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο κ. Συρίγος ανέφερε επίσης ότι λόγω του αυτοδιοίκητου, «δεν μπορείς να προσδιορίσεις, ως υπουργείο Παιδείας εάν ένα πανεπιστήμιο ή ένα τμήμα ή ένα εργαστήριο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποφασίζει να συνεργαστεί με ένα άλλο πανεπιστήμιο για να κάνουν έρευνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τηλεφωνική απάτη: Καινούργια κόλπα βρίσκουν οι απατεώνες προκειμένου να πάρουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες της Χίου. Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες που δέχθηκε η...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο Κ.Ε. Φραγκομίχαλος Σε επιστολή του (Καθημερινή 9-9-2023) με τίτλο «Η πολυκέφαλη ανομία φυτρώνει παντού» ο κ. ΄Αρης Μισούλης, αφού εκθέτει πλήθος απροκάλυπτων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η φετινή Ελληνική Mobility, η οποία διεξάγεται στον προαύλιο χώρο του Golden Hall και θα παραμείνει έως το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, έχει προσελκύσει το...

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει ο αντιγραφέας Αριστείδης Ζαννίκος (Αφιερωμένο στους αγνούς ανιδιοτελείς αριστερούς από τη γυναίκα του μπάρμπα Ανέστη) ΠΡΟΣΟΧΗ: Άκρως ακατάλληλο για ευαίσθητους και αλλεργικούς στην...

Advertisement